Zlata lisica: Delavci pustili srce na strmini

Marljiva 200-članska ekipa umaknila 100.000 kubičnih metrov snega.

Objavljeno
01. februar 2014 21.09
Kranjska Gora
Mojca Finc, Šport
Mojca Finc, Šport

Kranjska Gora – Dvesto štajerskih in gorenjskih delavcev zadnjo noč pred predvideno veleslalomsko tekmo za Zlato lisico ni zatisnilo očesa. Položaj na podkorenskem poligonu, kamor so iz Maribora prestavili jubilejno, 50. tekmovanje, so zasedli že ob tretji uri zjutraj. Neutrudno so umikali novozapadli sneg do desete ure, ko je šef svetovnega pokala Atle Skaardal napovedal odpoved tekme.

Narava je bila danes na Gorenjskem neusmiljena; vodji tekmovanja Gorazdu Bedraču in njegovi marljivi ekipi je dan pred veleslalomom nasula več kot meter snega. A uigrana delovna zasedba se ni pustila motiti: »Vsega skupaj smo v Podkorenu odstranili 100.000 kubičnih metrov snega. Za ponazoritev: predstavljajte si pokrito nogometno igrišče z deset metrov debelo snežno odejo,« je Bedrač predstavil, s kakšnimi nalogami so se spopadali. »Petnajst minut do sedme ure je bila proga utrjena in pripravljena za postavitev. Žirija se je po prvem ogledu odločila za zamik tekmovalnega urnika. Nadaljevali smo delo, po drugem ogledu pa je bila odločitev večine, da se tekma odpove. Tekmovalke bi ovirala megla in ledene kaplje, ki bi se prijemale na očala in preprečevale vidljivost,« je pojasnil Bedrač in dodal, da je sam glasoval za izvedbo tekme. Podlaga ni bila sporna, je zatrdil, pretehtalo je večinsko razmišljanje, da bi tekmovalke preveč tvegale na predzadnji preizkušnji pred olimpijskimi igrami. Obveljala je odločitev trenerjev, ki jim je Atle Skaardal prepustil zadnjo besedo.

Vremenska napoved za jutri napoveduje temperature pod ničlo in nove snežne padavine, ki bodo v snežinke prešle iz ledenega dežja. Delovna ekipa je položaj na podkorenski strmini pred slalomom zasedla ob četrti uri zjutraj. »Slalomsko progo je lažje pripraviti, saj je polovico krajša od veleslalomske,« je povedal Skaardal.

Vogrinčevi pomisleki

Sedeže na tribuni – z izjemo tretjine očiščenih – je pred predvidenim začetkom tekme prekrival sneg, med redkimi, ki so se povzpeli nanjo, pa je bil predsednik države Borut Pahor. S slovensko zastavo v rokah je pozdravil najzvestejše smučarske ljubitelje. Med najvztrajnejšimi so bili tudi starši Tine Maze pa nekdanji lisički Urška Hrovat in Veronika Šarec ter alfa in omega slovenskega alpskega smučanja Tone Vorginec.

V petdesetih letih Zlate lisice je videl že vrsto scenarijev: »Imeli smo veliko prekrasnih, sončnih tekmovanj pod Pohorjem pa tudi odpovedi, prestavljanja na Jahorino, v Bad Gastein in Kranjsko Goro. Preveč snega in odpoved je malokdo pričakoval, ko se je tekmovanje selilo v Kranjsko Goro. Ekipa na progi je vložila ogromne napore,« je delavce pohvalil Vogrinec. Pred dvema tednoma je opozoril, da bi bilo morda bolje odpovedati tekmovanje: »Menim, da 50. jubilej spada tja, kjer je Zlata lisica doma, torej na Pohorje. Imel sem pomisleke, ker sem vedel, da bo odpoved ene tekme pripeljala do finančne katastrofe. Prihodki se v trenutku zmanjšajo za 50 odstotkov,« je poudaril sogovornik, ki bo med olimpijskimi potniki v Sočiju. Tja se odpravlja v »kockasti« bundi na povabilo hrvaške reprezentance.

Kljub neprijetnemu vremenu navijači, ki so se zbrali v Podkorenu, niso nergali. Odpoved tekme so izkoristili za fotografiranje smučark, ki so s polnimi torbami opreme hitele mimo njih proti kombijem svojih ekip. Barbara in Primož sta se s sinom Urhom pripeljala iz Kranja. Vsi trije radi spremljajo ta šport, navdušeni so nad Tino Maze, tekme na televiziji, na katerih se spopada s tekmicami, v sezoni skorajda še niso izpustili. »Tina ima glavo na pravem mestu, z Andreo Massijem pa tvorita zmagovalno kombinacijo,« je prepričan Primož.

Med najbolj zagretimi pa smo ujeli Alenko in Manco s Črnega Vrha nad Idrijo. Navdušeni sta bili, ko je mimo njiju odhitel Tinin trener Mauro Pini. Tudi sami sta zagreti smučarki; trenirata pri SK Javornik. Veselili sta se navijaškega debuta na tekmah za svetovni pokal, a bosta morali na novo priložnost še počakati. Morda jima danes le uspe.