Zmaga Norvežanov in Ukrajink, s pozitivno oceno le Fak

Na tekmi štafet v Hochfilznu so se slovenski biatlonci uvrstili na 14. mesto. Zaostanek zmanjšal le Jakov Fak.

Objavljeno
07. december 2013 13.46
Austria Biathlon World Cup
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Hochfilzen - Norvežani Velle Christiansen, Ole Einar Bjørndalen, Tarje Bø in Emil Hegle Svendsen so zmagovalci moške biatlonske štafetne tekme za svetovni pokal v avstrijskem Hochfilznu.

V končnici so se za drugo in tretje mesto spopadli Šved Carl Johan Bergman, Rus Dmitrij Mališko in Avstrijec Simon Eder, ki jih je po zadnjem streljanju ločevalo pet sekund. A Avstrijec tempa ni zdržal, Bergman pa je bil v finišu močnejši od Mališka.

Slovenci so zasedli skromno 14. mesto, dobro je nastopil le Jakov Fak, ki je nastopil v zadnji predaji. Začel je mladi Simon Kočevar, a po pričakovanjih ni zdržal ritma najboljših in kot 17. predal z zaostankom slabe minute in pol. Bauer je zaostanek povečal še za slabih 50 sekund, Marič pa je po kazenskem krogu Faku štafeto na 16. mestu predal z zaostankom 3:42 minute.

Fak je v pokazal, da je dobro pripravljen. Kljub popravljanju stoje je razliko za vodilnim Svendsnom po drugem streljanju zmanjšal za 13 sekund, se prebil na 14. mesto, vse ostale ekipe pa so bile preveč oddaljene, da bi Slovenijo lahko pripeljal med prvo polovico nastopajočih.

»Na streljanju bi morali narediti več, da bi lahko računali na boljšo uvrstitev. Sam sem startal že precej zadaj in ko sem v daljavi pred seboj zagledal Bolgara in Belorusa, mi je bilo takoj jasno, da bom moral pošteno pohoditi plin. Poskušati sem priboriti čim več mest, da bi bila vsaj uvrstitev videti spodobno. Streljal sem hitro, tudi več tvegal, zato tudi popravljalni strel v položaju stoje. Razlika med desetim in šestnajstim mestom je bila zares velika, zato več ni bilo možno storiti,« je v cilju pojasnil Fak.

Trener Uroš Velepec s 14. mestom nikakor ni bil zadovoljen. »Imeli smo samo enega razpoloženega tekmovalca, ki je uspel v zaključku nadoknaditi dve mesti, kar trije pa so opravili slabše, kot so zmožni. Morali smo prevzeti tudi nekaj tveganja, ko smo v prvo predajo postavili neizkušenega tekmovalca, ki je prvič nastopil v štafeti v svetovnem pokalu. Na naslednjem štafetnem nastopu v Franciji bomo prav gotovo v ospredje postavili oba najboljša in s tem ohranili stik ter upali na dober razplet tudi v zadnjih dveh predajah,« je ocenil Velepec.

Ukrajinke z veliko prednostjo

Uvodno tekmo ženskih štafet za svetovni pokal je v Hochfilznu osvojila ukrajinska reprezentanca. Julija Džima, Valj in Vita Semernko ter Olena Pidgrušna so slavile z velikim naskokom pred Nemčijo, Francijo in Rusijo.

Odločitev o stopničkah je padla na zadnjem streljanju. Ukrajinka Olena Pidgrušna je z odliko opravila streljanje in imela pred tekmicami debelo minuto naskoka. Rusinja Olga Zajceva pa je po kazenskem krogu morala predse spustiti Nemko in Francozinjo.

Trojica, ki se je borila za drugo mesto, je bila razporejena v šestih sekundah, a se Zajceva nikoli ni resno približala tekmicama, Nemki Lauri Dahlmaier pa je odločilni napad v dvoboju z Anais Bescand, s katerim si je zagotovila drugo stopničko na zmagovalnem odru, uspel na zadnjem vzponu približno 600 metrov pred ciljem.

Za slovo od Hochfilzna se bodo biatlonke in biatlonci v nedeljo pomerili še v zasledovanju. Ženske bodo pričele ob 11.30 uri, tudi z vsemi slovenskimi predstavnicami Tejo Gregorin, Andrejo Mali in Anjo Eržen na štartu. Na moški tekmi ob 13.30 uri bo slovenske barve branil le Jakov Fak.

Hochfilzen, moški, 4 x 7,5 km:

1. Norveška 1:19:50,8/0
(Vetle Sjastad Christiansen, Ole Einar Bjoerndalen, Tarjei Boe, Emil Hegle Svendsen)

2. Švedska 19,3/0
(Christofer Eriksson, Björn Ferry, Fredrik Lindström, Carl Johan Bergmann)

3. Rusija 21,1/0
(Aleksej Volkov, Jevgenij Ustjugov, Anton Šipulin, Dmitrij Mališko)

4. Avstrija 45,3/0

5. Francija 58,3/2

6. Nemčija 59,5/2

7. Češka 1:00,4/0

8. Švica 1:21,4/0

9. Kanada 1:22,4/1

10. Italija 1:25,0/2
...

14. Slovenija 3:39,6/1
(Simon Kočevar, Klemen Bauer, Janez Marič, Jakov Fak)


...
14. Slovenija 3:39,6/1
(Simon Kočevar, Klemen Bauer, Janez Marič, Jakov Fak)

Žženske, 4 x 6 km:

1. Ukrajina 1:13:09,2/0
(Julija Džima, Vita Semerenko, Valj Semerenko, Olena Pidgrušna)

2. Nemčija + 56,3/1
(Franziska Preuss, Andrea Henkel, Franziska Hildebrand, Laura Dahlmeier)

3. Francija 1:00,9/0
(Marie Laure Brunet, Sophie Boilley, Anais Chevalier, Anais Bescond)

4. Rusija 1:09,2/1

5. Norveška 1:49,7/0

6. Slovaška 1:52,3/1

7. Belorusija 1:56,8/0

8. ZDA 2:44,8/0

9. Italija 2:56,6/2

10. Poljska 3:00,3/0