Zmaga ob koncu sezone bi bila najboljši obliž

Tina Maze se v Lenzerheide bori za drugo letošnjo smukaško zmago. Maria Höfl-Riesch bolna, nastop vprašljiv.

Objavljeno
11. marec 2014 23.57
SKI-WORLD-WOMEN-DOWNHILL-FINALS
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Lenzerheide – Za Tino Maze je zelo turbulentna sezona v svetovnem pokalu, v katerem je svoj točkovni učinek iz minule sezone najmanj prepolovila. Vse je pač podredila olimpijskemu zlatu. Dve zlati kolajni v Sočiju sta za njen športni opus vredni več kot vsi morebitni letošnji globusi.

Z Olimpa je vse videti boljše, uspešnejše, predvsem pa veličastnejše. Ta teden v Švici ne bo osvojila nobene lovorike, a ima dve lepi priložnosti, da se okiti z bronastima kolajnama – v skupnem seštevku in smukaški razvrstitvi. V skupnem seštevku ji do tretjega mesta manjka 55 točk, kar ne bi smela biti večja težava, saj ima na voljo štiri nastope, Tina Weirather pa je tako ali tako že končala sezono. V smuku je kolajna še veliko bližje. Dosegljiva je celo srebrna. A le, če bo zmagala, Anna Fenninger pa ne bi bila druga.

Tina pripravljena za napad na zmago

Pravo zadoščenje in obliž pa bi bila zmaga ali dve v finalu. Že danes ima v smuku imenitno priložnost. Na prvem treningu je bila najboljša, na drugem pa je čuvala energijo za današnji nastop, tako da je za najhitrejšo Fenningerjevo zaostala za 1,84 sekunde. »Na drugem treningu se ni naprezala. Preveč je utrujena, da bi razmetavala z energijo. Ubrali smo enako taktiko kot v Crans Montani. Tina je pripravljena za napad na zmago,« je po sestanku vodij ekip dejal Mauro Pini, prepričan, da je težka proga, na kateri bodo pred dekleti tekmovali tudi fantje, pisana na kožo Mazejevi. Rekorderka v svetovnem pokalu pa ima tudi poseben motiv, saj je lani smukaški globus izgubila za točko zaradi odpovedi finalne tekme. Je pa tudi res, da je zelo utrujena, morda bolj kot kdajkoli prej v zadnjih sedmih sezonah.

Fenningerjeva je prva favoritinja

V ospredju bosta boja za veliki globus med Mario Höfl-Riesch in Fenningerjevo ter Marcelom Hirscherjem in Akslom Lundom Svindalom. Avstrijca imata zares izjemno priložnost, da po letu 2002 in Stefanu Eberharterju ter Michaeli Dorfmeister prvi smučarski deželi sveta spet prineseta oba globusa. V najtežjem položaju je Nemka, ki je prišla na finale bolna, tako da na drugem treningu ni nastopila.

Upa, da danes ne bo imela vročine in ne bo kašljala, v nemškem taboru pa se bojijo, da se utegne zaradi nastopa za vsako ceno v smuku zaradi poslabšanja bolezni odpovedati celo vsem finalnim nastopom. Zato razmišljajo, da bi današnjo tekmo izpustila, saj ima še vedno na voljo tri močne discipline, medtem ko bo 24-letna Fenningerjeva nastopila po smuku le še v dveh. Avstrijka se s tekmicami ne ukvarja, ampak razmišlja le o sebi, predvsem pa, da bi popolno presmučala zahtevno progo. Ne glede na težave Höfl-Riescheve je Fenningerjeva zavoljo odlične forme vendarle prva favoritinja. Kako motivirana je mlada Avstrijka, najbolje povedo rezultati drugega treninga. Avstrijka je bila na isti progi, na kateri so imeli trening moški, hitrejša od desetih moških, med njimi tudi Svindala, srebrnega z OI Italijana Innerhoferja, Avstrijca Krolla ....

Hirscher stavi na Svindalove tekmece

Marcel Hirscher je prepričan, da bo Fenningerjeva osvojila prestižno lovoriko. Izzivalec Svindal meni, da je tudi Hirscher favorit, potrudil pa se bo, da preobrne negativni rezultatski trend, ki se vleče vse od olimpijskih iger. Hirscher je zamudil lepo priložnost za prevlado v Kranjski Gori. V Podkorenu je novinarjem dejal, da se počuti odlično. V finalu bo, kot kaže, nastopil tudi v superveleslalomu, upa pa, da bodo v njegovem boju s Svindalom glavno delo opravili Norvežanovi tekmeci v hitrih disciplinah.