Zmaga za Matta, Valenčič na robu petnajsterice

Mario Matt postal najstarejši zmagovalec slaloma za svetovni pokal, Mitja Valenčič po petih ničlah spet do točk.

Objavljeno
15. december 2013 09.57
cropix sljeme
J.. P., Delo.si
J.. P., Delo.si

Val d'Isere - Avstrijski smučarski as Mario Matt je pokoril vso konkurenco na drugem slalomu olimpijske zime v francoskem Val d'Iseru. Štiriintridesetletni veteran, ki je izdatno vodil že po prvi progi, je tako postal najstarejši zmagovalec med slalomsko elito, pred njim je bil starosta Norvežan Finn Christian Jagge, ki je bil v sezoni 1999/2000, ko je s tekmeci opravil v Madonni di Campiglio, star 33 let in devet mesecev.

Na zmagovalni oder sta se nekoliko nenadejano povzpela še smučarja, ki ju sicer ni med udarno sedmerico slalomistov: 28-letni Šved Mattias Hargin, po prvi progi šele osmi, ni bil tako visoko še nikdar (predlanskega januarja se je dvakrat, v Zagrebu in Schladmingu, veselil tretjega mesta), 35-letni italijanski fosil Patrick Thaler pa je s tretjim mestom izenačil svojo najboljšo uvrstitev v karieri iz Kitzbühla 2009.

Končno je žarek sonca posijal tudi v slovensko moško reprezentanco, saj je Mitja Valenčič po petih zaporednih ničlah vendarle osvojil nove točke svetovnega pokala, končal je namreč na 15. mestu, mu je pa po prvi krogi kazalo še bolje, saj je za rep držal celo udarno deseterico. To je sploh prva slovenska uvrstitev med dobitnike točk v tehničnih disciplinah v tej sezoni in lepa spodbuda za naprej, resda pa v tem koledarskem letu priložnosti za dokazovanje ne bo imel več.

PRVA PROGA

Po Švedu Andreju Myhrerju se je na progo zelo energično podal branilec velikega kristalnega in tudi malega slalomskega globusa iz minule sezone, Avstrijec Marcel Hirscher, ki pa je moral popoln napad plačati s hudo napako že na zgornji prelomnici, ob kateri je izgubil tri sekunde in je dolgo časa trepetal za preboj v finale, ki se mu je naposled ponesrečil. Prvi je vodilnega Šveda odpravil Felix Neureuther, ki je pozabil na neugodno poškodbo hrbta in za šest stotink prevzel vodstvo. Italijan Manfred Mölgg, ki stopnjuje formo, je za njim zaostal pol sekunde, Hrvat Ivica Kostelić, ki je moral včerajšnji veleslalom izpustiti zavoljo bolečin v hrbtu, pa je v bolečinah vozil v krču in zamudil več kot sekundo. Elitno sedmerico je zapečatil Matt, ki je po Hirscherjevem spodrsljaju prevzel vlogo udarnega avstrijskega aduta in jo na prvi progi tudi upravičil, prevzel je namreč vodstvo s kar 65 stotinkami prednosti pred Neureutherjem.

Domači favorit za najvišja mesta Alexis Pinturault je šel po poti Hirscherja, a se iz zagatnega položaja ni znal rešiti in je bil prvi, ki ni videl cilja. Dosti bolje sta za njim nastopila veterana Thaler in Šved Markus Larsson, ki sta na progi malo izgubljala in ciljno črto prečkala na drugem in tretjem mestu. Vodilne tri položaje so držali stari, prekaljeni mački: Matt in Larsson namreč štejeta 34 pomladi, Thaler celo eno več.

Američan Ted Ligety, ki je včeraj z odstopom končal veleslalomski zmagovalni niz, se tudi na slalomski progi ni znašel in je le za pol sekunde ugnal zadnjeuvrščenega Hirscherja. Zato pa je s štartno številko 21 francosko čast reševal še en izkušeni mož, 29-letni Jean-Baptiste Grange, ki je za Mattom zamudil manj kot pol sekunde, kar ga je poneslo na tretje mesto. Domači navijači so si oddahnili, saj sta pred njim Pinturault in Steve Missillier odstopila.

Glede na to, da so se ob vrhu drenjali sami stari mački, je bila to lepa spodbuda tudi za 35-letnega Valenčiča, ki se je hrabro spopadel s progo, kljub napaki tik pred drugim merjenjem je še ob vmesnem času zaostajal zgolj 28 stotink, nato pa v ciljnem delu izgubil nekoliko več, vseeno pa je s sekundo zaostanka končal na devetem mestu. Za tretjeuvrščenim Grangeom je zaostajal zgolj 53 stotink.

Dolgo časa ga ni prehitel nihče od poznejših tekmecev. S proge je moral predčasno tudi Bode Miller, ki je nizal napake in naposled obupal. Se je pa izjemen nastop posrečil povratniku med najboljše, izkušenemu 32-letnemu Kanadčanu Julienu Cousineauju, ki so se mu obetale prve točke po dveletni suši. S štartno številko 56 se je namreč zavihtel na deveto mesto, sedem stotink pred Valenčiča, ki pa si je vseeno zagotovil lepo popotnico za finale.

FINALE

Po prvih petnajstih smučarjih v finalu sta bila na vrhu Avstrijca: Wolfgang Hörl je za pičlih pet stotink ugnal izkušenejšega Reinfrieda Herbsta, ki je bil še pri zadnjem merjenju vmesnega časa kar tri četrt sekunde spredaj. Med osmoljenci sta bila oba Hrvata: Kostelića so premagale bolečine v hrbtu in je obtičal pri repu uvrščenih, Dalibor Šamšal, ki bo na božični dan dopolnil že 28 let, pa se je šele drugič - prvič po Sljemenu 2009 - prebil v finale slalomske preizkušnje svetovnega pokala, a predčasno končal v snegu.

Že prvi član elitne petnajsterice v finalu, Američan David Chodounsky, je tekmecem, ki so štartali za njim, vrgel rokavico z brezhibnim nastopom, za njim sta minimalno zaostala tudi Mölgg (zgolj dve stotinki) in avstrijski veteran Benjamin Raich (osem stotink) ob jubilejnem stopetdesetem slalomskem nastopu v karieri.

Razlike med najhitrejšimi so bile res mizerne, kar ni šlo na roko Valenčiču, ki si je že zgoraj privoščil napako, ki ga je stala ravno toliko časa, da je ciljno črto prečkal šele na osmem mestu, vendar zgolj 43 stotink za še vedno vodilnim Američanom. Jasno pa je že bilo, da je s tem izboljšal svojo lansko uvrstitev - 19. mesto.

Pred najboljšo peterico so se Švedi veselili dvojnega vodstva: Hargin je imel štiri desetinke zaloge pred Andrejem Myhrerjem, za njima je zaostal tudi Neureuther, ki je moral po poškodbi hrbta na treningu v Garmisch-Patenkrichnu danes zjutraj vzeti protibolečinsko tableto. Med oba Šveda se je vrinil še en njun rojak, veteran Larsson, skandinavski trojček pa je razbil domači as Grange, ki je ciljno črto prečkal na drugem mestu in se veselil svojih sploh prvih slalomskih točk v Val d'Iseru.

Vodilnega Hargina ni ugnal niti Thaler, ki je ponovno neuspešno lovil krstno zmago v karieri, se je pa tik pred koncem športne poti spet zavihtel na zmagovalni oder. Povsem drugače pa se je proge lotil Matt, ki je Šveda prehitel za pol sekunde in s tem še oplemenitil drugo mesto z uvodnega slaloma sezone v Leviju.

Moška karavana svetovnega pokala se zdaj seli v Val Gardeno, ki bo prihodnji teden gostil po eno superveleslalomsko in smukaško preizkušnjo.

MOŠKI SLALOM V VAL D'ISERU

1. Mario Matt (Avs) 1:44,59

2. Mattias Hargin (Šve) +0,53

3. Patrick Thaler (Ita) 0,78

4. Jean-Baptiste Grange (Fra) 0,82

5. Markus Larsson (Šve) 0,87

7. David Chodounsky (ZDA) 0,96

8. Manfred Mölgg (Ita) 0,98

9. Benjamin Raich (Avs) 1,04

10. Felix Neureuther (Nem) 1,11

15. Mitja Valenčič (Slo) 1,39