Afera Mae: SZS je ravnala po pravilih FIS

V razvpiti smučarski aferi Vanesse Mae sive pravniške cone.

Objavljeno
11. januar 2016 23.25
Vito Divac
Vito Divac
Ljubljana – Člani IO smučarske zveze (sejo je vodil predsednik Enzo Smrekar) so ugotovili, da so v olimpijski aferi Vanesse Mae ravnali po veljavnih aktih zveze in pravilih krovne smučarske organizacije (FIS) ter naredili vse, da bi zaščitili ugled in verodostojnost zveze in slovenskega športa v celoti.

Informacije o spornih tekmah na Krvavcu in sodbo, ali so bila pri tem storjena kazniva dejanja, je zveza prepustila Policijski upravi v Kranju. Slednja je v preiskavi očitno ugotovila, da gre za znake suma, sicer ne bi predala kazenske ovadbe Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kranju. Kot je znano, je državna tožilka Helga Dobrin ovadbo zavrgla.

Smrekar je sklenil razpravo z ugotovitvijo, da smučarska zveza nima pristojnosti, da bi se opredeljevala do sklepov pristojnih organov, vsekakor pa bo proučila nadaljnje korake pri dokončnem razčiščevanju afere. V razpravi je razlaga kranjske tožilke odprla kar nekaj vprašanj, povezanih z delovanjem športnih organizacij (civilne družbe) in države. Bolj ali manj je jasno, da obstajajo »sive cone«, ki vodijo do etičnih absurdov. Vanessa Mae jih je z dobrimi pravniki očitno našla.

IO SZS je sicer podprl vnovično kandidaturo Janeza Kocijančiča za člana predsedstva FIS.