Ali ne bo nič ali pa bo dan zelo dolg

Alpsko smučanje: mesec tekem ženskih hitrih disciplin v svetovnem pokalu se ta konec tedna končuje v Andori.

Objavljeno
26. februar 2016 21.00
Špela Robnik
Špela Robnik

Soldeu – Ves februar so alpske smučarke potovale med prizorišči tekem hitrih disciplin in se nazadnje ustavile še v Pirenejih. Upati je, da ne zastonj, tekmo namreč močno pod vprašaj postavlja napovedana snežna nevihta. Sicer pa dekleta, tako kot v La Thuilu, z današnjim superveleslalomom (10.30) na smučišču Grandvalira čaka precejšnja neznanka.

Andora je tekme svetovnega pokala že gostila leta 2012, sicer v tehničnih disciplinah, vendar pa na njih ni nastopila nobena od treh slovenskih deklet, ki bodo tokrat na štartu – Ilka Štuhec, Maruša Ferk in Vanja Brodnik. Je pa Ferkova tam lani tekmovala na zaključku evropskega pokala, ko se je sicer vračala po poškodbi. Dekleta so na progi trenirala zadnja dva dneva, na poti v Andoro pa nekaj dni preživela tudi na francoski obali. Prilegla se jim je kratka sprememba okolja in ozračja, danes bodo spet obdane z belino. Napovedana je namreč prava snežna nevihta, padlo naj bi 20 centimetrov novega snega, superveleslalomska tekma pa je tako precej vprašljiva. »Zjutraj se bo videlo, kako bo. Sicer so tukaj dobro pripravljeni, a če bo preveč snega, bo težko. Vseeno kaže, da naj bi bilo dopoldne in okoli 13. ure nekakšno vremensko okno, ko bi morda lahko tekme vseeno spravili pod streho. Ali ne bo nič ali pa bo dan zelo dolg,« je menil glavni trener za hitre discipline v slovenski reprezentanci Aleš Brezavšček.

V primeru odpovedi današnjega superveleslaloma ne bodo izvedli jutri, prednost bo namreč imela alpska kombinacija. Pripraviti morajo namreč vsaj tri v sezoni, da bodo v St. Moritzu podelili kristalni globus tudi v tem seštevku. To gre tudi bolj na roko Slovenkam, ki so v Val d'Iseru že navduševale z lepimi uvrstitvami (Ferkova je bila četrta, Brodnikova deseta, Štuhčeva pa je po odličnem izhodišču odstopila v slalomu). Manj tehnično zahtevna je sicer tokrat superveleslalomska proga, a jo bo skušal vsaj jutri s postavitvijo nekoliko »otežiti« Brezavšček. »Proga je precej hitra, v začetku je kakšnih 30 metrov ravninskega dela, strmina tudi malo visi. Bolj bo ustrezala izrazitim dirkačicam,« je menil nekdanji tekmovalec. S pristopom svojih deklet je bil zadovoljen. »Lepo smučajo, tudi motivirana so. Mesec hitrih disciplin je res že dolg, a težav z utrujenostjo ni, saj so dobro trenirale,« je še dejal.

Tudi v Andori bo znova v ospredju dvoboj za veliki kristalni globus, razlika med Američanko Lindsey Vonn in Švicarko Laro Gut je tudi po paralelnem slalomu v Stockholmu ostala 23 točk v prid prve. Zadnji superveleslalom je v Garmischu sicer dobila Gutova, a prejšnje tri Vonnova, ki je tudi izjavila, da v tej disciplini še nikdar ni smučala tako dobro. Jasno je, da še enega, že 21. kristalnega globusa tudi ne bo oddala zlahka, je pa na zadnjih tekmah že pokazala nekaj več ranljivosti. »To je zadnja stvar, na katero se zanašam. Moja naloga je, da smučam, kot najbolje znam, in dosegam dobre rezultate,« je dejala Švicarka, ki bo kakšno točko več kot tekmica skušala osvojiti tudi v kombinaciji. V Val d'Iseru jo je že premagala, pa četudi le za stotinko sekunde.