Končno: Ana Drev prvič na stopničkah!

Slovenska alpska smučarka, vodilna po prvi progi, je na veleslalomu v Flachauu premoč priznala le Viktorii Rebensburg.

Objavljeno
17. januar 2016 09.24
Posodobljeno
17. januar 2016 09.24
ALPINE SKIING-WOMEN/FLACHAU
J. P.
J. P.

Flachau - Kar se slovenski alpski smučarki Ani Drev ni posrečilo na prejšnjem veleslalomu za svetovni pokal v Lienzu, ko je po najboljšem času prve proge v finalu pokleknila pod pritiskom in odstopila, je danes popravila v Flachau. Tudi na progi Hermanna Maierja je imela pred drugim nastopom najboljše izhodišče in štiri stotinke zaloge pred prvo izzivalko, Nemko Viktorio Rebensburg, ki pa je v finalu pokazala največ in se dokopala do zmage. To pa seveda ni skalilo navdušenja v slovenskem taboru, saj je 30-letna Drevova z drugim mestom sploh prvič v karieri končala na zmagovalnem odru (pred tem je bila le trikrat v deseterici, a nikdar višje kot na sedmem mestu) na tekmah svetovnega pokala in dokazala, da se je po nekoliko slabšem štartu tekmovalne zime odlično pobrala.

»Dolgo sem čakala na te stopničke, vmes včasih že nisem več verjela, da mi lahko uspe. V tej sezoni dobro smučam, vodila sem že v Lienzu, pa potem tukaj. Bila sem kar pod pritiskom, precej bolj kot v Lienzu. Drugi nastop je bil res težak, saj je bila vidljivost zelo slaba, a vesela sem, da se mi je posrečilo do cilja in stopiti na zmagovalni oder,« je po lepem uspehu dejala tekmovalka iz Šmartnega ob Paki.

In dodala: »Skušala sem se osredotočiti na svoje smučanje. Vedela sem, da če začnem razmišljati o čem drugem, bo konec. Skušala sem delati čiste zavoje, čim manj oddrsavati, mislim, da mi je uspel dober nastop. V tej sezoni je moja največja prednost to, da sem zdrava. Ne čutim bolečin. Že v Lenzerheide leta 2013, ko sem si drugič poškodovala koleno, sem čutila, da sem blizu najboljšim, a nato sem bila spet na ničli. Zdaj že dve leti smučam dobro, že na treningih v prejšnji sezoni sem bila zelo hitra, a ovirala me je poškodba, nisem mogla trenirati, kot bi želela. V tej zimi pa se je končno vse dobro sestavilo.«

»Že na prvi progi sem imela kar dober občutek, ni bilo vse optimalno, je pa res, da so bile razmere kar težke, zato se tudi ni dalo stoodstotno odpeljati. A pomembno je bilo to, da sem spustila smuči, skušala iskati čisto linijo in s tem pridobivala stotinke,« se je smejalo Ani.

Zelo zadovoljen je bil kajpak tudi trener slovenske ženske ekipe za tehnične discipline Denis Šteharnik: »Zelo smo veseli, da se ji je posrečilo. Za to se dela, za to se trenira. Ana je v zelo dobri formi, zadržala je pripravljenost iz Lienza, še drugič zapored je vodila po prvem nastopu. V finalu je imela zelo slabe razmere, toda še vedno podobne kot Rebensburgova. Komaj čakamo prihodnje tekme.« 

V drugo je Rebensburgova odlično kljubovala vse težjim razmeram na progi in dotlej vodilno Italijanko Federico Brignone pustila za seboj za sekundo, Drevova pa se ji je enakovredno postavila po robu pri prvem merjenju vmesnega časa, medtem ko je bila že pri drugem skoraj pol sekunde zadaj. Ko se je pri tretjem njen zaostanek približal sekundi, je bilo jasno, da se bo v ciljnem delu ogorčeno udarila za drugo mesto z Brignonejevo: naposled je Italijanko odpravila za pet stotink. To sta bili tudi edini tekmovalki, ki sta za zmagovalko zaostali manj kot sekundo, že četrtouvrščena domača adutinja Eva-Maria Brem je bila za debelo sekundo in pol prepočasna. Kratko sta potegnili obe glavni kandidatki za veliki kristalni globus: Lara Gut je po hudi napaki v spodnjem delu finalne proge zgrmela po lestvici precej navzdol, na 19. mesto, medtem ko Lindsey Vonn, v prvo deseta, v finalu ni videla cilja. Nastopile so še tri Slovenke (Katarina Lavtar, Tina Robnik in Meta Hrovat), a bile med 39. in 51. mestom prepočasne za preboj med dobitnice točk.

POTEK PRVE PROGE

Slovenski alpski smučarki Ani Drev se je vnovič posrečil izjemen prvi nastop v veleslalomu svetovnega pokala, tokrat v avstrijskem Flachauu. S štartno številko 9 - drugič v tej tekmovalni zimi je našla mesto med prvokategornicami - je namreč opravila z vsemi tekmicami in imela tako pred finalom štiri stotinke zaloge pred prvo zasledovalko, Nemko Viktorio Rebensburg. Že tretjeuvrščena Avstrijka Eva-Maria Brem je zamudila štiri desetinke, četrtouvrščena Švicarka Lara Gut, vodilna v skupnem in veleslalomskem seštevku svetovnega pokala, pa že debele pol sekunde (+ 0,61). Zanimivo, naša tekmovalka je bila edina, ki ni nastopila v elitni sedmerici, a je končala do sedmega mesta. Spomnimo: izkušena 30-letna Drevova je vodila tudi že po prvem nastopu prejšnjega veleslaloma v Lienzu, v drugo pa - na postavitvi slovenskega trenerja Denisa Šteharnika - pokleknila pod pritiskom in odstopila.

Drevova se na prvo progo, ki je bila zelo neselektivna (odstopile so le štiri smučarke, prva šele s štartno številko 38), resda ni podala najprepričljiveje, saj je pri uvodnem merjenju vmesnega časa še zaostajala desetinko in pri drugem 14 stotink, na tretjem intervalu pa je bila najhitejša, saj je pridobila skoraj pol sekunde in imela pred zadnjim delom tri desetinke naskoka. V ciljno strmino resda ni vzela optimalne hitrosti, a je vseeno zadržala malenkostno prednost in se dokopala do odlične priložnosti za prve stopničke doslej v svetovnem pokalu. Američanki Lindsey Vonn, ki se z Gutovo bori za vodstvo v seštevku svetovnega pokala, se prva predstava ni posrečila, končala jo je na robu deseterice s sekundo in četrt zaostanka. Slovenske barve je branila še trojica: Katarina Lavtar, Tina Robnik in Meta Hrovat, ki je nastopila na svoji šele drugi tekmi svetovnega pokala. Vse tri so bile prepočasne za finale, predvsem zadnji dve, ki sta nastopili z visokima številkama, pa nista izkoristili boljših razmer. Potem ko je ves čas močno snežilo, je namreč tekmovalke z repa štartnega seznama obsijalo sonce, resda pa je bila tudi proga tedaj že pošteno zdelana.

IZIDI ŽENSKEGA VELESLALOMA V FLACHAUU

1. Viktoria Rebensburg (Nem) 2:29,51
2. Ana Drev (Slo) + 0,94
3. Federica Brignone (Ita) 0,99
4. Eva-Maria Brem (Avs) 1,64
5. Stephanie Brunner (Avs) 1,74
6. Nadia Fanchini (Ita) 1,83
7. Francesca Marsaglia (Ita) 1,85
7. Manuela Mölgg (Ita) 1,85
9. Taina Barioz (Fra) 1,93
10. Marie-Michele Gagnon (Kan) 2,18

IZIDI PRVE PROGE VELESLALOMA V FLACHAUU

1. Ana Drev (Slo) 1:12,53
2. Viktoria Rebensburg (Nem) + 0,04
3. Eva-Maria Brem (Avs) 0,40
4. Lara Gut (Švi) 0,61
5. Federica Brignone (Ita) 0,77
6. Nina Løseth (Nor) 0,89
7. Tina Weirather (Lie) 0,96
8. Manuela Mölgg (Ita) 1,11
9. Irene Curtoni (Ita) 1,14
10. Lindsey Vonn (ZDA) 1,25
39. Katarina Lavtar (Slo) 2,91
42. Tina Robnik (Slo) 3,30
51. Meta Hrovat (Slo) 3,64