Ana v iskanju blesteče forme ne želi oddajati točk

Štiri slovenske alpske smučarke pripravljene na leden(išk)o premiero, Drevova po čim boljšo skupno uvrstitev.

Objavljeno
21. oktober 2016 02.22
Ana Bucik, Ana Drev, Katarina Lavtar na ledeniku Rettenbach Solden 20.10.2016 [alpsko smučanje,ledenik,solden]
Špela Robnik
Špela Robnik
Sölden – Ob lanskem klavrnem izkupičku slovenskih smučark v uvodnem veleslalomu marsikdo ni pričakoval tako dobrega nadaljevanja z Ano Drev v glavni vlogi. Sedma veleslalomistka sveta po bolj mirnem in tudi kakovostnejšem pripravljalnem obdobju zato letos tudi uverturo pričakuje bolj optimistično, z njo pa tudi Katarina Lavtar, Tina Robnik in Ana Bucik.

Slovenke so sicer v Söldnu na Tirolskem trenirale že prejšnji teden, razmere pa znova preizkusile včeraj na poligonu IceBox. »Na zadnjih treningih smo poskusile ujeti čim boljše razmere, da bi bila podlaga čim bolj trda. Na Mölltalu so nam trenerji polivali progo, a ni bilo idealno. Tukaj je bilo trdo, ne ledeno,« je po treningu povedala Drevova in pričakovala, da jih bo na tekmi znova pričakala zelo ledena podlaga. A se s tem ne bo obremenjevala. »Zdaj je, kar je, veliko več ne moremo narediti, tudi če bi dobili trening na zelo ledeni podlagi,« je še dejala in upala, da jim bodo prireditelji danes ponudili še priložnost za preizkus tekmovalne proge.

Glede na to, da je prvič na njej tekmovala že leta 2001, jo pozna že do obisti, čeprav je v vseh teh letih že opazila, kako se ta ledenik spreminja. O svoji pripravljenosti je pred sezono že veliko povedala. V visokoleteče napovedi se (tudi tokrat) ni spustila, temveč je nekoliko zadržano pogledala proti jutrišnji tekmi. »Načeloma se počutim dobro, iščem še pravi občutek, da bi lahko na koncu naredila še nekaj več. Zadovoljna sem, da pa bi rekla, da sem že v blesteči formi, pa ne.« Vseeno bo smučarka iz Šmartnega ob Paki trdno zgrabila priložnost, ki se ji bo ponudila. V tej zimi si želi čim višje uvrstitve v skupni razvrstitvi, zato se dobro zaveda, koliko točk odnese vsaka tekma. »Lani sta mi ničli v Söldnu in v Lienzu pomenili veliko, takoj bi se mi lahko poznali dve mesti v skupnem seštevku. Napake se vedno dogajajo, ne želim pa podarjati tekem, ker ne bi bila dobro pripravljena.«

Tudi Lavtarjeva progo že dobro pozna, lani se je kar dobro borila na ledeni podlagi. »Najbrž letos ne bo kaj veliko drugače, navsezadnje so bila nekatera dekleta z lansko progo zadovoljna. Zato se je treba pripraviti na podobno tekmo, kot je bila lanska,« je dejala Gorenjka. Z zadnjimi pripravami je bila zadovoljna. »Veliko sem se posvečala tehniki, tu imam še veliko rezerv. Poleti se mi je že zdelo, da kar dobro smučam, potem pa je prišel oktober z grdim vremenom in vse se mi je podrlo. A sem vesela, da se sestavljam nazaj,« je še napovedala Lavtarjeva, ki si kajpak želi čim višje v trideseterico.

O rezultatskih pričakovanjih je bolj sramežljivo spregovorila Robnikova, saj si z njimi ni želela nalagati prevelikega pritiska. »Če primerjam z lanskim letom, sem pripravljena bolje. Mislim, da bom bolj kos tej progi. Prve točke v svetovnem pokalu mi dajejo samozavest, da bom lahko spet uspešna,« je dejala, o svojem veleslalomskem napredku pa je spregovorila tudi Bucikova: »Lahko rečem, da sem v zadnjih 10 dneh začela smučati veliko bolje tudi v veleslalomu. Seveda se še pojavljajo napake, a jih je vedno manj. Veselim se, da bom slalomu počasi dodala še eno disciplino.«