Analizirali in arhivirali, zdaj na popravni izpit

Trener Klemen Bergant upa, da odstop ni pustil posledic v mislih Žana Kranjca.

 

Objavljeno
09. december 2016 21.03
Žan Kranjec na ledeniku Rettenbach Solden 21.10.2016 [alpsko smučanje,ledenik,solden]
Mojca Finc
Mojca Finc
Val d'Isere – V uvodnih dveh veleslalomih je slovenski smučar Žan Kranjec občutil vzpon in padec. S 4. mestom v Söldnu je dosegel uvrstitev kariere, dobil potrditev, da zmore, nato v Val d'Iseru odstopil. Trener hitrih disciplin Klemen Bergant pravi, da mu nima česa očitati, saj je smučal na meji zmogljivosti. Odločen nastop pričakuje tudi danes.

Moška karavana za svetovni pokal nadaljuje s tekmami v Val d'Iseru, le s proge Oreiller-Killy se je premaknila na Face de Bellevarde, kjer jo danes čaka veleslalom, jutri pa še slalom (obe tekmi bosta na sporedu ob 9.30 in 12.30). Slovenska predstavnika na obeh preizkušnjah Kranjec in Štefan Hadalin sta dva dni trenirala v Alta Badii. Vadila sta na politem terenu, takšnem, kot ju čaka na obeh prihajajočih tekmah ...

»Žan se bolje znajde na težkih progah kot na lažjih, kar je potrdil že v Söldnu. Nadejam se, da nedeljski odstop ni pustil posledic v mislih. Na treningih jih ni kazal,« je sporočil trener Klemen Bergant. Na istem mestu kot Vodičan je prejšnji konec tedna napako storil Thomas Fanara, se iz nje rešil, vknjižil 4. mesto, a pri tem strgal križno vez in končal sezono. »Na takšen pristop, tj. smučanje na zgornji meji lastnih sposobnosti, se bo moral Žan navaditi. Ni tekmovalca, ki nikoli ne bi odstopil. Če tvegaš, lahko odstopiš, v nasprotnem primeru pa ni rezultata. Ni šale, konkurenca je ostra. Če preračunavaš, si takoj tepen,« je o močnih tekmecih razpredal Bergant. Kranjčev nastop so v štabu analizirali, nato pa posnetek potisnili v arhiv. Zdaj je čas za novo priložnost oziroma popravni izpit.

Lepi spomini na Val d'Isere

Kranjec pravi, da mu je teren v Val d'Iseru všeč. Navsezadnje je tu lani z 12. mestom dosegel drugi najboljši rezultat v karieri. »Še lažje greš na tekmo, ko veš, da si lahko hiter. Smučam dobro in menim, da sem sposoben tudi takšne uvrstitve. Forma je dobra in samozavestno se lahko lotim tekme,« je povedal 24-letni veleslalomist, za katerega se zdi, da je v pripravljalnem obdobju premagal nezaupanje vase.

»To se je vame naselilo v sezoni, ko se mi je vse podiralo. V prejšnji zimi pa sem spet počasi dobival pomembno potrditev. Na vprašanja, ki so se mi prej pojavljala, sem odgovoril, nobenih dvomov nimam o opremi, zaupam vanjo. Dobro se počutim na smučeh in za sabo imam kakovostno pripravljalno obdobje. Starejši sem, zrelejši, psihično močnejši. Za vrhunski rezultat je treba vse to uspešno zložiti,« je najboljši slovenski veleslalomist razmišljal o napredku.

Še nekaj se je spremenilo od tekme v Söldnu, na kateri se je uvrstil tik pod stopničke. Dobil je potrditev, da se lahko kosa z najboljšimi. »In prav s tako miselnostjo bi se moral poganjati s štarta – da lahko celo zmagam oziroma da zmorem iz sebe iztisniti kakšen odstotek več kot bi ga, če bi vedel, da je moj maksimum 15. mesto,« je opisal, kako je začel verjeti vase.

Več pozornosti slalomu

Korak naprej je storil tudi v slalomu, pri katerem pa še čaka premierne točke v karieri. V pripravljalnem obdobju se je tej disciplini posvečal več kot v preteklosti: »Osredotočil sem se na tehniko, dobro pa sem se ujel tudi s smučmi. Zavedam pa se, da me čaka še veliko dela,« je še dejal pred tretjim veleslalomom predolimpijske zime. Na zadnjih treh – vključno s finalnim minule sezone – so kraljevali Francozi. Jim bo uspelo še četrtič zapored?