Avstrijci že sprašujejo, kdaj bodo vstopnice

SP 2017: biatlonski dogodek naslednje sezone bo tretjič doslej v Hochfilznu na Tirolskem.

Objavljeno
11. marec 2016 19.10
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Oslo – Ko sta na četrtkov večer Dominik Landertinger in Simon Eder za svoji kolajni, prvi avstrijski na tem prvenstvu, veselo pomahala zbrani množici na slovesni razglasitvi, so jima misli že uhajale k naslednji zimi; češ kako lepo bi bilo, če bi blestela tudi doma. Svetovno prvenstvo v biatlonu 2107 bo namreč v Hochfilznu.

Nekaj časa biatlonske elite na najpomembnejšem tekmovanju sezone ni bilo na katerem od tradicionalnih srednjeevropskih prizorišč, pravzaprav od Ruhpoldinga 2012. Zadnja dva osrednja dogodka biatlonske zime sta pripadla nordijskemu delu stare celine – lani Kontiolahtiju na finskem vzhodu, letos Oslu, metropoli Norveške. In kmalu se bo zgodba sezone spet preselila na evropski sever, poolimpijsko prvenstvo 2019 bo priredil Östersund na Švedskem.

A najprej se bodo svoje velike predstave razveselili tradicionalno vzneseni avstrijski gostitelji smučarskih tekem. Že v novem tisočletju so gostili več svetovnih prvenstev na snegu, posebej sta odmevala dva spektakla v alpskem smučanju (St. Anton 2001 in Schladming 2013). Biatlonsko bodo v Hochfilznu, po 1978. in 2005., priredili tretjič doslej. Pri prvem se navzoči spominjajo komajda zaznavnega odmeva, nakar pa je prav naslednji šampionat zarisal nova obzorja biatlona v naši severni soseščini. Takrat so resda tekmo še premaknili v marec, kajti v dneh alpskega SP športna Avstrija vendarle usmerja pozornost na junake tradicionalnih strmin. Zdaj pa je že drugače in prvenstvo v Hochfilznu bo naslednje leto, od 8. do 19. februarja, torej hkrati s smučarskim šampionatom v St. Moritzu (Švi).

»Seveda v Avstriji še naprej stiskamo pesti za Hirscherja in druge junake, toda že zdaj me mnogi sprašujejo, kdaj bodo v prodaji vstopnice za biatlonsko prvenstvo,« nam je omenil Franz Berger, prvi mož OK Hochfilzen, pred Borutom Nunarjem tekmovalni direktor IBU. Vstopnice bodo na trgu od 1. junija. na prizorišču bo prostor za 18.500 gledalcev (na tribunah 10.500, ob progi 8000), želena številka prirediteljev glede obiska se suče okrog 150.000, v ureditev zdaj že krepko prenovljenega štadiona pa so vložili 20 milijonov evrov.