Avstrijec hitro spoznal poljsko skakalno vznesenost

Skakalci Poljske s trenerjem Stefanom Horngacherjem med udarnimi kandidati za vrh v Lahtiju.

Objavljeno
19. februar 2017 22.55
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Oddaljujejo se časi, ko so finskim skakalcem pripadale vidne vloge na skakalnicah. Nekoč so se veselili velikih tekmovanj v domovini, kajpak tudi svetovnih prvenstev, a na prihajajočem v Lahtiju bodo kot kandidati za najvišja mesta tuji skakalci. Med njimi vsekakor Poljaki, ki so se očitno za to sezono odlično pripravili in nazadnje na azijski turneji napovedali boj za kolajne na Finskem.

Zgodovina smučarskih skokov razkriva, da so se Poljaki v vidnih vlogah pojavljali v valovih, manj stalno od nekaterih tekmecev, a zlasti Adam Malysz, ki ima za skupna zmagoslavja sezone kar štiri kristalne globuse, je doma premaknil letvico priljubljenosti in prepoznavnosti športnih panog. Skoki so zdaj že dobro desetletje navzoči v domala slehernem domu, pri TV prenosih iz sezone v sezono na Poljskem, deželi 38 milijonov prebivalcev in tako tudi izjemnega trga, podirajo rekorde gledanosti. Prireditvi v Zakopanah in Visli sta postali prestižni, v februarskih dneh, ko doma prav tako zelo priljubljeni spidvejisti še mirujejo, ni pa niti velikih tekmovanj v ekipnih panogah, zdaj številni športni zanesenjaki odštevajo do začetka prihajajočega prvenstva v nordijskem smučanju. In nikakršnega dvoma ni: vsaj tri moške preizkušnje, na veliki in srednji skakalnici ter ekipno, bodo poljski navijači obiskali v lepem številu. Pravzaprav ga ni več prizorišča v sezoni, na katerem ni videti belo-rdečih zastav, Stefan Horngacher, zdaj glavni trener Kamila Stocha in druščine, je najbolj priljubljen Avstrijec na Poljskem.

»Privrženci skokov v Avstriji in Nemčiji so vzneseni, toda to, kar zdaj doživljam med Poljaki, je že komaj verjetno. Spremljajo naš sleherni korak, si k srcu ženejo tako zmage kot poraze, skakalni šport je tam že pomemben del vsakdana,« pravi trener, ki še odkriva skrivnosti poljskega jezika: »Rad bi se naučil poljščino, iz dneva v dan mi gre bolje. Ob skakalnici jo zdaj že pridno uporabljam, večinoma obvladam športno izrazoslovje, le v običajnem pogovoru mi še ne gre po željah, takrat raje govorim angleško ali nemško.« A za Tirolca, ki je dolgo živel v sosednji Nemčiji, je seveda najbolj pomembno, da se dobro počuti s skakalci in z njimi uresničuje visoke cilje.

Ambiciozni Kamil Stoch

»Zlasti Kamil je izjemno bister in že kar neverjetno ambiciozen tekmovalec. Seveda pridejo trenutki, ko mu ne gre vse po željah, a prav s to svojo ambicioznostjo preskakuje ovire in podira mejnike,« je o dvakratnem olimpijskem prvaku iz Sočija dejal poljski trener, pravzaprav prvič v tako odgovorni vlogi. »Deset let sem pomagal glavnim trenerjem, dobro poznam psihologijo odnosov med tekmovalci in trenerji, zato mi je zdaj lažje,« pravi in se veseli vrnitve v finsko središče smučarskih skokov, saj se je tu kot skakalec pred 16 leti na svetovnem prvenstvu z avstrijsko reprezentanco veselil zlate kolajne.

Seveda se bo v trenerski vlogi lotil napada tudi na moštveni naslov, Poljska bo na Finskem nedvomno zelo resno kandidirala za vrh, ostaja spomin na zadnji 3. december, ko se je poljska četverica (Piotr Žyla, Kamil Stoch, David Kubacki in Maciej Kot) prvič v zgodovini veselila ekipne zmage v svetovnem pokalu. Številni privrženci belo-rdečih sanjajo tudi o drugih kolajnah na skakalnici, torej tudi v posamičnih preizkušnjah. Pa ne le v Stochovi izvedbi.

Novi junak navijaških src in kajpak pomemben adut stroke postaja tudi Maciej Kot. Gre sicer za starega znanca skakalnic, a zdaj, torej v letu, v katerem bo praznoval 25. rojstni dan, je prvič stal na vrhu odra za najboljše, podvig iz Sapora pa pred dnevi nato hitro ponovil še v Pjongčangu na generalki za osrednji olimpijski cilj naslednje zime.

»Slišim, da so nekateri nad mojimi dosežki presenečeni, toda verjemite, da naključja ni. Vedno sem razmišljal, da so skakalci najboljši od 25. leta naprej. Takrat so bolj zreli, razmišljaš že drugače, obenem ohranjaš mladostno energijo,« je po vrnitvi iz Azije v pogovoru za Gazeto Wyborczo, ugledni poljski dnevnik, poudaril dvakratni zmagovalec zadnjih dni. Tako se je vpisal na lep seznam šampionov skakalnic – na njem je med Poljaki še naprej prepričljivo na vrhu nepozabni Adam Malysz, le da sedanji direktor skokov in nordijske kombinacije pri Poljski smučarski zvezi (PZN) v primerjavi s Stochom nima olimpijskega zlata.

Piotr Žyla: zaplet z rdečo papriko

Pred Kotom je zdaj najprej tekmovalni izziv nordijskega prvenstva, a obenem že razmišlja, kako rad bi se čez eno leto v podobni luči spet odrezal v Pjongčangu. »Azija mi je bila vedno všeč, toda tekem tam se nisem prav posebej veselil. Predvsem na začetku je bilo težav precej, ko se nisem mogel privaditi na dolge poti z letalom, časovno razliko, pravilen počitek. A iz leta v leto je bilo bolje, zdaj mi je tam že prav imenitno,« pravi poljski adut. Njegov sotekmovalec Piotr Žyla pa si zadnjega obiska Azije ni ohranil v prav lepem spominu – zapletlo se je namreč pri policistih in carinikih na letališču v Seulu.

Nikakor mu ni šlo v račun, čemu njegova prtljaga ni šla brezhibno skozi rentgenski nadzor, a v primerjavi z drugimi poljskimi reprezentanti je imel v kovčku posebno vrečko z rdečo papriko. Uživa jo pogosto, kot pravi, mu zelo pomaga na tekmovanjih, ohranja ga pri dobrem počutju in zdravju. Toda ob čedalje strožjem nadzoru na mednarodnih letališčih, tudi glede živil, je tokrat kratko potegnil poljski skakalec. Seveda si je ob vrnitvi v domovino nabavil novi odmerek rdeče paprike, najbrž se bo posebej potrudil, da brez te ne bi ostal v ključnih dneh te sezone, torej na svetovnem prvenstvu. Tam se bo Poljska predstavila s šestimi skakalci v upanju, da bo bera lepša kot pred dvema letoma na šampionatu v Falunu na Švedskem. Takrat so belo-rdeči osvojili eno kolajno v skokih, bronasto za 3. mesto na moštveni tekmi, zdaj si v tej želijo višje, obenem pa verjamejo, da jim bo pripadla vsaj ena od dveh posamičnih preizkušenj. Zanimivo, branilcev naslova, Norvežana Runeja Velte in Nemca Severina Freunda, na tem prvenstvu med tekmovalci ne bo.