Bach podprl ekipne tekme smučarjev na OI

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je podprl idejo, da ekipne tekme smučarjev postanejo del ZOI.

Objavljeno
04. februar 2015 12.18
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Beaver Creek - Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach in predsednik Mednarodne smučarske zveze (FIS) Gian-Franco Kasper sta torkovo tekmo svetovnega prvenstva izkoristila za pogovor o vključitvi ekipnih tekem smučarjev na zimske olimpijske igre.

Oba predsednika sta naklonjena tej ideji in menita, da bi ekipne tekme postale del olimpijskega programa že čez tri leta v južnokorejskem Pjongčangu.

Bach je ob tem dejal, da so s Fisom že v dogovorih o programu zimskih iger za leti 2018 in 2022. Na njih naj bi precejšnja vloga pripadla tudi ekipnim tekmam v smučanju, ki jih do zdaj na programu olimpijskih iger ni bilo. Odločitev o ekipnih tekmah morajo pristojni sprejeti pred sestankom Moka, ki bo na sporedu letos poleti v Kuala Lampurju.

Bach je še izrazil željo po pozitivnih rešitvah vključevanja novih ekipnih smučarskih dogodkov, za katere meni, da jih v prihodnjih petih mesecih lahko dosežejo, poleg tega pa si želi, da te rešitve podpreta tako Mok kot tudi Fis.

Ekipne tekme bodo na ZOI najkasneje leta 2022

Edine ekipne tekme v smučanju so paralelni slalomi, ki so na sporedu od svetovnega prvenstva 2011. Predsednik Fisa Kasper pa je prepričan, da bodo ekipne tekme nekoč zagotovo del olimpijskih iger, vendar zaradi finančnih težav Južne Koreje ne more z gotovostjo trditi, da bodo lahko to izvedli že na prihajajočih igrah. Bržkone pa lahko ekipne tekme javnost na olimpijskih igrah pričakuje najkasneje leta 2022.

Bach pa se na torkovem ženskem superveleslalomu s Kasperjem ni dogovarjal samo o ekipnih tekmah. Kot je dejal, je med tekmo držal pesti za domačo smučarko Lindsey Vonn, za katero meni, da je njen povratek na bele steze fenomenalen.