Bakterija le ni povzročila preplaha

Sreča v nesreči za Jakova Faka in druščino je, da zadnje težave hitro izginjajo.

Objavljeno
25. februar 2016 19.44
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Pokljuka – V posameznih biatlonskih reprezentancah je bilo v zadnjih dneh napeto zaradi izbire udarnih postav za prihajajoče svetovno prvenstvo, ki se bo naslednji teden začelo v Oslu. Pri slovenski ekipi širše baze že dolgo ni, največ skrbi pa je (bilo) glede zdravstvenega stanja Jakova Faka. Zdaj pa je vendarle nared za nastop, do odhoda na Norveško bo vadil na Pokljuki.

Že nekaj tednov je njegov vadbeni vsakdan na gorenjski planoti, v sicer lepo urejenem biatlonskem centru, ki ga pogosto občudujejo in obiskujejo tudi člani tujih reprezentanc. A za umirjeno pripravo na najpomembnejše tekmovanje sezone je občasno moteča že pretirana gneča, predvsem v dneh šolskih počitnic. Ob vsem vrvežu bodisi v restavraciji bodisi ob smučini in strelišču je več možnosti za viruse in bakterije, ti so tako položili v posteljo precej navzočih, med njimi tudi slovenske in češke reprezentante, tudi Jakova Faka. A če gre že iskati srečo v nesreči, so jo Fak in druščina našli v spoznanju, da po dveh dneh počitka težav ni več.

»Jasno, da ti sleherni zdravstveni zaplet uniči prvoten načrt priprav za svetovno prvenstvo, toda k sreči gre dejansko le za dva dneva 'bolniške', nato se športnik že lahko vrne k treningu. Resda je slednji sprva po omejenem načrtu, a iz dneva v dan je bolje,« je včeraj omenil Tomaš Kos, glavni trener slovenskih biatloncev. Med temi je tako, potem ko je Fak že ozdravel, dva dneva moral prisilno počivati tudi Rok Tršan, zbolela je še najmlajša pri slovenski izbrani vrsti, Urška Poje. Očitno ne bi bilo presenetljivo, če bi pred ponedeljkovim odhodom v Oslo zahrbtna bakterija prekinila trening še komu od doslej zdravih na Pokljuki, sicer pa ne gre verjeti, da bi ta zadnji zaplet vidneje vplival na pripravljenost tekmovalcev za svetovno prvenstvo. Pri mnogih, tako tudi Faku, gre precej bolj kot za posledice zadnjih dni za porazno popotnico dosedanjega dela sezone in boj z bremenom, da je vsaj delno popravni izpit mogoče opraviti le v poldrugem tednu pisanega dogajanja na Holmenkollnu.

Slovenska izbrana vrsta, pri kateri ni ugank glede postave, saj je ta čas na trenerjevem seznamu le devet reprezentantov (Jakov Fak, Klemen Bauer, Rok Tršan, Miha Dovžan in Lenart Oblak, Teja Gregorin, Andreja Mali, Anja Eržen in Urška Poje), bo do vključno sobote vadila na Pokljuki, po prosti nedelji pa se bodo vsi zbrali v Ljubljani na novinarski konferenci, nato pa v popoldanskih urah z brniškega letališča odpotovali na evropski sever. Tam gre pričakovati praznik biatlonskega športa, s precej večjim pridihom bogate preteklosti kot tudi deležem domačega uspeha kot pred enim letom na Finskem. Za slovensko vrsto, v zadnjih dveh desetletjih še nikdar tako nekonkurenčno na tekmah najvišje ravni, pa bo Holmenkollen ponudil odskočno desko: ali v tako želeno smer navzgor ali pa k še globljemu prepadu.