Baloh skorajda izgubil živce

Slovenske smučarske skakalke konec tedna brez Eme Klinec na Ljubnem ob Savinji.

Objavljeno
09. februar 2016 00.16
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Glavni trener slovenske ženske skakalne vrste Stane Baloh je imel tudi po prireditvi v Hinzenbachu, na kateri je znova kraljevala Japonka Sara Takanaši, povedati več krepkih na račun tekmovalnega razsodišča. Zmotilo ga je, da Maje Vtič v nedeljo, ko je bila kot šesta tik za Emo Klinec, niso obravnavali enako kot njenih najhujših tekmic.

Najizkušenejša slovenska skakalka, ki v skupnem seštevku za svetovni pokal drži odlično tretje mesto, je morala obakrat na zeleno luč čakati debelih štirideset sekund. V uvodni seriji so jo tako dolgo na štartni klopi zadrževali zaradi malce premočnega vzgornika v spodnjem delu doskočišča, v drugi pa zaradi vetra v hrbet. »Vodja tekmovanja oziroma tisti, ki je prižigal luč (Borek Sedlak), bi jo lahko umaknil z 'rampe' in ji omogočil, da bi se še enkrat pripravila za svoj nastop, kakor je to po Majinem skoku naredil pri Danieli Iraschko-Stolz,« je zmajeval z glavo Baloh in priznal, da je zaradi tega na trenerski tribuni skorajda izgubil živce.

Ko je bilo tekme konec, se je odpravil do odgovornih. Na (njihovo) srečo se je v tem času toliko pomiril, da jim je na lep način povedal, da bi si Vtičeva zaslužila enake razmere kakor druge (vrhunske) skakalke. V tej sezoni pa se je že štirikrat zgodilo, da so skakalko z Mirne na Dolenjskem oškodovali na takšen ali podoben način.

»Slovenijo morajo upoštevati, navsezadnje nekaj pomenimo v ženskem skakanju. Čeprav vem, da ni tako, se vendarle ne morem znebiti občutka, da nas namerno držijo nazaj,« se je jezil glavni trener naše reprezentance, ki si ne želi nič drugega, kot da jim omogočajo enakovredne razmere in jim pustijo, da nadaljujejo pot proti vrhu.

Za Ljubno, kjer bosta konec tedna naslednji preizkušnji za svetovni pokal, je cilj Slovenk jasen: uloviti stopničke, ki so se jim nazadnje štirikrat zapored le za malo izmuznile. V Zgornji Avstriji so se predvčerajšnjim vnovič predstavile v lepi ekipni luči, saj se jih je kar pet uvrstilo med elitno dvanajsterico: ob Emi Klinec in Maji Vtič še Špela Rogelj (8.), Katja Požun (11.) in Urša Bogataj (12.), v finalu pa je nastopila tudi Eva Logar (24.).

Z izjemo Klinčeve, ki bo odpotovala na mladinske olimpijske igre v Lillehammerju in od tam še na mladinsko svetovno prvenstvo v Rasnovu, se bodo za točke svetovnega pokala pred domačimi navijači potegovale vse članske reprezentantke, ob njih pa bosta priložnost dobili še Anja Javoršek in komaj 15-letna Nika Križnar, ki bo tako prestala ognjeni krst med elito.

Baloh si je sicer želel, da bi lahko njegove varovanke preizkusile novo skakalnico na Ljubnem, na kateri naj bi se dalo skočiti do 100 metrov, še pred petkovim uradnim treningom, vendar pa to – kakor vse kaže – zaradi dežja na žalost ne bo izvedljivo.