Benjamin Raich sklenil bogato smučarsko pot

Med smučarske upokojence je pred novo zimo vstopil tudi Benjamin Raich, eden najboljših avstrijskih smučarjev v zgodovini.

Objavljeno
10. september 2015 16.17
mdr solden
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Dunaj - V novi sezoni tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju, ki že trka na vrata, bo bela karavana izgubila še enega uspešnega moža. Profesionalno kariero je namreč zaključil tudi avstrijski as Benjamina Raich.

To je danes, v družbi svoje soproge Marlies Schild, s katero kmalu pričakujeta naraščaj, 37-letni smučar sporočil na težko pričakovani novinarski konferenci na Dunaju. Avstrijska javnost je to potezo pričakovala že dlje časa in z velikim zanimanjem pospremila slovo smučarske legende, ki je na belih strminah navduševala skoraj 20 let. »Danes bom naredil pomemben korak v mojem življenju. Sem zdrav in v dobri formi, toda vseeno se iz smučanja umikam,« je dejal.

»Čudežni deček« oz. »Blitz aus Pitz« je v svetovnem pokalu prvič nastopil leta 1996, prvič pa na zmagovalni oder stopil tri leta pozneje v Kranjski Gori, na zahtevni vitranški strmini je v veleslalomu zmagal kar štirikrat. Na svoji bogati poti je osvojil dve zlati olimpijski kolajni (Torino 2006, slalom in veleslalom), dvakrat je bil tudi svetovni prvak (Borimo 2005, slalom in kombinacija). Skupaj ima sicer 11 kolajn z velikih tekmovanj, v sezoni 2005/06 je osvojil tudi veliki kristalni globus (in mu bil še nekaj sezon za tem povsem blizu), v svoji vitrini pa ima tudi dva veleslalomska, tri slalomske in tri kombinacijske, skupaj s 36 zmagami v svetovnem pokalu. Zadnjo je leta 2012 presenetljivo osvojil v superveleslalomu v Crans Montani, iskreno pa se veselil tudi letos v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je tudi zadnjič stal na odru za zmagovalce - ob 441 štartih je bil 92-krat med najboljšo trojico.

Kot je povedal na današnjem poslednjem srečanju s sedmo silo, je sicer poleti pridno treniral, a ko je pomislil na dirke, ni več čutil tolikšne želje po tekmovanju kot nekoč. »Čutim, da je tako prav in občutek me je v moji karieri le redko izdal.« »Smučanje je bilo moje življenje in gotovo bo tudi moja prihodnost vsaj še delno povezana z njim,« je dejal o svojih načrtih, med katerimi bo najprej na vrsto prišla družina in novorojenec, ki se jima bo s Schildovo pridružil to jesen.