Biatlonsko SP: Jakov Fak po dobrem finišu osmi, zlato Lesserju

Na ženski zasledovalni preizkušnji Andreja Mali pokvarila izhodišče in končala na 20. mestu, zlato spet v Francijo.

Objavljeno
08. marec 2015 11.13
Posodobljeno
08. marec 2015 12.00
Czech Republic Biathlon World Cup
Š. Ro., J. P., Delo.si
Š. Ro., J. P., Delo.si

Kontiolahti - Biatlonci so se na svetovnem prvenstvu v Kontiolahtiju pomerili v zasledovanju. V dobrem položaju je bil po šprintu Jakov Fak, s 14. mesta je napadel kolajno, a se moral zadovoljiti s končnim 8. mestom. Višjo uvrstitev mu je odnesel slab začetek tekme, ko je trikrat moral v kazenski krog. Veliko bolje je nadaljeval, streljal brez napake na zadnjih dveh postankih in tako prišel do uvrstitve med deseterico.

»Kakor sem videl, sem zgrešil desno in navzdol. Je pa bilo tako, da sem na nastreljevanju streljal na nič vetra. Znova sem mislil, da vse delam dobro, a spet so šli streli v desno. Ta format tekme je takšen, da če v leže ustreliš dve ničli, narediš velik korak naprej, seveda tudi odvisno od drugih. Glede na tekaški ritem, ki sem ga zastavil, bi se zanesljivo prebil višje. A prišlo je do manjšega šoka, moral sem 'resetirati' in to popraviti. Vem, da je rezultat pod pričakovanji, a sem vesel, da sem se na koncu zbral,« je po tekmi povedal Fak.

Zlata se je presenetljivo veselil Nemec Erik Lesser, ki je v težkih vetrovnih razmerah streljal brez napake in Nemcem priboril prvo kolajno po štirih letih. Srebro je osvojil Rus Anton Šipulin, bron pa Norvežan Tarjei Bø. Njegov brat Johannes Thingnes Bø, zmagovalec šprinta, je povsem pogorel, zgrešil kar osemkrat, in ostal daleč za najboljšimi.

Dobro je kazalo tudi Klemnu Bauerju, ki je bil dvakrat nenatančen na drugem streljanju, po tretjem pa napredoval s 47. mesta na 29. Svojo uvrstitev je nato pokvaril na zadnjem strelskem postanku, ko je moral v kazenski krog trikrat, vseeno pa si kot 39. priboril nove točke svetovnega pokala.

»Danes je bilo precej bolj mirno kot včeraj, tudi začel sem zelo obetavno, potem pa so se začele ponavljati napake. Če sem se na prvem streljanju v stoje še zbral in naredil tako, kot je treba, mi na zadnjem streljanju to potem žal ni uspelo. Prst je kar nekako nekontrolirano prožil in še sam ne vem, kako se je to lahko zgodilo. Te točke so bolj simbolične, saj so moji cilji vseeno nekoliko višji. Bolj me veselita vsaj dve ničli, kar je pokazatelj, da znam dobro ustreliti,« je o nastopu povedal Bauer.

Potek moške tekme

Jakov Fak je tekmo začel z zaostankom 55 sekund, Klemen Bauer je s 47. mesta po šprintu lovil uvrstitev med najboljših 40 in dobitnike točk svetovnega pokala.

Tekma se ni začela po okusu najboljšega slovenskega biatlonca. Potem ko se je hitro pridružil skupini najboljših, je na prvem postanku enkrat zgrešil in moral v kazenski krog. Tako je padel na 20. mesto. A tudi številni favoriti so grešili, denimo brata Bø, v ospredje se je prerinil Francoz Martin Fourcade. A je tudi slednji na drugem postanku zgrešil in moral v kazenski krog, Fak je moral preteči kar dva in še dodatno poslabšal svoj položaj, padel je na 22. mesto. Upanja na visoko uvrstitev je že bilo konec.

Presenetil je Nemec Erik Lesser, ki je tekel v ospredju, kolajni naproti, v osredju je vztrajal tudi Simon Fourcade, njegov brat Martin je bil osmi. Nekoliko je svojo uvrstitev izboljšal Fak, potem ko je zadel vse strele na tretji postaji in se v nadaljevanje odpravil kot 14.

Lesser je tudi na zadnjem postanku ustrelil ničlo in si že priboril zlato kolajno, Simon Fourcade in Bolgar Vladimir Ilijev sta morala v kazenski krog in priložnost se je odprla tekmecem. Za Lesserjem sta se podala Tarjei Bø in Rus Anton Šipulin, ki pa sta zaostajala približno pol minute, pridružil se jima je Čeh Michal Šlesinger. Fak je brez napake streljal na zadnji postaji in se boril za uvrstitev med deseterico. Nemčija se je tako veselila zmage, boj za srebro je dobil Šipulin, Tarjei Bø pa je bil tretji. Jakov Fak je z dobrim finišem prišel na osmo mesto.

Malijeva pokvarila izhodišče, marseljeza še drugič

Žensko 10-kilometrsko zasledovanje se je vnovič razpletlo po željah Francozinje Marie Dorin Habert, ki je šprinterskemu zlatu dodala še eno. Glavnino prednosti si je zagotovila na prvi polovici preizkušnje, ko je na dveh postankih na strelski preprogi svoje delo opravila brezhibno, tako da ji niti tri nepokrite tarče v streljanju stoje niso mogle odnesti še enega odličja najžlahtnejšega leska. Na zmagovalnem odru sta se ji pridružili še Nemka Laura Dahlmeier, ki je napredovala za dve mesti, in Poljakinja Weronika Nowakowska-Ziemniak, svetovna podprvakinja v šprintu. Ta je imela izjemno srečo, saj bi si bron okrog vratu obesila Rusinja Jekaterina Šumilova, če ne bi padla v smučini v zadnjem krogu.

Glavne favoritinje, ki so včeraj pogorele, so vse po vrsti precej napredovale. Tako se je Čehinja Gabriela Soukalova z 18. izhodišča povzpela na peto mesto, Belorusinja Darja Domračeva s 25. na sedmo, prva domača adutinja Kaisa Mäkäräinen pa s 35. na dvanajsto. Vse bi se znašle celo v krogu kandidatk za odličja, če bi zgrešile vsaj po en strel manj. Ravno na strelišču pa je odlično izhodišče zapravila tudi edina slovenska predstavnica Andreja Mali, ki je imela po tretjem postanku še znosna dva zgrešena strela, dva je dodala še v drugo stoje, s tem pa z osmega zgrmela na še vedno dostojno dvajseto mesto. Zdaj tekmovalke čakata dva prosta dneva, v sredo pa individualna preizkušnja na 10-kilometrski razdalji.

»Soliden nastop, pri štirih streljanjih pa moraš ostati sfokusiran do konca. Meni je malo zmanjkalo, škoda, dva zgrešena strela sta malo preveč. Z ničlo stoje bi se mi obetal super rezultat. Vseeno pa se zelo dobro počutim na progi, tudi v streljanju imam še velike rezerve, ki jih lahko unovčim. V smučini sem odlično začela in sledila najboljšim tekačicam, vesela pa sem, da lahko tudi v zadnjem krogu toliko iztisnem iz sebe in pridobim nekaj mest. Navsezadnje je to moj drugi najboljši dosežek sezone. Dva prosta dneva mi bosta prišla prav, moram se spočiti in malo odklopiti glavo. Naj pa poudarim, da smo vsi veseli, da se nam je pridružila Teja Gregorin in je ekipa popolna, tudi zavoljo motivacije,« ni skrivala zadovoljstva Malijeva.

IZIDI ŽENSKEGA ZASLEDOVANJA NA SP V KONTIOLAHTIJU

1. (1.) Marie Dorin Habert (Fra) 30:07,7 (3)
2. (4.) Laura Dahlmeier (Nem) + 15,3 (2)
3. (2.) Weronika Nowakowska-Ziemniak (Pol) 31,6 (3)
4. (6.) Jekaterina Šumilova (Rus) 48,7 (0)
5. (18.) Gabriela Soukalova (Češ) 58,0 (1)
6. (10.) Franziska Hildebrand (Nem) 1:00,0 (2)
7. (25.) Darja Domračeva (Blr) 1:04,5 (2)
8. (5.) Krystyna Guzik (Pol) 1:12,2 (2)
9. (20.) Dorothea Wierer (Ita) 1:16,1 (1)
10. (9.) Olga Abramova (Ukr) 1:26,5 (2)
20. (8.) Andreja Mali (Slo) 2:38,1 (4)