Bjørgnova odločno v lov za rojakinjo

Smučarski tekači bodo v Drammnu nastopili na zadnjem šprintu sezone svetovnega pokala.

Objavljeno
11. marec 2015 00.37
Finland WCup Cross Country Skiing
T. V., šport
T. V., šport
Ljubljana – Še zadnjič v tej sezoni se bodo tekači na smučeh danes podali v šprinterske kroge in znana bosta tudi prejemnika malih kristalnih globusov v najkrajši disciplini, v kateri bo Marit Bjørgen najverjetneje tlakovala pot k drugi od treh želenih lovorik v svetovnem pokalu. Veliki globus si je zagotovila že v začetku februarja, malega pred zadnjo tekmo drži v rokah s 40 točkami prednosti pred rojakinjo Ingvild Flugstad Østberg, zadnjega pa bo lovila na zaključni tekmi na večji razdalji (30 km) v soboto v Oslu.

Če ji bo uspelo, ne bi bilo prvič, da bi posegla po velikem trojčku treh globusov v isti sezoni: podvig ji je kot prvi med tekačicami uspel že v zimi 2004/05, dve leti pozneje ji je sledila Finka Virpi Kuitunen, leta 2010 pa še Poljakinja Justyna Kowalczyk, ki je minuli konec tedna zmagala na maratonu Vasaloppet. Pri moških je tri globuse naenkrat doslej osvojil le en tekač, Norvežan Thomas Alsgaard. Bjørgnova bi danes lahko ujela tudi absolutno rekorderko po številu malih kristalnih globusov v tej disciplini Bente Skari Martinsen (5), s po tremi pa sledita Petra Majdič in Kikkan Randall, ki je tej disciplini vladala zadnja tri leta.

Slovenke o vrhu kajpak ne razmišljajo, bo pa imela Katja Višnar priložnost ubraniti mesto med najboljšo šesterico, kjer je končala tudi prejšnjo sezono. Letos se Blejki drugi del zime sicer ne razpleta po načrtih, od začetka decembra ni več pritekla v finale, kar jo skeli, res pa je, da je po SP imela tudi nekaj težav z zdravjem. V Drammnu bo danes nastopila skupaj z Alenko Čebašek, nič kaj zimsko norveško prizorišče, kjer proga za šprint močno izstopa, saj je edina snežna zaplata daleč v okolici, pa ji vliva dobre občutke. »Tu je videti zelo dobro, midva pa sva tudi pripravljena na zadnji izziv,« je s severa sporočila Blejka in pri tem merila tudi na življenjskega sopotnika Olo Vigna Hattestada, ki je še lani pobral mali gliobus v šprintu za svetovni pokal.