Bo Domen Prevc nastopil na poletih? Odvisno od Willingena

Goran Janus: V primeru ugodnega razpleta gre Domen tudi na polete, sicer bo dobil prost vikend in nadaljeval v Saporu.

Objavljeno
23. januar 2017 18.06
smučarski skoki
J. P.
J. P.

Ljubljana - Dolgo časa vodilni smučarski skakalec v svetovnem pokalu Domen Prevc, ki trenutno drži tretje mesto, bo na poletih v Oberstdorfu nastopil (ali ne) na podlagi tega, kako bo tekmoval in se počutil ta konec tedna v Willingenu, je na današnjem srečanju s sedmo silo potrdil glavni reprezentančni trener Goran Janus.

»Počakali bomo do konca Willingena. V primeru ugodnega razpleta gre Domen tudi na polete, sicer bo dobil prost vikend in nadaljeval v Saporu,« je poudaril Janus, ki ni 17-letnega najmlajšega od bratov Prevc »v ogenj« poslal že niti na lanskem svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu niti na finalu v Planici, tako da bi letos v Oberstdorfu preživel ognjeni krst na letalnicah.

»Ni mi žal, da Domna ni bilo zraven. Sem ga pa danes zjutraj podžgal, kje ima opremo. Ni sem odzval. Prav je, da je tako. Pred seboj ima še glavnino kariere, dovolj bo še priložnosti,« je Janus lanskega 14. marca pod Poncami odvrnil na vprašanje, ali mu je kaj žal, da v ekipo ni postavil tudi Domna Prevca.

Ta ima v zadnjem obdobju manjše zaletne hitrosti kot tekmeci: »Po statistikah so moje hitrosti na zaletu za 1,2 kilometra na uro manjše kot pri Danielu Andreju Tandeju in to je precejšnja razlika. Imam še rezerve v počepu, prepričan sem, da bo šlo na bolje.«

Zdaj se glavni trener Janus ukvarja z dilemo, ali na prihodnjo postajo poslati obolelega Jurija Tepeša, ki je z virozo nastopil že na sobotni ekipni preizkušnji; odločitev bo padla v sredo. Bor Pavlovčič in Aljaž Osterc v soboto potujeta na mladinsko svetovno prvenstvo onkraj »luže«, v Willingenu bosta ob vseh treh bratih Prevc in Jerneju Damjanu tekmovala še Anže Lanišek in Anže Semenič.

Domen Prevc še čaka na ognjeni krst na letalnici. Foto: Blaž Samec/Delo.

 

Pretekli konec tedna se je v svetovni pokal vrnil najboljši skakalec minule zime Peter Prevc in bil najboljši posameznik sobotne ekipne preizkušnje, dan pozneje na posamični pa s trinajstim mestom ni bil povsem zadovoljen. »Vikend je bil zame spremenljiv, če bi včerajšnje skoke zamenjal s petkovimi, bi bili vsi zelo zadovoljni. Vesel pa sem, da mi je zrak vnovič ustrezal, da me je neslo in sem skakal daleč. Tekme bodo prinesle napredek, glava mora biti umirjena in sproščena, sicer se zgodi, kar se je meni včeraj. Zaradi nihanj za vnaprej težko kaj napovedujem. Vedno znova se trudim biti boljši in na tem bom vztrajal,« je pojasnil Peter.

Njegov mlajši brat Cene je bil s točkami v Zakopanah zadovoljen: »Nedeljska tekma mi je vrnila potrebni optimizem po tem, ko sem v Visli končal za dobitniki točk. Zato optimistično gledam naprej. Ker nisem nastopil na ekipni preizkušnji, sem imel nekaj več časa in sem se lahko tudi malo sprehodil po mestu, za kar običajno zmanjka časa.«

Jernej Damjan je po operaciji kolena zamujal že z bazičnimi pripravami, prve skoke pa opravil, ko so drugi že tekmovali v Kuusamu. Ekipi se je pridružil na novoletni turneji in zdaj redno osvaja točke svetovnega pokala: »Niti sam nisem računal, da se bom po vseh zdravstvenih težavah vrnil tako hitro in v stabilni formi. Spraševal sem se že, ali bom sploh še lahko tekmoval, a sem se vrnil na stopničke in moji skoki na ekipni tekmi so bili na visoki ravni. V nedeljo sem delal napake, malo so 'krivi' Poljaki, ki so skakalnico 'popravili' tako, da mi ne ustreza več najbolje. V prvi seriji sem si privoščil veliko napako, a vseeno ujel finale. Ko si dlje časa v skokih, veš, kako majhna je meja med tem, ali si v točkah ali ne. Najpomembneje je, da v skokih spet uživam.«