Bo Katja ostala vodilni slovenski kočijaž?

Fabjanova kroti neučakanost, a več kot danes pričakuje v Davosu.

Objavljeno
04. december 2014 20.17
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Sijajen uvod v zimo, ki ga je v Kuusamu z 2. mestom na šprintu za svetovni pokal pripravila Katja Višnar, je razbil napetost, s katero so slovenski tekači na smučeh pričakovali prve preizkušnje. Vesna Fabjan, ki si bo leto 2014 zapomnila zavoljo olimpijskega brona v Sočiju, pred današnjim nadaljevanjem v Lillehammerju tako precej lažje diha, a pravi, da še ni napočil čas tudi za njene vrhunske dosežke.

Že leta imata z Višnarjevo porazdeljeno naklonjenost do posameznih tekaških slogov, Fabjanovi tako veliko bolj ustreza šprint v drsalnem koraku, ki bo na vrsti danes na Norveškem, kamor so Slovenci dopotovali že v ponedeljek in poskusili povsem izkoristiti proge za trening v Sjusjønu. Zanjo je v tem obdobju zime pomemben vsak dan, saj so se uresničila njena pričakovanja, da bo občutila posledice cepljenja proti gripi. Že nekaj časa se ji tako vleče utrujenost, ki sicer počasi izginja, a ne tako hitro, da bi eni od februarskih olimpijskih junakinj dopuščala ambicioznost na ravni njenih letošnjih dosežkov. Ponedeljkova selitev s Finske na Norveško sredi noči ji pri tem ni bila v pomoč.

»V bistvu še nisem ujela prave forme, četudi sem vesela, da je napredek viden iz dneva v dan. Odkar je telo pokazalo, da ni vse, kot bi moralo biti, sem tudi malo bolj pazila, četudi treningov načeloma nisem izpuščala. V tem obdobju zime si tega ne morem privoščiti, četudi bi si s tem začasno povrnila svežino. A zima bo dolga, tako da raje zdaj potrpim. Nekako računam, da se bo moje stanje do Davosa čez dober teden toliko popravilo, da bom dosegla raven, ki si jo želim. A po odličnem Katjinem uvodu nam je vsem lažje, s tem je namreč popustil tudi pritisk. Že na treningih se je sicer videlo, da bomo to zimo ekipno močnejše, tudi mlajše so namreč naredile velik korak naprej,« pripoveduje Fabjanova, ki se z rezultatskimi cilji za današnji šprint ne obremenjuje, prav gotovo pa bi z morebitnim finalom več kot zadovoljila svoje apetite.

»V resnici me čaka loterija, bistveno pa bo, da bom z glavo povsem pri stvari. Šele po tekmi bom v resnici vedela, kam trenutno spadam. Priznam, da sem malo neučakana, saj mi je smernice lani dala že tekma FIS v Beitostølnu, kjer pa je bil letos šprint v drugem, klasičnem slogu,« dodaja Fabjanova, ki prav zaradi prihajajočega Davosa ne bo opravila celotnega tekmovalnega programa v Lillehammerju. Na štart se bo podala le še jutri, ko bo tekma na 5 km, zasledovalno nedeljsko preizkušnjo pa bo pospremila kot gledalka. »S sobotno tekmo se ne morem izmučiti, medtem ko bi v nedeljo že tvegala, da bi porabila preveč energije in ogrozila stanje pred selitvijo v Švico,« doda Besničanka, ki ocenjuje, da je šprint v Lillehammerju eden najtežjih z dvema dolgima klancema.

Najbolje ju zagotovo pozna Višnarjeva, ki v na teh terenih preživi velik del leta, saj sta s partnerjem Olajem Vignom Hattestadom v okolici Lillehammerja pred leti kupila hišo, njena predstava iz Kuusama pa veliko obeta tudi za današnjo tekmo in kaj lahko da bo ostala vodilni slovenski kočijaž. Ne gre namreč pozabiti, da ima ne glede na odkrito ljubezen do klasike od treh uvrstitev na zmagovalni oder v karieri dve v šprintu v prostem slogu. V ponedeljek je že bila na treningu v »domačih« smučinah, po kratkem programu v Kuusamu pa se je tokrat odločila odteči celoten program: šprint (petek), 5 km prosto (sobota) in zasledovanje na 10 km klasično (nedelja).

Ob obeh uveljavljenih šprinterkah bodo nastopile tudi Alenka Čebašek, Lea Einfalt in Nika Razinger ter pri moških Boštjan Klavžar.