Prevc v skakalni meki lovi moravškega orla

Vodenje poljske skakalne vrste s Kamilom Stochom na čelu bi lahko v prihodnji sezoni prevzel Vasja Bajc.

Objavljeno
04. februar 2016 20.15
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Holmenkollen velja za meko smučarskih skokov, zato ima tamkajšnja zmaga med skakalci prav posebno vrednost. Na zadnjih treh preizkušnjah nad Oslom je bil najboljši Nemec Severin Freund, ki sta se mu lani najbolj približala slovenski as Peter Prevc in japonski veteran Noriaki Kasai.

Prevc (na fotografiji) je pred letom dni na prvi tekmi na Holmenkollnu pod žarometi za Freundom zaostal za pičle 0,3 točke, na drugi (dnevni) preizkušnji pa si je s Poljakom Kamilom Stochom delil tretje mesto. Glede na to, kako 23-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih skače v zadnjih tednih, ima lepe možnosti, da pojutrišnjem postane drugi slovenski zmagovalec v skakalni »meki« po Primožu Peterki (1998).

Za nameček bi z novim podvigom moravškega »orla« ujel tudi po številu prvih mest v svetovnem pokalu (15). V Saporu je namreč Prevc prejšnjo soboto v svojo korist odločil že štirinajsto tekmo, skupno pa je bila to že jubilejna 50. zmaga naših predstavnikov na tem tekmovanju.

Ob Petru, ki ima kot vodilni v skupnem seštevku že 369 točk naskoka pred najhujšim tekmecem Freundom, ima na nedeljski preizkušnji vnaprej zagotovljen nastop tudi njegov skupno osmouvrščeni brat Domen Prevc, skozi današnje kvalifikacije pa se bodo poskušali od Slovencev prebiti še Jaka Hvala, Robert Kranjec, Anže Lanišek, Andraž Pograjc in Jurij Tepeš. Glavni trener naše skakalne vrste Goran Janus si je sicer sprva želel, da bi na Norveško odpotoval tudi Bor Pavlovčič, ki se je ob svojem ognjenem krstu med svetovno elito prejšnji konec tedna na Japonskem izkazal s 26. in 16. mestom. »Bor me je res prijetno presenetil. Vse od petka naprej je v Saporu skakal zelo lepo in opozoril na svojo nadarjenost,« je slovenski »selektor« pohvalil 17-letnega upa iz ND Rateče Planica.

Prav zato je hotel, da bi Pavlovčič, ki bo ob Emi Klinec zastopal naše skoke na mladinskih olimpijskih igrah v Lillehammerju (od 12. do 21. t. m.), nastopil še na preizkušnjah za svetovni pokal v Oslu in Trondheimu (10. t. m.), vendar pa so odgovorni pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) vztrajali, naj se udeleži priprav na Bledu.

»V njihov protokol pa se ne bom vmešaval,« je glede tega še dejal Janus, zadovoljen, ker je Peter Prevc na Japonskem še povečal svojo zalogo pred zasledovalci v skupnem seštevku. Tako je »zlati orel« iz Selške doline naredil naslednji skok k predčasni osvojitvi svojega prvega velikega kristalnega globusa, ki se mu je v prejšnji zimi izmuznil skozi prste.

»To 'zgodbo' bi rad zaključil do konca februarja. Vsi skupaj delamo na tem, da bi si Peter še ta mesec zagotovil neulovljivo prednost in bi lahko potem mirno štartali v zadnje marčne preizkušnje,« je poudaril glavni trener slovenske reprezentance.

Vodenje poljske vrste pa bi lahko v prihodnji sezoni prevzel Vasja Bajc. Lukasz Kruczek, ki nad Stochom & Co. bedi od leta 2008, je namreč včeraj potrdil, da se bo po letošnjem finalu v Planici zaradi ne najboljših rezultatov v tej zimi umaknil s svojega položaja. Kakor vedo povedati dobro obveščeni viri, je ob Avstrijcu Stefanu Horngacherju, zdajšnjem pomočniku Wernerja Schusterja v nemški reprezentanci, najresnejši kandidat, da postane glavni trener Poljakov, prav Bajc, ki sicer že drugo sezono vodi ameriške skakalke.

Spored na Holmenkollnu, danes: 15.30 – uradni trening, 17.30 – kvalifikacije; jutri: 15.00 – poskusni skok, 16.00 – prva serija ekipne preizkušnje, sledita finale in slovesna razglasitev; nedelja: 12.30 – poskusni skok, 14.15 – prva serija posamične tekme, sledita finale in slovesna razglasitev.