Bode Miller na operacijo, v bolnišnici tudi Kjetil Jansrud

Z nesrečnim padcem v superveleslalomu in poškodovano stegensko mšico je Bode Miller že končal nastope na SP v Vailu.

Objavljeno
06. februar 2015 08.38
Alpsko smučanje
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Beaver Creek - Včerajšnja superveleslalomska dirka na svetovnem prvenstvu v Vailu je prinesla razburljiv razplet z avstrijskim zmagovalcem Hannesom Reicheltom, za domače navijače pa veliko razočaranje zlasti zaradi padca prvega zvezdnika Bodeja Millerja.

Potem ko se je po operaciji hrbta šele vrnil v tekmovalno karavno, mu je na tekmi dobro kazalo, a zapel je količek in grdo padel, pri tem pa se nesrečno poškodoval z robnikom smuči. Ta je zarezal v stegensko mišico na desni nogi. Okrvavljen je sicer sam prišel v cilj, po podrobnem pregledu v bolnišnici v Vailu pa je moral štirikratni svetovni prvak na operacijo.

Tako je zanj prvenstva že konec, čeprav je imel v smuku še visoke načrte. »Počutim se srečnega, saj bi bilo lahko vse veliko hujše,« je 37-letni Miller po svoji verjetno zadnji tekmi na svetovnih prvenstvih sporočil prek twitterja.

Nesrečno se je tekma končala tudi za vodilnega smučarja v hitrih disciplinah v tej sezoni in tudi prvega favorita Norvežana Kjetila Jansruda. Tudi on je že v zgornjem delu proge nerodno zajel vrata, a se odlično rešil in v cilju vseeno ni veliko zaostal za Reicheltom, nasmihala se mu je bronasta kolajna. A naposled ju je z Avstrijcem Matthiasom Mayerjem, s katerim sta dosegla enak čas, z zmagovalnega odra presenetljivo izrinil Kanadčan Dustin Cook, le za tri stotinke sta smukaški in superveleslalomski olimpijski prvak ostala brez odličja.

Poleg tega je Jansrud po tekmi tožil nad bolečinami v rami in po tekmi odšel na pregled v bolnišnico v Vailu. Iz norveškega tabora so sporočili, da poškodba ni hujše narave, šlo naj bi le za udarec, zato bo Jansrud verjetno že nared za nastop na sobotnem smuku.

Cook prva velika senzacija

Velika tekmovanja mnogokrat prinesejo kakšno veliko senzacijo. Na progi Ptic roparic je za prvo poskrbel Kanadčan Dustin Cook z osvojitvijo srebrne kolajne. Varovanec avstrijskega trenerja Burkharda Schafferja, ki je bil pred leti na čelu slovenske ekipe za hitre discipline, je bil sploh prvič doslej med prvo deseterico, 12. mesti v Beaver Creeku in Val Gardeni v svetovnem pokalu pa sta bili doslej njegovi najboljši uvrstitvi. »Sam mislim, da moj uspeh ni veliko, ampak zgolj majhno presenečenje. Res je, da v reprezentanci ni nekaterih naših najboljši in poškodovanih mož, vendar smo zelo dobro delali in se tega tudi zavedali. Poleg tega mi ta proga zelo ustreza,« je samozavestno pojasnil Cook.

Kanadski smučarji so sicer zaskrbljeno pričakovali prvenstvo, saj so ostali brez vodje ekipe Erika Guayja, svetovnega prvaka v smuku leta 2011, in Jana Hudeca, bronastega v smuku na lanskih olimpijskih igrah. Na prvenstvu v ZDA so jim, tudi na temelju slabih izidov v tej zimi, mnogi napovedovali popoln polom. Očitno je znal Schaffer, ki se je po osmih letih ponovno vrnil na delo v kanadsko zvezo, najti pravo formulo za uspeh.