Bode Miller ne ve, ali bo sploh še tekmoval

Čeprav se je ameriški smučarski zvezdnik po operaciji že vrnil na sneg, še ne ve, ali bo nastopil na domačem SP.

Objavljeno
03. januar 2015 13.26
Austria Alpine Skiing World Cup
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Vail - Čeprav je ameriški smučarski zvezdnik Bode Miller nedavno razveselil svoje oboževalce, ko je sporočil, da se je po operaciji hrbta spet postavil na smuči in da že načrtuje vrnitev na svetovnem prvenstvu v domačem Vailu oz. Beaver Creeku, ali pa morda že prej na tekmah svetovnega pokala v Wengnu.

Vendar pa 37-letni veteran zdaj vendarle ni več tako prepričan v svojo vrnitev. Kot je razkril v pogovoru za agencijo AP, ne ve, ali bo sploh še lahko tekmoval. To bo odvisno od tega, kako se bo njegovo telo odzvalo na naporne treninge in terapije. Toda zaenkrat se po operaciji počuti, kot »da mora s svojim hrbtom pokonci držati dve bilijardni palici, eno vrh druge.«

»Če le obstaja najmanjša možnost, sem eden tistih, ki poskusi. Upam le, da bo vse šlo v pravo smer, potrebujem nekaj sreče, a hkrati moram preudarno načrtovati priprave,« je dejal smučar iz New Hampshira, lastnik šestih olimpijskih kolajn in dveh naslovov svetovnega prvaka. A zmanjkuje mu časa in tega se Miller dobro zaveda. Domače svetovno prvenstvo je pred vrati, prva dirka - superveleslalom je na sporedu že 4. februarja.

Kot je povedal, mu je ob prvem stiku s snegom v Park Cityju šlo zelo dobro, toda nato je na novega leta dan poskusil z veleslalomskim treningom na novi ženski progi v Beaver Creeku in se moral zaradi bolečin v hrbtu ustaviti. Obolel je nato naslednji dan naredil še nekaj »težkih, a hitrih« superveleslalomskih zavojev. Še vedno tako ni opustil načrta, da se vrne v Wengnu, a bo tekmoval le, če bo lahko treniral. Če ga hrbet ne bo ubogal, bo poskusil teden dni pozneje na dirkah v Kitzbühlu.

»Če bom čutil, da vse še ni na pravem mestu, ne bom tekmoval. Moral bom sprejeti to težko odločitev,« je dejal Miller, ki bo trenerjem prepustil odločitev o tem, ali si sploh zasluži mesto v ameriški reprezentanci na SP. Zaveda se, da odločitev ne bo lahka, navsezadnje so Američani dobili dva smuka v tej sezoni - Steve Nyman v Val Gardeni in Travis Ganong v Santa Caterini. Je pa seveda Miller eden največjih mojstrov proge Ptic roparic, tam je osvojil štiri od svojih 33 zmag v svetovnem pokalu. »Res je, na tej progi sem dosegel nekaj dobrih rezultatov. Trenerji so me videli, kako sem smučal po dolgi odsotnosti. Toda hkrati imamo dobro ekipo in vem, da mi lahko povsem utemeljeno rečejo, da želijo na SP imeti le najmočnejše tekmovalce. Lahko pa me morda uvrstijo v ekipo in počakajo, kako bom smučal na treningih. Če bom prikazal dobre nastope, bi si morda lahko prislužil nastop,« je Miller namignil vodstvu reprezentance.

Za zdaj ima tako Miller pred očmi le naslednja dva meseca, kaj bo z njegovo kariero po SP, niti še ni razmišljal. »Če mi bo telo dovoljevalo, bom morda še smučal. Za seboj imam odlično kariero, moje telo pa je že ogromno prestalo ... Če se mi ne uspe pripraviti na SP, si za zdaj še nekako ne predstavljam, da bom moral skozi novo poletno obdobje telesnih priprav, da bi se pripravil še na eno sezono.«