Bolečine izginjajo, slovenski adut v lov na elito

Biatlon: v Ruhpoldingu danes disciplina, v kateri je bil Jakov Fak leta 2012 prav tu prvak.

Objavljeno
13. januar 2016 01.04
S. U.
S. U.
Ruhpolding – Biatlonska karavana se je znašla na polovici sezone. Najdaljša zgodba jo čaka v marcu, desetdnevno svetovno prvenstvo v Oslu, zdaj pa je napočil čas za tradicionalno predstavo na Bavarskem, kjer so za točke svetovnega pokala tekmovali že prejšnji teden. Takrat med navzočimi ni bilo Jakova Faka, danes pa bo vendarle na štartu 20-kilometrske tekme.

Prihod vodilnega slovenskega biatlonca, nazadnje tudi drugouvrščenega v izboru športnika leta 2015, v reprezentančnem taboru čakajo kot žejni vodo v puščavi. V tej sezoni se je namreč dogajalo že marsikaj, v prenovljenem vodstvu naše izbrane vrste pa močno pogrešajo odmeven dosežek, zanj kajpak največ sposobnosti ohranja ravno Fak. Toda na premieri na Švedskem se mu je močno zataknilo ob napačni nastavitvi puške, pozneje ni ujel želene ravni konkurenčnosti v smučini, po vrnitvi z ekshibicijske tekme na Schalkejevem štadionu v Porurju se ga je lotila viroza, na treningu si je nato lažje poškodoval komolec …

Tako ga ni bilo v tekmovalni karavani prejšnji teden, ko so v Ruhpoldingu nadomestili tekmo iz Oberhofa, kjer pa naj bi bile razmere za biatlon v teh dneh celo bolj ugodne kot na bavarskem prizorišču. Toda po dežju, ki je motil pripravo proge, je včeraj snežilo, tako bo predvidoma tudi danes, v slovenskem taboru pa so najbolj veseli, da je omenjeni udarni adut, ki v tej sezoni še ni potrdil svojega ugleda, le nared za nastop.

»Bolečine v komolcu, ki so ga ovirale pri streljanju leže, vendarle izginjajo, zato verjamem, da se bo danes potrudil na vso moč,« nam je omenil Tomaš Kos, glavni trener biatloncev, ki bo ob vidnem pomanjkanju izidov nekdanje ravni očitno moral nastopiti ostreje, predvsem pa bolj avtoritativno. Seveda tudi vodilni pri zboru za biatlon opažajo že kar preveč anarhije v delu, moteče se zdi pretirano število sodelujočih v strokovnem štabu, različni pristopi k delu pa očitno bolj kot ne povzročajo zmedo. Drugače bi si bilo težko obrazložiti padec Faka, v prejšnji sezoni še tretjeuvrščenega tekmovalca v svetovnem pokalu.

Klasični ruhpoldinški spored bodo v areni Chiemgau, eni najlepših in najbolj obiskanih v sezoni, odprli danes, za začetek se bo moška karavana pomerila na 20 km, prav v tej disciplini je na tem prizorišču Fak marca 2012 osvojil svoj prvi naslov najboljšega na svetu. Kot ponavadi bo šlo za zelo zahtevno preizkušnjo, najdaljšo posamično v biatlonu, pomanjkanje snega v zadnjih dneh je botrovalo spremembi načrta proge. Ni bilo namreč dovolj podlage za običajni štirikilometrski krog, zato bodo danes šestkrat pretekli po 3,3 km, prvo streljanje bo na vrsti po domala sedemkilometrskem boju v smučini. Danes bo štartalo vseh pet slovenskih reprezentantov – poleg Faka še Klemen Bauer, Lenart Oblak, Miha Dovžan in Rok Tršan –, vloga udarnega favorita seveda spet pripada Francozu Martinu Fourcadu, številni domači privrženci pa sanjajo o nadaljevanju zelo uspešne sezone nemške izbrane vrste.