Bolje ne bi moglo biti: dvojna slovenska zmaga v Planici!

Zmage pod Poncami se je veselil Robert Kranjec, ki je imel pred drugouvrščenim Petrom Prevcem 7,1 točke zaloge.

Objavljeno
18. marec 2016 10.23
Posodobljeno
18. marec 2016 13.00
Planica
Š. Ro., J. P.
Š. Ro., J. P.

Planica - Letošnja podaljšana izvedba tradicionalnega vsakoletnega športnega praznika v dolini pod Poncami, tekmovanja za svetovni pokal v smučarskih poletih v Planici, se razpleta naravnost pravljično. Že včeraj je za prvi izbruh evforije na tekmi, ki je nadomestila nedavno odpadlo iz Titisee-Neustadta, poskrbel dobitnik velikega kristalnega globusa in z naskokom najprepričljivejši skakalec te tekmovalne zime Peter Prevc, danes pa za nov vrhunec ni bil »kriv« le on, temveč tudi starosta slovenske izbrane vrste, 34-letni Robert Kranjec, ki je četrtkovemu tretjemu mestu dodal petkovo zmago, sedmo posamično v svetovnem pokalu, šesto v smučarskih poletih, drugo - po letu 2012 - doma v Planici.

Da je danes dejansko njegov dan, je »Leteči Kranjčan« dokazal že v prvi seriji, po kateri je z največjo daljavo - 224.5 metra - tudi vodil, nekoliko manj prepričljiv pa je bil Prevc, ki si je s poskusom, dolgim 218 metrov, zagotovil šesto izhodišče. To ga je v finalu še dodatno podžgalo, da je zajadral daleč, kot ne danes ne včeraj nihče drug - kar 242 metrov. S tem je vrgel rokavico glavnim tekmecem, odzvati pa se je znal zgolj eden: reprezentančni kolega Kranjec. Pristal je pri 236 metrih, kar je bilo več kot dovolj za gladko zmago, naposled je Slovenca ločilo 7,1 točke. Na zmagovalnem odru jima je, kot že včeraj, družbo delal še odličen norveški letalec Johann Andre Forfang.

Kar 35.000 skakalnih navdušencev, ki so prišli od vsepovsod in zamašili vse poti proti Planici, je lahko zaploskalo še dvema varovancema glavnega trenerja Gorana Janusa, ki sta se dokopala do novih točk: lanski zmagovalec Jurij Tepeš je bil štirinajsti (izhodišče je popravil za eno mesto), Anže Semenič, ki se mu še noben polet letos pod Poncami ni ponesrečil, pa 27. Nekoliko prekratka sta bila na 35. oziroma 36. mestu Anže Lanišek in Tomaž Naglič, ki sta torej ostala brez točk. Jutri dopoldne - z začetkom ob 10. uri - bo v Planici na sporedu še ekipna preizkušnja, v nedeljo pa še sklepno dejanje sezone - zadnja posamična tekma, na kateri bo Peter Prevc le še potrdil drugi letošnji globus, malega v smučarskih poletih, ki ga je osvojil tretjič zapovrstjo, iz rok pa mu ga ne more izmakniti nihče več, saj ima pred prvim izzivalcem Kranjcem že 110 točk zaloge. Obenem je 23-letnik iz Selške doline danes postavil še en rekord: že na 21. tekmi v tej tekmovalni zimi je namreč doskočil na stopničke, s čimer je za seboj pustil tudi velikega Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja.

POTEK PRVE SERIJE

Ob 15.30 (četrt ure pozneje, kot je bilo sprva predvideno) se je v Planici še drugič letos začelo zares. Tekmovalna žirija je, zaradi drugačne popoldanske termike, izbrala višje, osmo zaletno mesto, za primerjavo: včeraj se je večina odrinila s šestega, najboljši pa s petega ali celo nižje. Prvi se je v objem nepregledne množice skakalnih privržencev spustil Tomaž Naglič, ki pa je ostal eden redkih, ki ni dosegel dvestometrske magične meje, doskočil je namreč pri 197 metrih. Precej boljši poskus se je posrečil najboljšemu kvalifikantu, Poljaku Macieju Kotu, ki je vlekel do 215 metrov in brez težav prevzel takratno vodstvo.

Precej boljšo predstavo kot Naglič je prikazal drugi od varovancev glavnega trenerja Gorana Janusa, Anže Semenič, ki že ves teden kaže uspešne skoke, tudi tokrat je - povsem enako kot v kvalifikacijah - jadral do 211 metrov, kar ga je v tistem trenutku zavihtelo nekje k repu finalistov. Poletel je namreč v brezvetrju, sodniki pa so mu naklonili ocene med 17 in 18. Tretji Slovenec, Anže Lanišek, je za meter preletel dvestometrsko znamko, kar mu je zadostovalo za 176,2 točke, s čimer je le za las ugnal Nagliča, obema pa je preboj v finale pošteno polzel iz rok.

Kot se je na mestu vodilnega sončil kar nekaj časa, blizu mu je prišel slovitejši rojak Kamil Stoch, ki je pristal pri 213.5 metra in zaostal za 1,1 točke. Kar se ni posečilo njemu, pa se je Japoncu Takuju Takeučiju, ki je s poletom, dolgim 214.5 metra, vendarle - za 1,6 točke - prevzel vodstvo. Odbil je tudi napad dva metra krajšega Avstrijca Manuela Poppingerja, ki je bil prekratek za pičle pol točke. Semenič si je že zagotovil tudi današnji drugi nastop, Lanišku in Nagliču je kazalo slabo. Za dvojno japonsko vodstvo je poskrbel Daiki Ito, z 219 metri je prvi v seriji prebil mejo dvestotih točk (200,6).

Četrti od šestih slovenskih orlov v prvi seriji, lanski zmagovalec Jurij Tepeš, se je po ponesrečenem kvalifikacijskem nastopu, po katerem je le za las obdržal celo kožo, tokrat precej bolje znašel, potegnil do 212.5 metra, s šestimi točkami vetrovnega pribitka in solidnimi sodniškimi ocenami (18 ali več) mu je to zadostovalo za takratno četrto mesto, s čimer si je seveda mirno zagotovil tudi finalni nastop. Podobno kot Semenič. Že takoj za njim pa je novi vodilni postal svetovni rekorder iz lanskega Vikersunda, Norvežan Anders Fannemel, ki je Ita odpravil za debele štiri točke.

Na vrhu planiške velikanke je bila zgolj še elitna deseterica, med njimi tudi dva Slovenca. Fannemelu sta se za hrbet prilepila rojaka Daniel Andre Tande (219 metrov) in Andreas Stjernen (218.5), premočan izziv za vse tri pa je bil Avstrijec Michael Hayböck, ki je s poskusom, dolgim 218 metrov, prevzel vodstvo. Prvi v klubu 500, japonski superveteran Noriaki Kasai, z 216.5 metra povsem na vrh ni mogel, za točko ga je ugnal tudi enako dolg Nemec Severin Freund, včeraj vodilni po prvi seriji. Avstrijec Stefan Kraft se v zraku ni znašel, k doskočišču ga je posrkalo pri 210 metrih.

Norvežan Kenneth Gangnes je prvi v seriji preskočil 220-metrsko znamko (za en meter), s čimer je Hayböcka pustil za seboj za skoraj pet točk. A vodilni ni bil dolgo. Povsem drugačno računico je imel namreč starosta slovenske reprezentance Robert Kranjec, ki je, ohrabren z včerajšnjim tretjim mestom in na krilih kar 35.000-glave množice, agresivno zajadral, nato pa kar letel, letel, letel ... do največje daljave prve serije - 224.5 metra. Prvega zasledovalca je v kozji rog poslal za štiri točke, zagotovil pa si je vsaj tretje izhodišče pred finalno serijo.

Vrgel je rokavico še najboljšima letalcema sveta. Poskus Norvežana Johanna Andreja Forfanga je bil malce premalo prepričljiv zanj, bil je namreč meter krajši, kar je zadostovalo za drugo mesto s 3,3 točke zaostanka za Letečim Kranjčanom. V izteku je završalo, stotine zastav pa je zaplapolalo ob nastopu včerajšnjega zmagovalca Petra Prevca, ki pa ga je v zraku precej premetavalo, pristal je pri 218 metrih in se moral zadovoljiti s šestim izhodiščem. Za reprezentančnim kolegom je zaostajal 10,9 točke. Jurij Tepeš je bil po prvi seriji 15., Anže Semenič 25., Anže Lanišek in Tomaž Naglič pa sta bila prekratka za finale.

POTEK FINALA

Da bodo daljave v drugi seriji, ki se je začela s povišanega zaletišča (z desetega mesta), še večje kot v prvi, je dokazal že Japonec Rjoju Kobajaši, ki jo je odprl - vlekel je namreč do 219.5 metra in postavil pravšnji izziv za tekmece, ki so na svoj nastop še čakali. Med njimi je bil kot prvi iz slovenske štiriperesne deteljice Anže Semenič, ki je bil krajši kot prej (206.5 metra), s skupnim točkovnim izkupičkom - 379,3 - pa mu je grozilo rahlo poslabšanje izhodišča.

Po nastopu prve finalne deseterice je vodil prekaljeni Čeh Roman Koudelka, njegov polet, dolg 219 metrov, so zelo dobro ocenili tudi sodniki, s čimer je prvega izzivalca, Norvežana Joachima Hauerja, pustil za sabo za kar 13 točk. Vodilnemu Čehu sta se nekoliko bolj, toda ne na manj kot deset točk zaostanka, približala Avstrijec Manuel Fettner (210 metrov) in Poljak Maciej Kot (210.5 metra), vse to pred nastopom drugega slovenskega finalista Jurija Tepeša. Lanski zmagovalec je nastopil v slogu tekmecev pred seboj, potegnil je do 212.5 metra in se zavihtel na tedanje drugo mesto. Za Koudelko je bil 8,6 točke prekratek.

Čeh je po dolgem času izgubil vodstvo po nastopu Japonca Daikija Ita, ki se mu je posrečil polet, dolg 218 metrov, vsi sodniki so njegov nastop ovrednotili s po 18.5, s čimer je pristal povsem na vrhu z 8,6 točke naskoka. Pred zadnjo deseterico se nastop ni povsem posrečil avstrijskemu rekorderju Stefanu Kraftu (213 metrov), kar ga je zavihtelo na tretje mesto. Nastope najboljših je slabo odprl Norvežan Andreas Stjernen, ki je vlekel zgolj do 210.5 metra in zaostal tudi za Tepešem. Povsem drugačen obraz je pokazal veliki Noriaki Kasai, ki je jadral 224 metrov daleč in za debeli dve točki ugnal tudi rojaka Ita.

Ni pa bil dolgo v vodstvu, rahlo zalogo pred njim je namreč v drugo še malenkostno oplemenitil in se s poskusom, dolgim 225 metrov, povzpel povsem na vrh Nemec Severin Feund. Norvežan Daniel Andre Tande je bil krajši (218.5 metra), kar je bila uvertura v vrhunski finalni nastop domačega junaka Petra Pevca, ki je s sanjsko predstavo potegnil kar 242 metrov daleč, kar je bila z naskokom največja daljava dneva, prepričal pa je tudi sodnike - dva sta ga nagradila z dvajseticama. Pred Freundom je imel kar 23 točk prednosti.

Pred njim sta kot domini drug za drugim popadala Norvežana Anders Fannemel (213 metrov) in Kenneth Gangnes (223.5 metra), še najbolj se mu je - na zgolj 3,6 točke zaostanka - približal Avstrijec Michael Hayböck s skokom, dolgim 233.5 metra. Vrh letalnice sta bila le še najprepričljivejša tekmovalca prve serije. Johann Andre Forfang je pristal pri 233 metrih, s čimer se je Prevcu prilepil na hrbet, a mu je vseeno zmanjkalo 0,7 točke. Že tedaj je bilo jasno, da bo tudi danes pod Poncami zadonela Zdravljica, vprašanje je bilo zgolj še, v čigavo čast, pa tudi, ali bi skakalna Slovenija pred jutrišnjo ekipno preizkušnjo lahko vpisala celo dvojno zmago.

Razpletlo se je sanjsko. Robert Kranjec se ni ustrašil izziva, za zmago bi moral namreč preleteti 231 metrov, on pa je bil še natanko pet metrov daljši, s čimer je po nekaj trenutkih negotovosti lahko ponosno skočil v zrak, saj je reprezentančnega kolega Prevca ugnal za 7,1 točke in zmagal. Sedmič doslej je ukanil vso konkurenco na posamičnih preizkušnjah svetovnega pokala, šestič v smučarskih poletih, drugič v Planici - po letu 2012. Jurij Tepeš je končal na 14., Anže Semenič pa na 27. mestu.

 

IZIDI DRUGE POSAMIČNE TEKME V PLANICI

1. Robert Kranjec (Slo) 447,6 točke (224.5 in 236 metrov)
2. Peter Prevc (Slo) 440,5 (218, 242)

3. Johann Andre Forfang (Nor) 439,8 (223.5, 233)
4. Michael Hayböck (Avs) 436,9 (218, 233.5)
5. Kenneth Gangnes (Nor) 425,5 (221, 223.5)
6. Severin Freund (Nem) 417,5 (216.5, 225)
7. Noriaki Kasai (Jap) 415,5 (216.5, 224)
8. Daniel Andre Tande (Nor) 414,1 (219, 218.5)
9. Daiki Ito (Jap) 413,2 (219, 218)
10. Anders Fannemel (Nor) 405,5 (217, 213)
14. Jurij Tepeš (Slo) 396,0 (212.5, 212.5)
27. Anže Semenič (Slo) 379,3 (211, 206.5)
35. Anže Lanišek (Slo) 176,2 (201)
36. Tomaž Naglič (Slo) 172,4 (197)

IZIDI PRVE SERIJE

1. Robert Kranjec (Slo) 215,0 točke (224.5 metra)
2. Johann Andre Forfang (Nor) 211,7 (223.5)
3. Kenneth Gangnes (Nor) 211,0 (221)
4. Michael Hayböck (Avs) 206,6 (218)
5. Anders Fannemel (Nor) 205,0 (217)
6. Peter Prevc (Slo) 204,1 (218)
7. Daniel Andre Tande (Nor) 204,0 (219)
8. Severin Freund (Nem) 202,8 (216.5)
9. Noriaki Kasai (Jap) 201,8 (216.5)
10. Andreas Stjernen (No) 201,5 (218.5)
15. Jurij Tepeš (Slo) 196,5 (212.5)
25. Anže Semenič (Slo) 186,4 (211)
35. Anže Lanišek (Slo) 176,2 (201)
36. Tomaž Naglič (Slo) 172,4 (197)

SKUPNO, SVETOVNI POKAL

1. Peter Prevc 2203
2. Severin Freund 1454
3. Kenneth Gangnes 1303
4. Michael Hayböck 1261
5. Johann Andre Forfang 1180
6. Stefan Kraft (Avs) 980
7. Daniel-Andre Tande 963
8. Noriaki Kasai 859
9. Richard Freitag (Nem) 656
10. Anders Fannemel 641
13. Robert Kranjec 523
14. Domen Prevc (Slo) 486
21. Jurij Tepeš 287
24. Anže Lanišek 230
46. Jaka Hvala (Slo) 46
57. Bor Pavlovčič (Slo) 20
64. Anže Semenič 8
69. Andraž Pograjc (Slo) 5

SKUPNO, POLETI

1. Peter Prevc 430
2. Robert Kranjec 320

3. Johann Andre Forfang 288
4. Kenneth Gangnes 260
5. Stefan Kraft 213
6. Severin Freund 211
7. Noriaki Kasai 198
8. Michael Hayböck 187
9. Andreas Stjernen 162
10. Daniel-Andre Tande 157
12. Jurij Tepeš 110
30. Jaka Hvala 18
36. Anže Lanišek 10
40. Anže Semenič  6