Boljša vsaka turistična proga

Slovaški alpski smučarki Veroniki Velez Zuzulovi težak nočni slalom v Flachauu.

Objavljeno
13. januar 2016 00.59
Š. Ro.
Š. Ro.
Flachau – »Po vsem Flachauu ni tako slabe proge, kot je bila na tem tekmovalnem terenu,« je po polovici sinočnjega slaloma pod žarometi povedal slovenski trener Denis Šteharnik, ki v finalu ni imel nobene od štirih varovank. V zelo slabih razmerah in z visokimi štartnimi številkami je bila tokrat naloga za Ano Bucik & Co. pretežka.

Potem ko so se v Santa Caterini na odlično utrjeni progi kar tri slovenske slalomistke uvrstile v finale, tokrat v luknjah in novozapadlem snegu ni bilo nič od ekipnega uspeha. Kot je povedal Šteharnik, je bilo v progi ogromno vode, vendar pa je bilo premalo mrzlo, da bi se podlaga utrdila. Poleg tega je padal še sneg.

»Vsaka turistična proga tu naokrog je boljša, kot je bila ta. Ko so videli, da se proga ne bo utrdila, so jo pol ure pred štartom še dodatno polili in posolili, smučarka s številko 1 pa je smučala praktično še po vodi,« je opisal razmere, nad katerimi je lahko tudi šef svetovnega pokala Atle Skaardal le zmajeval z glavo in dejal, da narava tokrat pač ni sodelovala. Šteharnik zato reprezentantkam ni imel kaj očitati; najvišja štartna številka na drugi progi je bila 38. Slovenke kljub zadnjim spodbudnim rezultatom še niso izboljšale mesta na štartni lestvici, niti Bucikova ne, ki je točke še dodatno popravila z dvema zmagama na tekmah evropskega pokala. A le eno mesto ji je tokrat zmanjkalo, pa bi štartala v trideseterici. Bo pa gotovo imela boljše izhodišče vsaj na Zlati lisici – mimogrede, v Mariboru se je želela vrniti poškodovana Američanka Mikaela Shiffrin, a bo očitno še počakala.

»Naleteli smo na slabe razmere. Na dosedanjih tekmah je bila podlaga vedno dobra, tokrat pač ne. Katarina Lavtar bi lahko smučala boljše. Žal mi je za Bucikovo, ker je res v formi, še na zadnjem treningu ji je šlo odlično. Toda tokrat je v trenutku nezbranosti zapela ob druga vratca. To se zgodi, to je slalom in to smo zdaj že pozabili. Maruša Ferk in Klara Livk (številki 61 in 64, op. p.) pa enostavno nista mogli več napredovati. Sneg se jima je lepil na očala, v luknjah in kanalih je bilo nemogoče napredovati. Verjamem pa, da bo že na naslednji tekmi boljše,« je bil Šteharnik optimistično razpoložen pred petkovo novo nočno preizkušnjo. Proga je zdaj polita, napovedane so ohladitve, zato bo naslednja tekma gotovo drugačna.

V težkih razmerah se je na progi Hermanna Maierja svoje tretje zmage v karieri veselila Slovakinja Veronika Velez Zuzulova, najhitrejša že na prvi progi: »Res ni bilo lahko. Skušala sem ostati zbrana in uspelo mi je. Na drugi progi je bila podlaga veliko trša in imela sem boljši občutek. Vedela pa sem, da nimam druge izbire, kot da smučam napadalno.«