Boril se je kot lev in si povsem izčrpan oddahnil

Marcel Hirscher do premiernega naslova svetovnega prvaka z najbolj napornim nastopom v sezoni.

Objavljeno
17. februar 2017 20.33
Mojca Finc
Mojca Finc
St. Moritz – »Šest let sem čakal na to zmago. Res sem jo potreboval,« je olajšano dejal avstrijski as Marcel Hirscher, potem ko je prvič v karieri osvojil naslov svetovnega prvaka v veleslalomu. »Brutalno utrujen sem,« je priznal lastnik osmih kolajn s SP.

Po kritikah, ki so mu jih namenili avstrijski mediji, ko je z reprezentančnimi kolegi na ekipni tekmi iz boja izpadel že v četrtfinalu in to celo z obema izgubljenima dvobojema, je izkušeni tekmovalec s popolno osredotočenostjo za nadaljevanje prvenstva znova potrdil, da mu nič ne pride do živega. Zbrano je sledil svojemu cilju in že na prvi progi veleslaloma vknjižil najhitrejši čas. Na drugi je potrdil svoje mojstrstvo in se po dveh SP Schladming 2013 in Vail 2015), ki sta bili v znamenju srebrnega leska v tej disciplini, povzpel na vrh. V preteklosti ga je namreč dvakrat premagal Američan Ted Ligety, ki je to sezono predčasno končal, prejšnji mesec so mu operirali hrbet.

»V finalu je bilo naporno. Dejal sem si: Dajmo! Pokaži vse, kar zmoreš, najbolje, kar znaš. Bolje je odstopiti kot končati SP na 10. mestu,« je razkril, kaj se mu je pletlo po mislih. Poudaril je, da je bil to zanj eden od najtežjih nastopov v sezoni, celo karieri. »Zdelan sem,« je pojasnil šampion, ki v domači zbirki odličij s SP hrani še štiri zlate snežinke: slalomsko, kombinacijsko in dve ekipni.

Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, slalomski in veleslalomski razvrstitvi se vso sezono bori kot lev: »Ne vem, ali se to vidi. Vedno si rečem: Gas, gas, gas! Ne predajam se. In res sem vesel, da se mi je tudi tokrat izšlo,« je podoživljal svoj zlati dan vedoč, da ga čaka še veliko dela. »Pravi stres se začne šele po tekmi. Obveznosti, intervjuji, dogovori – dan je z vsemi nalogami še zelo dolg. Vendar pa mi je vse to znano iz izkušenj s prejšnjih velikih tekmovanj,« je dejal in opozoril, da po vsem naštetem smučar v drugem tekmovalnem tednu prvenstva ni več fizično na najvišji ravni.

Hirscher se je razveselil nove družbe na stopničkah. Ob njem sta stala tekmovalca, ki se nikoli prej v karieri nista uvrstila med najboljšo trojico. Srebro si je zagotovil njegov rojak Roland Leitinger (po 6. mestu s prvega nastopa je v finalnem dosegel najboljši čas), bron pa Norvežan Leif Kristian Haugen, ki jo je s petimi stotinkami prednosti »speljal« rojaku Henriku Kristoffersenu – ta bo jutri Hirscherju na slalomu grenil pot do drugega naslova na tem prvenstvu.

Hirscher, ki je na SP v Vailu 2015 v slalomu odstopil, se veseli jutrišnje tekme, a opozarja, da je treba počakati in videti, na kakšno energetsko raven se bo spravil. »Če se mene vpraša, bi se lahko kar zdaj odpeljal domov in končal SP. Moj cilj je bila zlata kolajna in uresničil sem ga,« si je oddahnil in priznal, da mu je po veleslalomskem naslovu veliko lažje.

Daleč od tega, da bi izpolnil svoje želje, pa je bil najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec. Štartal je s številko 11, tako dobrega izhodišča v karieri Vodičan do včeraj še ni imel. A tega ni izkoristil. Na prvi progi je naredil napako in kot edini iz prve jakostne skupine svetovnega pokala odstopil.

»Prepozno sem prišel v zavoj in se prehitro vrgel na zgornjo smučko. Proga je bila v dobrem stanju, ni bilo mehko, ni bilo lukenj,« je povedal Kranjec, čigar najvišja uvrstitev na SP je 22. mesto v Schladmingu 2013. »Že pred napako sem imel občutek, da moje smučanje ni bilo optimalno. Razočaran sem. Treba bo pozabiti neuspeh, se zbrati za naslednjo tekmo in se iz spodrsljaja kaj naučiti,« se poloma zaveda 24-letnik.

Trener tehničnih disciplin Klemen Bergant je dodal, da njegov tekmovalec ni bil pravi. »In potem tudi smučanje ne more biti drugačno. Pri Žanu je vse ali nič. Se še učimo,« je komentiral Kranjčevo ničlo.

Spodbudno je nastopil Štefan Hadalin, z 21 leti najmlajši v slovenski odpravi, debitant na SP. Tekmovalec, ki v svetovnem pokalu v veleslalomu še ni osvojil točk, je preizkušnjo končal na 28. mestu. Paradna disciplina ga čaka jutri ob 9.45 in 13. uri.