Božiček obdaril obolelega Hirscherja

Avstrijski smučarski as je z naboljšima časoma obeh prog prvega zasledovalca pustil kar 1,30 sekunde za seboj.

Objavljeno
12. november 2016 18.49
Posodobljeno
13. november 2016 08.30
Finland Alpine Skiing World Cup
J. P.
J. P.

Levi - Potem ko so včeraj slalomsko premiero nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju na Finskem opravila dekleta, med katerimi je bila najprepričljivejša mlada Američanka Mikaela Shiffrin, so danes uvodni slalomski izziv tekmovalne zime v Leviju dočakali še fantje. Brez prave konkurence je bil drugouvrščeni v skupni slalomski razvrstitvi minule tekmovalne zime Marcel Hirscher, ki je izkoristil protestno odsotnost zadnjega (predlanskega) zmagovalca na tem prizorišču, Norvežana Henrika Kristoffersena. Hirscherjev uspeh je zaslužen in čist kot solza, saj je vpisal najboljša časa obeh prog in si pred prvim zasledovalcem zagotovil kar 1,30 sekunde naskoka, kar je bil sploh največji razkorak med zmagovalcem in drugouvrščenim na slalomih v Leviju doslej.

Hirscher se je dokopal do svoje jubilejne štiridesete zmage v svetovnem pokalu, druge v Leviju (po letu 2013). Doslej jih je 19 zbral v slalomu, 18 v veleslalomu, eno v superveleslalomu, dve pa na mestnih preizkušnjah. Zanimivo je, da je tudi na veleslalomski ledeniški uverturi v Söldnu Francoz Alexis Pinturault vpisal najboljša časa obeh prog, enako kot danes Avstrijec. Za njegovim hrbtom je torej zijala ogromna luknja, zato pa so bile razlike toliko manjše od drugega do desetega mesta, deveterica se je namreč zgnetla v pičlih 38 stotink, kar je v Leviju, ki ne slovi ravno po zahtevni progi (danes je, denimo, v finalu odstopil zgolj drugouvrščeni po prvem nastopu, Avstrijec Marco Schwarz), tako ali tako že tradicija.

Dvojno avstrijsko zmago je dopolnil 23-letni Michael Matt, ki očitno počasi stopa po poti starejšega brata Maria, saj se je tokrat prvič v karieri povzpel na stopničke, pravzaprav prej v svetovnem pokalu ni bil nikdar boljši kot šesti, takšno izhodišče je imel tudi po polovici današnjega slaloma. Nekoliko nenadejano je Avstrijcema na zmagovalnem odru delal tudi povratnik po poškodbi, italijanski 34-letni veteran Manfred Mölgg, ki je tako prekinil skoraj triletno sušo, nazadnje je bil namreč v najboljši trojici na praznik svetih treh kraljev predlani v domačem Bormiu. Eden glavnih favoritov, Nemec Felix Neureuther, je z neprepričljivo predstavo obtičal na nehvaležnem četrtem mestu desetinko za odrom.

Slovenska slalomska dvojica je z visokima štartnima številkama nastopila razmeroma obetavno. Štefan Hadalin (številka 51) je na prvi progi zaostal slabi dve sekundi in pol in zasedel 49. mesto, še veliko bolje pa je šlo Žanu Kranjcu, čeravno je tekmoval med zadnjimi, s številko 80. Če ne bi bilo zdrsa na strmini, bi verjetno ujel tudi finale, ki ga je sicer na 37. mestu zgrešil za pičlih 22 stotink, vseeno pa dokazal, da veleslalomu, na katerem je s četrtim mestom zablestel uvodoma v Söldnu, postopoma uspešno dodaja še drugo tehnično disciplino. Smučarska karavana se zdaj seli onkraj luže v kanadski Lake Louise, ki bo čez dva tedna gostil smukaško in superveleslalomsko preizkušnjo.

»Žan je v primerjavi s prejšnjo sezono dejansko storil velik slalomski preskok. Sta pa slalom in veleslalom seveda sestavljena iz dveh nastopov in če pridemo tekmovat, želimo nastopiti v obeh. Danes se je to Žanu ponesrečilo za 22 stotink, vseeno sem z njegovim smučanjem zadovoljen. Štefan tokrat ni smučal dobro. Začel je sicer zelo spodbudno in bil zgoraj deveti, nakar so se mu začele dogajati napake. Na preizkušnji s tako malo odstopi, na kateri proga vsem tekmovalcem dovoljuje napad, jih je bilo enostavno preveč. Za Žanom je zaostal za šest desetink, kar se ne dogaja niti na treningih, še manj bi se smelo na tekmah. Štefan ni bil pravi, smučal je slabo. Preučiti bomo morali vzroke in jih odpraviti do prihodnjih tekem,« je strnil vtise odgovorni trener za tehnične discipline svetovnega pokala Klemen Bergant.


KONČNI REZULTATI SLALOMA

1. (1.) Marcel Hirscher (Avs) 1:44,67
2. (6.) Michael Matt (Avs) + 1,30
3. (5.) Manfred Mölgg (Ita) 1,31
4. (3.) Felix Neureuther (Nem) 1,41
5. (16.) Manuel Feller (Avs) 1,48
6. (4.) Dave Ryding (VB) 1,57
6. (8.) Mattias Hargin (Šve) 1,57
8. (14.) Luca Ärni (Švi) 1,63
9. (9.) Fritz Dopfer (Nem) 1,63
10. (10.) Jonathan Nordbotten (Nor) 1,68
______________________________________
37. Žan Kranjec (Slo)
49. Štefan Hadalin (Slo)

Marcel Hirscher je bil najhitrejši celo na obeh progah. Foto: Alessandro Trovati/AP.


 

POTEK PRVE PROGE

Prvi slalom nove tekmovalne zime je v slabši vidljivosti odprl Rus Aleksandr Horošilov, ki na progi ni imel videnjših težav in je ciljno črto prečkal s časom 54,88. Postavitev nemškega trenerja je dobro izkoristil Fritz Dopfer, ki je bil že v zgornji polovici rahlo pred Rusom, pošteno pa pospešil v srednjem delu, ko je kljub napaki zalogo povišal na debelo sekundo, večji del pa zadržal do cilja. A niti njegov čas ni dolgo vzdržal. Sklatil ga je Avstrijec Marco Schwarz, ki sicer ne bi začel v elitni sedmerici, če ne bi udeležbe protestno odpovedal lastnik malega kristalnega globusa iz minule sezone, Norvežan Henrik Kristoffersen.

Schwarz je lepo stopnjeval ritem in Dopferja v cilju ugnal za udobnih 68 stotink. Šved Andre Myhrer se je na progo vrgel brezkompromisno, kar se mu je maščevalo z zdrsom v srednjem delu, po katerem je ogromno izgubil in na ta račun ostal tudi brez finalnega nastopa, saj je zamudil skoraj šest sekund. Za njim pa se je s štarta pognal Avstrijec Marcel Hirscher, ki bi bil nesporni prvi favorit slaloma, če ne bi zbolel in na sever Evrope pripotoval s povišano temperaturo in vnetjem srednjega ušesa. Vendar pa se je požvižgal na vse preglavice in s progo opravil najhitreje, rojaka Schwarza je za seboj pustil za 21 stotink.

Glede na to, da Hirscher ni bil optimalno pripravljen, je v ozek krog kandidatov za zmago sodil Nemec Felix Neureuther, ki je lahko povrhu izkoristil tudi postavitev reprezentančnega trenerja, vseeno pa povsem na vrh ni mogel. Zaostal je za obema Avstrijcema, za vodilnim za 42 stotink. Elitno sedmerico je zapečatil Italijan Stefano Gross, ki pa se mu nastop ni posrečil in je bil prvi, ki ni prečkal ciljne črte. Potem ko so najboljši opravili svoje na prvi progi, ni kart v vodilni trojici premešal nihče več kot konca petnajsterice. Še najbližje je na četrtem mestu prišel Švicar Daniel Yule, manj kot sekundo je zamudil še Šved Mattias Hargin.

Prav pri repu prve jakostne skupine je svojo slalomsko pripravljenost preveril še Francoz Alexis Pinturault, ki je sezono odprl vrhunsko z zmago na ledeniški veleslalomski uverturi v Söldnu, na Finskem pa, vsaj na prvi progi, ni kazal prave svežine in eksplozivnosti, zato je brez vidnejših napak zaostal skoraj sekundo in pol in zaokrožil deseterico. Dišalo je torej po tem, da si bodo najboljše izhodišče pred finalom zagotovili Avstrijca Hirscher in Schwarz ter Nemec Neureuther. Predvsem Schwarz, ki je na treningih vpisoval celo boljše časa od Hirscherja, je bil visoko nabrušen, saj v svetovnem pokalu še ni zmagal, dvakrat je bil v minuli zimi tretji.

Boljša predstava kot pri tekmovalcih pred njim se je posrečila italijanskemu veteranu Manfredu Mölggu, ki je zaostal 61 stotink in na četrtem mestu za tri stotinke ugnal Yula. Še bolj pa se je s številko 21 izkazal Britanec Dave Ryding, ki je že v minuli sezoni opozoril nase z izjemno konstantnostjo in rednim zbiranjem točk, v novi pa očitno storil še korak naprej in se nepričakovano zavihtel na četrto mesto, za Hirscherjem pa zamudil manj kot pol sekunde (46 stotink). Bil je pičle štiri stotinke za Neureutherjem. Razmeroma blizu je prišel še mlajši brat že upokojenega avstrijskega asa Maria Matta, Michael, ki je bil na šestem mestu 63 stotink počasnejši od vodilnega rojaka.

Prešerno vesel je bil ob prihodu v cilj Čeh Kryštof Kryzl, ki si je s štartno številko 34 z zgolj sekundnim zaostankom razdelil dvanajsto mesto. Razmerja moči se povsem pri vrhu, niti v elitni deseterici, v nadaljevanju niso več spremenila, niti prvi od dveh slovenskih slalomistov Štefan Hadalin, ki se je po progi pognal kot 51., ni bil dovolj hiter za preboj v finale. Do polovice proge je bil še manj kot sekundo zadaj, prehod v strmino pa mu je vzel precej več časa, zaostanek je narastel na debeli dve sekundi in v cilju znašal skoraj dve sekundi in pol. Že po opravljenem nastopu je bil izven elitne trideseterice, nato so ga tekmeci še prehitevali kot po tekočem traku.

Bolje se je izkazal drugi slovenski zastopnik Žan Kranjec, sicer specialist za veleslalom, v katerem je uvodoma v Söldnu zasedel odlično četrto mesto, danes pa v Leviju dokazal, da namerava počasi priključiti še drugo tehnično disciplino. Njegov zaostanek je namreč naraščal precej počasneje kot pri Hadalinu, naposled se je, kljub zdrsu in rahlim ravnotežnostnim težavam, ustavil pri manj kot dveh sekundah, kar je zadostovalo za 37. mesto. Za finalom je zaostal pičlih 22 stotink. Hadalin je zasedel 49. mesto. Najboljše izhodišče pred drugim nastopom si je zagotovil Marcel Hirscher, najbolj sta mu za vrat dihala Marco Schwarz in Felix Neureuther, v manj kot sekundo se je nagnetla deveterica. Štart finala bo ob 13. uri.

IZIDI PRVE PROGE

1. Marcel Hirscher (Avs) 53,11
2. Marco Schwarz (Avs) + 0,21
3. Felix Neureuther (Nem) 0,42
4. Dave Ryding (VB) 0,46
5. Manfred Mölgg (Ita) 0,61
6. Michael Matt (Avs) 0,63
7. Daniel Yule (Švi) 0,64
8. Mattias Hargin (Šve) 0,74
9. Fritz Dopfer (Nem) 0,89
10. Jonathan Nordbotten (Nor) 1,01
____________________________
37. Žan Kranjec (Slo) 1,95
49. Štefan Hadalin (Slo) 2,48

Žan Kranjec je le za las ostal brez finala. Foto: Philippe Desmazes/AFP.


POTEK DRUGE PROGE

Dobro pripravljena prva proga v Leviju je dovoljevala preboj v trideseterico finalistov tudi tekmovalcem s precej višjimi štartnimi številkami, tako sta v drugo točke lovila tudi slalomista s številkama 65 in 66, Švicar Sandro Simonet in Šved Kristoffer Jakobsen. Med tistimi, ki so bili neprepričljivi ne zgolj na prvi progi, temveč tudi na drugi, je bil tudi slalomski svetovni prvak, Francoz Jean-Baptiste Grange, slabo izhodišče je imel tudi njegov rojak Alexis Pinturault, zmagovalec uvodnega veleslaloma v Söldnu, ki pa je v današnjem finalu ob prihodu v cilj vsaj prevzel vodstvo in se veselil nekaj slalomskih točk.  Jakobsen je bil po dveh nastopih le stotinko počasnejši od njega.

Popolnoma enak čas kot mladi Šved je vpisal tudi Norvežan Leif Kristian Haugen, ki je nosil norveško zastavo ob protestni odsotnosti zvezdniškega rojaka in predlanskega zadnjega zmagovalca slaloma v Leviju, Henrika Kristoffersena. Pinturault si je lahko že drugič močno oddahnil, ni pa preživel napada naslednjega na progi, Avstrijca Manuela Fellerja. Vrgel se je »na glavo« in brezkompromisna predstava se mu je obrestovala, saj je v cilju prevzel vodstvo z udobno zalogo 39 stotink. S tem je tudi zapečatil nastope prve polovice finalistov, med katerimi na razmeroma nezahtevni progi ni bilo, zanimivo, niti enega odstopa.

Pričakovati je bilo, da bo Avstrijčev čas, sicer drugi najboljši na drugi progi dotlej, vzdržal kar nekaj časa. In dejansko je 24-letni Feller vzržal v vodstvu vse do nastopa najboljše deseterice s prve proge. Da Norvežani ne bodo ubranili predlanske zmage na Finskem, je bilo jasno po nastopu Jonathana Nordbottna, ki je v cilju za Avstrijcem zaostal dve desetinki in zasedel tretje mesto, pred zadnjim oglasnim premorom in udarno osmerico pa je prvo mesto neuspešno napadal tudi izkušeni Nemec Fritz Dopfer. Vseeno si je zagotovil uvrstitev med najboljšimi desetimi, saj si je tedaj delil drugo mesto s Švicarjem Luco Ärnijem.

Za las prekratek je bil tudi zadnji švedski adut Mattias Hargin, na ramenih katerega je bilo celotno breme te skandinavske reprezentance, potem ko se Andre Myhrer po hudi napaki sploh ni prebil na drugo progo. Popolnoma se je druga predstava ponesrečila Švicarju Danielu Yulu, ki je v cilju zaostal kar sekundo in dve desetinki in zdrsnil precej po razpredelnici navzdol. Fellerju se je vse bolj smejalo, poklekniti je moral šele pred šestim po prvi progi, rojakom Michaelom Mattom, maljšim bratom bolj znanega, a že upokojenega Maria. Zagotovil si je vsaj šesto mesto in izenačenje svoje najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu.

Toda to še ni bilo vse. Na mestu vodilnega je ostal tudi po nastopu italijanskega veterana Manfreda Mölgga, ki je izkoristil postavitev reprezentančnega trenerja in bil v igri za vodstvo vse do cilja, naposled pa za Mattom zaostal pičlo stotinko. Da so razlike med najboljšimi minimalne, je sicer v Leviju že tradicija. Vrh strmine pa je bila največja senzacija prve proge, Britanec Dave Ryding. Seveda je lovil svojo daleč najboljšo uvrstitev v karieri, vendar pa se izziva ni ustrašil in ni taktiziral, zgoraj je bil njegov rezultat še obarvan zeleno, na strmini nič več, vseeno pa je v cilj prišel kot četrti in je bil z doseženim seveda lahko navdušen.

Na štartu je bila zgolj še najboljša trojica z dopoldanske prve proge. Nemec Felix Neureuther ni znal potrditi vloge enega glavnih favoritov za zmago, v cilju je bil enajst stotink počasnejši od vodilnega Avstrijca, zaostal je tudi za Italijanom, ki si je po dolgem času (in tudi po poškodbi ahilove tetive) spet zagotovil mesto na zmagovalnem odru, potem ko je najprej zdrsnil, nato pa tudi dokončno obupal drugouvrščeni po prvem nastopu, Marco Schwarz. S tem so se tudi razblinile sanje naših severnih sosedov, da bi vpisal trojno zmago, toda njihovo veselje ni bilo nič manjše niti po dvojni. Matt je sicer ostal brez nje, premoč je moral priznati Marcelu Hirscherju.

Drugouvrščeni v končni slalomski razvrstitvi minule zime je pozabil na slabo počutje, vročino in ušesno vnetje, na progo se je pognal odločno in brez zadržkov, nekaj ravnotežnostnih preglavic ob prehodu na strmino pa ni vplivalo na njegov čas. Ravno obratno, v spodnjem delu je svojo prednost še oplemenitil in ciljno črto prečkal kar sekundo in tri desetinke hitreje od prvega zasledovalca, rojaka Matta, tretjeuvrščeni Mölgg je zamudil še stotinko več. To je bil sploh največji časovni razkorak med zmagovalcem in prvim izzivalcem doslej na slalomih v Leviju, Marcel Hirscher pa se je tako veselil jubilejne štiridesete zmage v svetovnem pokalu v karieri, 19. slalomske in druge v Leviju (po letu 2013). Slalom je zdaj njegova najuspešnejša disciplina, v veleslalomu ima namreč v žepu eno zmago manj.