Brez kazenskega kroga bi se Bauer spogledoval z deseterico

Zmage na šprintu za biatlonski svetovni pokal v Kontiolahtiju se je kljub enemu zgrešenemu strelu veselil Martin Fourcade.

Objavljeno
10. marec 2017 17.22
mdr*Bauer Biatlon Pokljuka
J. P.
J. P.

Konhtiolahti - Zasledovalni svetovni prvak iz Hochfilzna, 28-letni francoski biatlonski as Martin Fourcade, je zmagovito začel nastope tudi na osmi postaji svetovnega pokala, v finskem Kontiolahtiju. Čeravno je moral enkrat v kazenski krog, je z odličnim tekom vendarle ohranil drobec prednosti pred četverico glavnih izzivalcev, ki so bili na strelski preprogi obakrat brezhibni, in se veselil že šestnajste zmage v tej zimi, dvanajste posamične (s tisto s svetovnega prvenstva vred že rekordne trinajste), četrte šprinterske. 

Zares srdito se je za zmago udaril z 32-letnim češkim veteranom Ondrejem Moravcem, srebrnim s svetovnega prvenstva v posamični preizkušnji, ki je naposled zaostal za pičlih osem desetink sekunde, a se sploh prvič v tej sezoni svetovnega pokala zavihtel na zmagovalni oder. Bržkone mu je pomagalo tudi, da se je nedavno v Kontiolahtiju udeležil tudi tekem pokala IBU, kjer je spoznal progo in tudi nanizal zmago in drugo mesto na posamični tekmi oziroma v zasledovanju.

Na stopničkah je pristal še prekaljeni Norvežan Emil Hegle Svendsen, ki je bil na tem prizorišču nazadnje v najboljši trojici v sezoni 2009/10, ko je bil ravno tako v šprintu drugi. Med dobitnike točk se je brez težav na 20. mestu prebil tudi Klemen Bauer, ki je stoje pustil eno tarčo nepobeljeno, če mu ne bi bilo treba v kazenski krog, pa bi se spogledoval celo z deseterico, saj so bile razlike majhne. Za malo prepočasen za točke je bil tudi Rok Tršan na 46. mestu, ki je bil strelsko enako brezhiben kot Lenart Oblak, ki pa je bil precej počasnejši v smučini in zasedel 74. mesto, še štiri mesta slabši je bil Miha Dovžan, ki pa je že leže kar trikrat sprožil v prazno.

»Brez napake je bil Klemnov domet okrog desetega mesta, kar bi bilo odlično. Na jutrišnji zasledovalni tekmi bo imel dobro izhodišče, če ne drugega, se lahko bori z najboljšimi, kar je pomembno, saj bo tako spet dobil občutek, da sodi mednje. Na splošno je bila danes za vse fante dobra tekma. Škoda je edino Dovžana, ki je premalo obrnil. Takrat je ravno pihal veter in bi moral obrniti še kakšen krog več, stoje pa je pokazal, kar zna. Fantje so se res potudili in dali vse od sebe, imamo dva v zasledovanju, prvič v sezoni tudi Tršana. To je prvi korak, ki ga lahko porine višje. To je potreboval za samozavest,« je poudaril trener Tomaš Kos

IZIDI MOŠKEGA ŠPRINTA (10 KM)

1. Martin Fourcade (Fra) 22:17,0 (1)
2. Ondrej Moravec (Češ) + 0,6 (0)
3. Emil Hegle Svendsen (Nor) 9,4 (0)
4. Johannes Thingnes Bø (Nor) 12,1 (0)
5. Arnd Peiffer (Nem) 22,3 (0)
6. Simon Eder (Avs) 23,0 (1)
7. Andrejs Rastorgujevs (Lat) 25,1 (1)
8. Ole Einar Bjørndalen (Nor) 30,2 (1)
9. Julian Eberhard (Avs) 42,0 (2)
10. Michael Rösch (Bel) 42,3 (0)
20. Klemen Bauer (Slo) 1:04,7 (1)
46. Rok Tršan (Slo) 1:46,1 (0)
74. Lenart Oblak (Slo) 2:40,6 (0)
78. Miha Dovžan (Slo) 2:44,6 (3)