Brez Mikaele, a z Lindsey v slalomu

Alpsko smučanje: mestni spektakel v paralelnem slalomu v Stockholmu (17) brez Slovencev.

Objavljeno
22. februar 2016 20.21
Špela Robnik
Špela Robnik

Stockholm – Morda v stresnem zaključku sezone pot v švedsko prestolnico in razprodani spektakel ob mestnih lučeh nista najbolje umeščena v koledar, pa vendar bo imela tekma na hribu Hammarbybacken veliko težo. Ne le v švedskih kronah – 2 milijona (213.000 evrov) namreč znaša nagradni sklad – temveč, ker se bodo delile morda ključne točke za končne kristalne lovorike.

Dvoboji paralelnega slaloma prinašajo vsaj tri velike obračune. V prvem od njih si bo lahko Henrik Kristoffersen, ki ima tri slalome pred koncem 216 točk prednosti, pred Marcelom Hirscherjem danes že zagotovil končno zmago. Avstrijec se je očitno že vdal in v zadnjih dneh večinoma poudarjal, kako pomemben bo zanj prihajajoči dolg konec tedna v Hinterstoderju. »V Stockholmu se bom skušal le zabavati,« je dejal veliki osmoljenec zadnje paralelne tekme v Alti Badii. Tam je zmagal Kjetil Jansrud.

Tekma bo izjemnega pomena tudi za domačo favoritinjo Frido Hansdotter, ki se prav tako spogleduje s prvim slalomskim globusom. Njena prednost pred zadnjimi tremi tekmami znaša 99 točk pred Veroniko Velez Zuzulovo. Zdi se, da sta v boju ostali sami, tretjeuvrščena Šarka Strachova je namreč udeležbo odpovedala, saj je na treningu grdo padla in se poškodovala. Vseeno se bo skušala vrniti v Jasni. Mnogi bi sicer radi videli vijugati tudi povratnico Mikaelo Shiffrin, a tudi ona se je spektaklu odpovedala. Ocenila je, da bi lahko bila tovrstna tekma za njeno koleno še preveč nevarna in se raje pripravlja na superveleslalom v Andori. Bo pa toliko bolj zanimivo videti na štartu prvo smučarsko zvezdnico Lindsey Vonn, ki v boju za skupno zmago z Laro Gut ničesar več ne bo prepustila naključju. Njena prednost 23 točk pred tehnično bolje podkovano Švicarko bi lahko danes hitro izpuhtela.

Na tekmo se je sicer uvrstilo po 12 najboljših slalomistov sveta in štirje iz skupne razvrstitve (namesto manjkajočih bodo nastopile rezerve iz iste države), slovenskih smučarjev in smučark pa tako ne bo na štartu.