Brez panike zaradi plusa in kakšne kaplje

52. Zlata lisica: v Mariboru progo že obdelali z vodo, toplo vreme prirediteljev ne skrbi.

Objavljeno
25. januar 2016 20.51
Špela Robnik
Špela Robnik

Maribor – Temperature okoli deset stopinj nad ničlo in nekaj dežnih kapelj v vremenski napovedi za konec tedna za zdaj ne vznemirja prirediteljev 52. Zlate lisice. V progi je dovolj vlage, zdaj potrebujejo le še jasne noči, pa bo proga odlično utrjena. Tudi sicer so priprave že v polnem teku, o preizkusu terena za dekleta se bodo odločili v naslednjih dneh.

Resda je nekdanji tekmovalec Mitja Dragšič prvič v vlogi vodje tekmovanja, a ob nasvetih izkušenega Gorazda Bedrača je brez skrbi. »Vse gre po načrtu, v preteklih dneh smo vodo vbrizgali še v zgornjem delu proge. Čeprav ni napovedanih temperatur pod nič stopinj Celzija, nam gre za zdaj dokaj stabilno vreme na roko, z jasnimi nočmi se nimamo česa bati. Poleg tega je spodnji del, od Trikotne jase do štadiona, že v optimalnem stanju, podlaga je trda, po še eni mrzli noči bo pripravljena še zgornja polovica. V snegu je vlage dovolj, počakati moramo, da sneg postane kompakten,« je pojasnil Dragšič. Nadejal se je, da jim naslednji dnevi ne bi prinesli pretirane vlage, četudi malo dežja ne bi škodilo, malo višje temperature pa naj ne bi imele bistvenega vpliva. »Proga je pripravljena z balknom, 30 centimetrov globoko v sneg smo vbrizgali vodo, ki sproti zmrzuje. Tako nastane trda podlaga, ki je nekaj stopinj več ne uniči,« je še povedal.

Pretekle izkušnje so jo prirediteljem že mnogokrat zagodle, ker imajo toliko več izkušenj z vremenskimi preobrati, bodo kajpak pripravljeni na vse scenarije in skušali tekmo izpeljati tako, kot je treba. Na progi so se že začela tudi druga dela, postavljanje ograj in druge zaščitne opreme, prizorišče počasi že dobiva svojo podobo. »Vsak dan delamo od jutra do večera, v sredo pozno popoldne bo že vse stalo na svojem mestu,« je še napovedal Dragšič, ki v Mariboru že nestrpno pričakuje tudi predstavnike Mednarodne smučarske zveze (FIS). Skupaj bodo v naslednjih dneh ocenili, ali bodo lahko smučarke pred sobotnim veleslalomom preizkusile tekmovalni poligon. »'Hang trening' je vedno predviden, ali ga bomo izvedli, bo odvisno tudi od vremena. Bomo videli, kako se bo vse skupaj odvijalo.«

Slovenska dekleta so po progi že smučala prejšnji teden, a obžalovala, ker podlaga še ni bila utrjena tako, kot bo na tekmi. Vseeno pa so lahko vsaj pripravile taktiko na ne preveč zahtevnem terenu, ki Ani Drev ne ustreza najbolj. Druga z zadnjega veleslaloma v Flachauu ima več težav na ravninskem delu, zato je razmišljala, kako prenesti čim več hitrosti v spodnji del. Smučarka iz Šmartnega ob Paki bo gotovo privabila tudi kakšnega navijača več, da bo prehod na čase Zlate lisice brez Tine Maze nekoliko lažji. Dragšič se je nadejal, da jih bo Črnjanka, ki se sicer od domačega terena ni poslovila v najlepšem slogu – dvakrat je odstopila – obiskala tudi kot navijačica in pomagala sooblikovati še en slovenski smučarski praznik.