Brez rezultatov na strmini, a z vizijo v organizaciji

54. Pokal Vitranc: alpske smučarje čaka trda in ledena proga.

Objavljeno
12. marec 2015 20.12
Slovenija.Kranjska gora 06.03.2011 Mitja valencic po drugi voznji slaloma na pokalu Vitranc. Foto:Matej Druznik/DELO
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Kranjska Gora – Dvesto marljivih smučarskih delavcev na čelu z Alešem Vidicem, vodjo tekmovanja za Pokal Vitranc, je v minulih dneh predano pripravljalo progo za podkorenski tekmi za svetovni pokal. Na strmini je 40 cm snega, teren je utrjen in leden. Tekmovalci so jo preizkusili na današnjem prostem treningu.

Avstrijski as Marcel Hirscher, ameriški zvezdnik Ted Ligety in druščina, ki se bodo ta konec tedna dokazovali na tekmah za svetovni pokal v Podkorenu, se se danes dopoldne lahko dvakrat spustili po poligonu. Za dodatni trening jim je bila na voljo sosednja proga pod sedežnico. »Glede na to, da smo sredi marca, so temperature v redu. Pretekle noči so bile jasne, imeli smo tudi uro dežja, ki je utrdil progo. Poledenel teren pričakujemo tudi v naslednjih dneh. Skrbi me le napovedana topla fronta, ki naj bi prišla nad naše kraje v začetku prihodnjega tedna. Upam, da ne bo pohitela in nam povzročila težav na slalomskem finalu za evropski pokal, ki je na sporedu v ponedeljek,« je dejal vodja vitranškega tekmovanja Aleš Vidic, ki si tudi letos – kot vseh sedem sezon prej – želi, da bi slovenski smučarji na domači tekmi končno prišli do veleslalomskih točk. Nazadnje jih je leta 2007 osvojil Aleš Gorza. Pri slalomistih pa je treba po arhivu pobrskati za tri sezone nazaj, Mitja Valenčič je bil takrat osmi.

»Ogromno vlagamo v to, da privabimo gledalce. Lani smo na 8. marec imeli prost vstop za ženske. Za tiste, ki pridejo s slovensko zastavo, visoko 60 cm, bo ogled tekem prav tako brezplačen. Navijaške skupine dobijo vstopnice že za 6 evrov v predprodaji. Veliko vlagamo v promocijo, saj si želimo čim več gledalcev in pravo navijaško vzdušje. Ker nimamo 20.000 obiskovalcev, cen vstopnic ne spreminjamo; v Schladmingu se, denimo, začne cena pri 25 evrih, pri nas se konča pri 20 evrih (v predprodaji je stojišče za odrasle 8 evrov, na dan tekme 10 evrov, op. a.). Vstopnina predstavlja 3 do 5 odstotkov proračuna. Če bi imeli več domačih tekmovalcev v finalu, bi bila verjetno tudi postavka drugačna,« je o obisku domačih tekem povedal podpredsednik OK Vitranc Boris Pesjak.

Letos bo za popestritev poskrbela Zavarovalnica Triglav, ki bo 300 nagrajencem omogočila večerjo na 50 m višine. Obiskovalce v Kranjsko Goro vabi zabava Q-Max, na kateri bo v soboto zvečer žreb štartnih številk za slalom, za dobre ritme pa bosta poskrbela Nina Badrić in Magnifico.

Čeprav prireditelji že desetletje nimajo magneta za obiskovalce med domačimi smučarji, je njihova dodana vrednost vrhunsko pripravljena tekma. Organizacijski proces, ki ga vodi Srečko Medven, deluje kot odlično naoljen stroj. Za pripravo tekem skrbi 600 ljudi.

Proračun 54. Pokala Vitranc je 1.318.00 evrov, največ sredstev (46 odstotkov) prejmejo z marketinga. Čeprav jim je zaradi gospodarske krize sponzorska podpora padla za več kot 50 odstotkov, Gorenjci zelo spretno krmarijo med čermi. Sponzorji, s katerimi sodelujejo, o vitranški ekipi govorijo v presežnikih. »Delamo dolgoročno. Krizi smo se začeli prilagajati pred osmimi leti. Čeprav delamo v težkih razmerah, nam uspeva. Kako? Z racionalizacijo stroškov. Držimo se pravila, da lahko porabimo toliko, kolikor imamo na razpolago. Vitranška ekipa v zadnjih 15 letih še ni bila v minusu. Redno smo poravnavali vse obveznosti, niti en naš dobavitelj ni ostal neplačan. Pokal Vitranc je zelo solidna blagovna znamka,« v delo svoje ekipe verjame Medven, ki s prireditvijo v blagajno Smučarske zveze Slovenije prispeva kar 280.000 evrov.

Gorenjci imajo vizijo, kako tekmovanje peljati naprej, in veliko zamisli. V preteklosti so razmišljali tudi o prirejanju finala sezone za svetovni pokal skupaj s Trbižem. »Problem je moška smukaška proga v Trbižu, ki nima homologacije. Treba bi jo bilo precej spremeniti. Vendar pa je ideja še vedno živa,« je razkril Medven, ki je vse leto z mislimi pri vitranških tekmah.