Brez Tine in Anne bo pot do globusov lažja

Lindsey Vonn ve, da bo pomembna vsaka veleslalomska točka.

Objavljeno
22. oktober 2015 21.13
tlo lisica
Špela Robnik, poročevalka
Špela Robnik, poročevalka

Sölden – Smučarski svet, zbran po ledenikom Rettenbach, se po poškodbi Anne Fenninger sprašuje, kakšna sezona se (zlasti med dekleti) obeta v svetovnem pokalu in katera bo od nje prevzela veliko lovoriko. Tudi zato, ker je za zdaj še velika uganka ena od redkih preostalih velikih zvezd Lindsey Vonn. 

Znana po tem, da se želi čim hitreje spet vrniti v tekmovalne arene, je včeraj navdušeno pripovedovala o svoji prvi izkušnji na snegu po poškodbi. Končno odločitev o tem, ali se bo spopadla z zahtevno strmino, bo sicer sporočila po današnjem preizkusu terena, a je bilo iz njenih besed že razbrati, da bo zelo verjetno na jutrišnjem opustošenem štartnem seznamu (od najboljših 40 veleslalomistk prejšnje sezone jih bo manjkala deseterica). »Za mano je odličen dan, bilo je bolje kot sem pričakovala. Lahko sem lepo stopnjevala hitrost in začela napadati. V zadnjih tednih sem bila veliko v smučarskih čevljih in se privajala, a vseeno je občutek na smučeh drugačen. Prepričati se želim, da nimam nobenih bolečin in če se bom počutila samozavestno, mislim, da je vredno poskusiti,« je razpredala Američanka.

Seveda so bili zadnji tedni mučni, po padcu na Novi Zelandiji je bila razočarana, a tolažila se je s tem, da ji ni bilo treba pod nož. »Važno je, da so cela ostala tudi moja kolena. Počena kost v gležnju se je zacelila in bolj mirno sem se lahko pripravila na sezono,« je dejala. Pravi, da je po poškodbah bolj pametna in previdna, četudi je to zelo težko. »Bolj preudarno načrtujem, kako in koliko treniram. Vedno mi je težko stopiti korak nazaj, saj želim vedno pokazati vse, kar imam. Biti pameten pomeni, da ne greš vedno s sto odstotki na progo. To je najtežja stvar, ki jo moram početi, a se zavedam, da je absolutno nujna.«

Čeprav na prvem veleslalomu (če se bo zanj seveda odločila) ne more načrtovati uvrstitve na zmagovalni oder, se že zdaj zaveda, da bo v tej sezoni morda odločilna vsaka osvojena točka. Po poškodbi Fenningerjeve in umiku Tine Maze je kajpak ena od kandidatk za veliko lovoriko. »Žalosti me, da Anne in Tine ne bo zraven, za naš šport bi bilo veliko bolje, če bi tekmovali. A ko bo šlo za lovorike, mi bo zaradi njune odsotnosti seveda lažje,« je priznala Vonnova, ki v krog favoritinj uvršča tudi Mikaelo Shiffrin in Laro Gut. »Morda pa mi bo v boju z mladimi tekmicami pomagalo tudi to, da sem globus že osvojila,« se je nadejala Američanka.