Brez točk, a vsaj Kranjec s spodbudno sliko

V Leviju 40. zmaga Marcela Hirscherja. Trener Klemen Bergant: Štefan Hadalin ni bil pravi.

Objavljeno
13. november 2016 23.15
Žan Kranjec na ledeniku Rettenbach Solden 21.10.2016 [alpsko smučanje,ledenik,solden]
Mojca Finc
Mojca Finc
Levi – Uvodni moški slalom sezone na Finskem je zaznamoval lastnik petih velikih kristalnih globusov Marcel Hirscher, ki je z vnetim srednjim ušesom osvojil 40. zmago v karieri. Po številu zmag se je na večni lestvici izenačil s petouvrščenim Švicarjem Pirminom Zurbriggnom. Slovenci so sever Evrope zapustili brez točk.

Ob odsotnosti prvega slalomista minule zime Henrika Kristoffersena, ki je zaradi težav z Norveško smučarsko zvezo izpustil tekmo v Leviju, so Avstrijci slavili dvojno zmago. Drugo mesto si je za Hirscherjem z zaostankom 1,30 sekunde prismučal Michael Matt (prvič v karieri je bil med trojico najboljših). Nazadnje so rdeče-belo-rdeči na prvi in drugi stopnički v slalomu stali pred tremi leti, ko je Hirscher premagal prav Michaelovega starejšega brata Maria na istem prizorišču.

Tekma v Leviju je postregla z osmimi stopinjami Celzija pod ničlo, meglo in dobro pripravljeno progo, na kateri se je solidno znašel tudi najboljši slovenski veleslalomist Kranjec, za katerega je to bil šele šesti slalomski nastop na preizkušnjah za svetovni pokal. S štartno številko 80 (tekmovalo je 85 smučarjev) je za 22 stotink zgrešil finale, na prvi progi je bil 37.

»V primerjavi z minulo sezono je v slalomu storil velik preskok. Z njegovim smučanjem sem zadovoljen, vendar pa gre za disciplino, ki je sestavljena iz dveh nastopov. Če pridemo na tekmo, se želimo dokazovati v obeh,« je predstavo Vodičana, ki je sezono odprl s 4. mestom v veleslalomu v Söldnu, komentiral trener za tehnične discipline Klemen Bergant.

Več je pričakoval od Štefana Hadalina, ki je v sezono štartal s statusom prvega slovenskega slalomista v reprezentanci. »Zelo dobro je tekmoval v zgornjem delu proge, kjer je dosegel deveti čas, zatem pa so se zvrstile napake. Na tekmi, ki jo zaznamuje malo odstopov in teren, ki tekmovalcem dovoljuje napad, je to preveč. Potem je za Žanom zaostal za šest desetink, kar se ne dogaja niti na treningih. Tokrat je smučal slabo, ni bil pravi. Poiskali bomo vzroke za to in jih odpravili do prihodnjih tekem,« je Bergant povedal o 21-letniku, ki bo v tej sezoni prvič v celoti tekmoval v svetovnem pokalu.