Brez zavor na progo, ki ne ponuja najlepših občutkov (FOTO)

Adutinji ledeniške premiere v Söldnu sta Mikaela Shiffrin in Tessa Worley. V zadnjem hipu na štartu tudi Lara Gut.

Objavljeno
28. oktober 2017 01.15
Mikaela Shiffrin Solden 27.10.2017 [Mikaela Shiffrin ,smučanje]]
Mojca Finc
Mojca Finc
Sölden – Sneg in veter. Takšne so bile včeraj razmere na ledeniku Rettenbach, ko bi morala smučarska karavana preizkusiti z vodo polito progo pred današnjo premiero nove sezone. Terena ni preizkusil nihče. Prva veleslalomistka prejšnje zime Tessa Worley se bo zahtevne strmine, ko bo šlo zares, lotila še bolj drzno kot v preteklosti. Na tem prizorišču še ni stala na stopničkah.

V zadnjih štirih veleslalomskih izvedbah na ledeniški premieri so zmagovale Lara Gut, Federica Brignone, Anna Veith in Mikaela Shiffrin. Sprva se je zdelo, da z izjemo Američanke nobene od naštetih danes ne bo na štartu. Švicarka in Avstrijka namreč še okrevata po poškodbah in operacijah, v Sölden naj bi prišli zgolj zaradi obvezne udeležbe na medijskem druženju, ki ga je organiziral njun opremljevalec Head. Vendar pa je Gutova, ki si je februarja strgala vezi v kolenu, v zadnjem hipu naznanila, da bo štartala (podobno je dan prej presenetila Lindsey Vonn). Zagotovo ne bo Veithove in Brignonejeve, ki se je poškodovala pred dnevi in se vpisala na dolgi seznam manjkajočih.

Vrh bo napadla ameriška zvezdnica Shiffrinova, nevarni bosta Italijanka Sofia Goggia in Nemka Viktoria Rebensburg. V vlogi prve adutinje pa se bo po osvojenem veleslalomskem globusu predstavila Francozinja Tessa Worley.

»Rada bi nadaljevala sanje, naredila korak naprej in pokazala svojo najboljšo podobo. Hočem biti boljša, kot sem bila v prejšnji sezoni,« je na Rossignolovi novinarski konferenci dejala Worleyjeva, ki se zaveda, da jo bodo tekmice hotele premagati, a pravi, da se s tem ne ukvarja, osredotočena je nase in na svoje smučanje. V pripravljalnem obdobju je opravila vse, kar si je zastavila. Po počitniškem oddihu, ki ga je po naporni sezoni močno potrebovala (»Vzela mi je veliko energije.«), se je k treningom vrnila konec maja. Septembra pa se je za en mesec odpravila v Argentino.

V pripravah za sezono, v kateri bo poudarek na olimpijskih igrah, ni ničesar spreminjala. »Menim, da si tega v olimpijski zimi ne moremo privoščiti,« je nakazala, da zadnje leto priprav pred najprestižnejšim športnim dogodkom ni primeren čas za uvajanje prevelikih novosti. Poleg veleslaloma bo njena pozornost v svetovnem pokalu usmerjena tudi v superveleslalom, udeležila se bo še kakšnega smuka. »Težko dodam še kaj v ta natrpan urnik,« je poudarila.

Bolj kot v OI je usmerjena v svoje najboljše predstave – ne glede na to, na katerem tekmovanju bo nastopila. »Februarja prihodnje leto nas čaka velik dogodek, ampak tudi v prejšnji sezoni smo imeli v istem mesecu pomembno tekmovanje (svetovno prvenstvo, op. p.),« je opozorila. Šla bo iz tekme v tekmo, iz trenutka v trenutek. »Če bom potrebovala dan ali dva premora, ker sem utrujena, si ga bom vzela. Če se bom počutila zelo dobro in hotela smučati več, pa se bom prilagodila takšni situaciji,« si bo prisluhnila v vseh trenutkih. V preteklosti si namreč pogosto ni znala.

Njen vzpon do veleslalomskega globusa je bil, ko gre za pogled v zdravstveni karton, zahteven. Pred štirimi leti si je huje poškodovala koleno. »Bilo je naporno, ampak vredno je bilo prehoditi to pot. Skozi te težke trenutke sem se naučila, kako postati najboljša. V prejšnji sezoni sem se osredotočila samo na najhitrejšo izvedbo nastopa. To je bil moj edini cilj. Pri tem sem ohranjala nasmeh na obrazu in se zabavala,« je pripovedovala in dodala, da v preteklosti ni imela takšne drže. Nalagala si je preveč pritiska, ukvarjala se je z zadevami, ki so bile nepomembne. »Prav to sem se naučila v tem procesu. Da je ključno delati, kar zmorem,« je razmišljala smučarka, ki se ponaša s tremi kolajnami s SP in z 11 zmagami v svetovnem pokalu.

V Söldnu višje od 4. mesta v karieri ni zmogla. »Ta težka proga od nas zahteva pravo borbo, ne postreže nam z najlepšimi občutki. Je precej tehnična, všeč mi je strmina, ki je pravi izziv. Ampak saj je šele začetek sezone in telesno smo zdaj vsi v odlični pripravljenosti,« je napovedala. V preteklosti je na tem tekmovališču smučala tudi zadržano, tokrat se želi pokazati v svoji najlepši luči in napasti brez zavor.

Enake želje ima Shiffrinova, ki je trikrat v karieri dosegla veleslalomske stopničke, vse prav v Söldnu. V preteklosti si je tik pred ledeniško premiero vselej želela še en trening več, da bi dobila samopotrditev, tokrat pa pravi, da je pripravljena. »V prejšnjih letih sem potrebovala še kakšen dan, zdaj pa čutim, da je čas za tekmo. Hočem videti, kako smučajo tekmice in navsezadnje, kako smučam jaz. Rada tekmujem na tem smučišču, želim si le, da bi vreme zdržalo za obe tekmi, žensko in moško,« je povedala dobitnica velikega kristalnega globusa prejšnjo sezono.