Brezkompromisno v Korejo po olimpijsko kolajno

Ljubo Jasnič, prvi mož skokov in kombinacije pri SZS, je sezono ocenil s 3/4. Kdaj bo v Planici nordijsko SP?

Objavljeno
21. marec 2017 23.23
Novinarska konferenca smučarskih skakalcev 23.januarja 2017 [Ljubo Jasnič,šport,skoki,nordijci]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Brez njih ni Planice! Veličastno zgodovino pisanega skakalnega utripa v dolini pod Poncami so pisali mnogi posamezniki, med njimi vsekakor tudi Ljubo Jasnič, Jeseničan, dolgoletni športni funkcionar. Veseli se novega praznika, a obenem je pred njim odgovorna naloga ocene sezone. Opravlja namreč vlogo predsednika zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS.

Za prvega moža omenjenega zbora skakalcev in kombinatorcev so zadnji dnevi marca vedno znova izjemni. »Vidite, na Ptuju imajo kurente, ki preganjajo zimske dni, tukaj v Planici pa prihod pomladi pozdravijo junaki skakalnic. In z njimi množica navdušenih obiskovalcev! Res, odkar imamo še nordijski center, zdaj najlepši na svetu, je počutje pod Poncami prav imenitno. Vedno znova me razveseli spoznanje, da v Planici obiskujejo družine v vseh letnih časih. Ko pa napoči teden finala svetovnega pokala, je zgodba sploh posebna. Planica je ena in edina,« jasno pove nekdanji reprezentančni direktor in tudi generalni sekretar planiške tekme, zdaj podpresednik OK.

Kot mnogim mu zlepa ne izginja podoba lanske prireditve in vznesenosti navzočih ob koncu imenitne sezone slovenskih reprezentantov, zlasti lastnika kristalnega globusa Petra Prevca. »Mar niso prav tisti lanski dogodki v Planici z enotnim petjem in vihranjem zastav potrdili, da smo tudi v naši deželi lahko enotni? Ne vem, takšne kulise, kot jo ponudi ta dolina, na koncu pa vidimo še Jalovec, res ni nikjer,« je poudaril in tudi po dolgih letih ponovil, da si je nekoč silno želel, da bi Planico priključili k novoletni turneji štirih skakalnic, da bi bila kot št. 5, tik za Bischofshofnom: »Ta zamisel zaradi različnih okoliščin ni padla na plodna tla, a zdaj smo lahko ponosni, da imamo finale sezone, pravi slovenski praznik.« Jasniču le nikakor ne gre v račun, da to prizorišče, zlasti zdaj z omenjenim novim centrom, še ni dobilo prirejanja svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju: »Interes kapitala je pač na velikih trgih, a le upam, da se bo enkrat tudi to spremenilo in si bomo priborili prvenstvo tudi v manjših državah.«

A pred vodjo skakalcev in kombinatorcev bodo takoj po planiškem prazniku nove skrbi. Dosežki slednjih so v slovenskem prostoru komaj opazni, skakalci pa so v predolimpijski zimi krepko zaostali za dosežki imenitne prejšnje sezone. »Tisti prejšnji zimi glede naše moške reprezentance v skokih sploh ne morem podeliti ocene, ker tako visoke preprosto ni. To sezono pa bi, če bi ocenjeval po šolsko, označil s 3/4. Pa ne gre le za člansko vrsto, nisem pozabil na nekaj res lepih dosežkov v mladinski konkurenci in celinskem pokalu. Zdaj kar pozabljamo tudi na nekaj odmevnih nastopov naših reprezentantov med zimo, denimo zmage Domna Prevca, res pa je, da nismo uresničili vseh načrtov, denimo na svetovnem prvenstvu, in da bi zdaj najbrž v kakšnem primeru ravnali drugače. Strokovne odločitve vedno prepuščam trenerjem, nikdar pa ne bomo vedeli, kaj bi bilo, če bi Petra Prevca vsaj malce odpočili po padcu v Kuusamu ali pa Domna po zahtevni premieri v poletih v Oberstdorfu,« ni skrival pomislekov, nam potrdil, da se je z nekaterimi iz reprezentance že pogovarjal o prihodnosti, takoj v ponedeljek, dan po planiškem finalu, pa bi rad opravil še pogovora s trenerjema Goranom Janusom in Nejcem Frankom.

Sedanjemu strokovnemu štabu zaupa, a letvica naslednje zime bo visoka: »Moštvo se mora brezhibno pripraviti na olimpijske igre, cilj bo vsaj ena kolajna. Ko si na igrah peti, šesti ali deveti, si hitro pozabljen. Kriteriji panoge, za katero skupaj z nordijsko kombinacijo in 35-odstotnim deležem za smučarske teke, vložimo na sezono 2,2 milijona evrov, pa morajo biti visoki.« Zato si Jasnič želi, da bi 15. maja z jasnimi smernicami in čistimi glavami vstopili v priprave za olimpijsko zimo. Dodal je še: »Ne sme biti nikakršnih ugank okrog dresov, čevljev, vezi, smuči, prevozov, namestitev. Športniki morajo razmišljati le o tistem, kar je njegovo delo – torej kar najdaljših skokih …«