Bucikova s fanti trenirala težje postavitve

Smučarke iz Argentine z 21 dnevi snežne vadbe. Smučarji konkurenčni tekmecem.

Objavljeno
11. september 2017 23.57
Tiskovna konferenca alpske smučarske reprezentance Ljubljana 11.9.2017 [smučarji,reprezentanca,]
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Medtem ko prva slovenska smučarka minule zime Ilka Štuhec in moška ekipa za hitre discipline nabirata snežne kilometre v Čilu, sta ženska in moška odprava, osredotočeni na tehnične discipline, končali najobsežnejše priprave v Argentini. S storjenim sta – kot vsako leto ob tem času – zadovoljni.

Dekleta so pod vodstvom trenerja Denisa Šteharnika na južni polobli preživela 25 dni, smučala so 21 dni. »Prvič smo imeli popolno oskrbo, z nami sta bila tudi kondicijski trener in fizioterapevtka,« je pomembno pridobitev omenil Šteharnik in še podrobneje predstavil statistiko: Ana Bucik, Tina Robnik, Meta Hrovat in samoplačnica iz ekipe za evropski pokal Desiree Ajlec so presmučale približno 2500 veleslalomskih vratic, 3000 slalomskih, 650 superveleslalomskih. »V pripravljalnem obdobju imamo do prve tekme v novi sezoni v načrtu 45 do 50 dni snežnega treninga, zdaj smo na petintridesetih,« je povedal vodja ekipe in dodal, da so bile v Ushuaii tudi Švicarke, Kanadčanke in Avstrijke.

Robnikova se je na južni polobli privadila na novo opremo, Bucikova je pilila predvsem veleslalom. »Ocenjujem, da sem naredila velik korak naprej, kar je bil moj glavni cilj. Slalom še ni na želeni ravni, a časa za piljenje bo dovolj. Poskušala sem tudi novosti, s fanti sem trenirala nekaj težkih postavitev. Vse to počnem zato, da mi bo pozimi lažje,« je razmišljala Bucikova, najboljša slovenska slalomistka.

Maruša Ferk se je odločila izpustiti trening na južni polobli, vadila je na evropskih ledenikih. Ana Drev, ki so ji v pripravljalnem obdobju operirali koleno, pa še vedno trenira po prilagojenem programu. Ta čas predvsem prosto smuča. »Glavni cilj zanjo so olimpijske igre. Želimo jo maksimalno dobro pripraviti za Pjongčang,« je dejal Šteharnik in dodal, da težko že zdaj odgovori na vprašanje, ali bo štartala na uverturi sezone v Avstriji, saj se ta začne šele čez poldrugi mesec.

Prvič je v Ushuaio potoval prvi slalomist v moški reprezentanci Štefan Hadalin. Z Žanom Kranjcem sta se pod budnim očesom trenerja Klemna Berganta merila z Italijani in Francozi. »Primerjave z močnimi ekipami so dobrodošle. Če smučamo, kot znamo, smo jim konkurenčni. Imamo še rezerve, ampak menim, da smo na pravi poti,« je povedal Kranjec, petnajsti veleslalomist na lestvici WCSL.

Ekipa je v pripravah na olimpijsko sezono smučala 31 dni, Bergant jih ima v načrtu med 45 in 50. »Nikjer ne piše, pa tudi nihče še ni zagotovil, koliko snežnih dni je dobro opraviti, da boš najboljši. Zanimivo je, da tekmovalci z zelo različnimi programi in izvedbo pridejo na uvodno preizkušnjo v Sölden; nekateri s treninga po evropskih terenih, drugi iz Južne Amerike, tretji z Nove Zelandije, na koncu pa se vsi zvrstijo v treh desetinkah,« je opozoril, da ne obstaja univerzalen recept za uspeh.