Čakanje je Petra razjezilo in podžgalo

Peter Prevc do 10. zmage v sezoni in skupno 16. v svetovnem pokalu, s katero se je odlepil od Primoža Peterke.

Objavljeno
14. februar 2016 00.24
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Vikersund – Potem ko se je moral Peter Prevc predvčerajšnjim na letalnici v Vikersundu sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom, je včeraj spet postavil stvari na svoje mesto ter slavil deseto zmago v sezoni in skupno že 16. v svetovnem pokalu, s katero se je na večni lestvici odlepil od Primoža Peterke. Slovensko slavje je dopolnil znova sijajni Robert Kranjec, ki je petkovemu podvigu dodal tretje mesto.

Prevc je z najdaljšim poletom preizkušnje (238,5 m) vodil že po uvodni seriji, po kateri je imel 3,7 točke naskoka pred drugouvrščenim Norvežanom Kennethom Gangnesom (235,5 m) in 5,5 pred tretjeuvrščenim Avstrijcem Stefanom Kraftom (235 m). Zaostanek četrtouvrščenega Norvežana Johanna Andreja Forfanga (229 m) je znašal že natanko deset točk, Kranjca (218,5 m), ki je poletel v najslabših razmerah (–0,71 m/s), pa je na šestem mestu ločilo že 22,6 točke.

Toda »leteči Kranjčan« ni vrgel smučk v »koruzo«. Ravno nasprotno; v finalu je še v močnejšem vetru v hrbet (–2,28 m/s) – resda s skoraj 4 km/h večjo zaletno hitrostjo (105 km/h) – poletel osem metrov dlje in kot za stavo napredoval po razpredelnici. Forfang ga je z 222 metri sicer zadržal za seboj, zato pa je tik za njim pristal Gangnes (209,5 m), kar je že pomenilo, da se bo Kranjec znova povzpel na zmagovalni oder.

»Po prvi seriji res nisem pričakoval, da se bom prebil med najboljše tri, kajti moj zaostanek je bil že zelo velik. Poleg tega se je še okrepil vzvratni veter, ki se na tako veliki napravi še bolj pozna. Zato sem zelo vesel, da sem v finalu nadomestil razliko,« je bil zadovoljen 34-letni skakalec kranjskega Triglava, ki je s tretjim mestom ubranil vodstvo v posebnem seštevku poletov.

A reprezentančni in klubski kolega Prevc, ki je bil z 230 metri tudi v finalu najboljši, se mu je z novim podvigom približal na deset točk. Zanimivo, da je Peter včeraj ubral obratno pot kot v petek, ko je v edini seriji za trening poletel z naskokom najdlje med vsemi (241 m). V včerajšnjih kvalifikacijah je imel namreč med vnaprej uvrščenimi tekmovalci peto daljavo (209,5 m).

»Ne, to ni bilo načrtno. Prvi dan sem prišel in zadel odskok, pravzaprav celoten polet. Tokrat sem bil še pod vtisom prve tekme. Očitno je zame bolje, če začnem slabše. Moj poskusni polet namreč ni bil najboljši, zaradi česar je bilo treba presekati in vse skupaj drugače zastaviti,« je ključ do novega uspeha razkril 23-letnik iz Dolenje vasi, vesel, ker se je zanj druga preizkušnja v Vikersundu razpletla odlično.

»Bolje se pravzaprav ne bi mogla. V prvi seriji mi je uspel že kar dober nastop, v drugi pa sem temu še malo dodal. Malo me je razjezilo, ker sem moral tako dolgo čakati, kot kaže, pa me je to še malo spodbudilo in sem se še bolj zbral in pazil, da se mi ne bi zaradi zahtevnih razmer prikradla kakšna napaka,« je razlagal, medtem ko si je privoščil palačinko.

Na vprašanje, katera številka je zanj pomembnejša, 10. zmaga v sezoni ali skupno 16. v svetovnem pokalu (obe je po razglasitvi rezultatov pokazal s prsti), je odvrnil, da tista, ki bo prišla naslednja. »Enako je s tekmami. Zdaj ko je te konec, je zame najpomembnejša naslednja – torej jutrišnja,« je poudaril Prevc, ki mu je tukajšnje osebje ob prihodu v novinarsko središče pripravilo koridor in ga povrhu nagradilo z bučnim aplavzom.

O tem, da je postal zdaj najuspešnejši slovenski skakalec po številu zmag v svetovnem pokalu, še ni prav veliko premleval. »Imam še nekaj časa, da se vse skupaj malo umiri in zasidra v glavi,« je še dejal nosilec rumene majice. V skupnem seštevku ima že zajetnih 522 točk zaloge pred drugouvrščenim Nemcem Severinom Freundom, ki je drugo tekmo na »pošasti«, kakor so Norvežani poimenovali največjo napravo na svetu, končal na petem mestu. Zgoditi pa bi se moral že pravi čudež, da Prevc svoje prednosti na današnji preizkušnji (z začetkom ob 16. uri) ne bi še povečal.

Zelo dobro se je včeraj odrezal tudi Jurij Tepeš (207 m in 192,5 m), čigar 12. mesto ima toliko večjo težo, če vemo, da je imel še v uvodni seriji med spustom po zaletišču – kakor je sam zaupal – vrtoglavico, ki je bila posledica petkovega padca. »Po prvi tekmi sem se odpravil še na slikanje glave. Čeprav je bilo vse v redu, so mi zdravniki odsvetovali nastop na tokratni tekmi, sam pa sem se počutil dovolj dobro. Zato sem se tudi odpravil na letalnico,« je povedal skakalec Dolomitov, ki bo prav danes dopolnil 27 let.

Ker zaradi zastrupitve s hrano v noči na četrtek ni zatisnil očesa in je dan zatem prejel celo infuzijo, je uspeh tudi 21. mesto Anžeta Laniška. A 19-letni skakalec SSK Mengeš ni bil zadovoljen. »Zaradi zdravstvenih težav točke ne štejejo nič več. Tekme gredo naprej, nikogar ne bodo počakale. Upam le, da se mi kaj takega, kar sem doživel po tekmi v Trondheimu, ne bo več ponovilo,« si je zaželel mladi Domžalčan.

Zato pa je bil nove uvrstitve med trideseterico vesel Jaka Hvala (183 m in 149,5 m), ki je zasedel 29. mesto. »S poletoma nisem najbolj zadovoljen, a tudi ne razočaran. Najpomembnejše je, da se ustalim med dobitniki točk,« je izjavil 22-letni član SSK Ponikve. Praznih rok pa sta ostala Andraž Pograjc (155 m/35.) in Tomaž Naglič (137,5 m/39.), ki se jima nova priložnost ponuja danes popoldne.