Freund: Čas bi že bil, da globus spet osvoji Nemec

Severin Freund, nosilec rumene majice, se že veseli poletov konec tedna v Planici.

Objavljeno
16. marec 2015 21.31
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Severin Freund je s četrto zaporedno zmago, ki jo je v nedeljo slavil v Oslu, storil velik korak k velikemu kristalnemu globusu. Z njim bi si uresničil najvišji (športni) cilj, saj je končno prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala zanj največ, kar je mogoče osvojiti v smučarskih skokih. Toda 26-letni Bavarec je v pogovoru za nemške medije poudaril, da (dvo)boj s Petrom Prevcem še ni odločen.

Glede na skoke in zmage, ki ste jih nanizali na nordijski turneji, se zdi, da ste ta čas nepremagljivi, mar ne?

To preprosto ne drži, kar je navsezadnje jasno pokazal tudi Stefan Kraft, ki je v Lahtiju zmagal z velikansko prednostjo. Najverjetneje bi bil prvi tudi v Trondheimu, če se mu v finalu ne bi odpela varnostna vez. Na Holmenkollnu sem sicer res dobro skakal, vendar pa moram ob tem reči, da so se mi ob tem izšli vsi potrebni dejavniki. Se pa strinjam, da je – če bi gledali zgolj rezultate – dejansko videti, kot da sem prevladoval in z lahkoto osvajal prva mesta. Vendar pa ni bilo tako; za sleherno zmago sem se moral močno potruditi.

Na vseh štirih postajah na severu Evrope (v Lahtiju, Kuopiu, Trondheimu in Oslu) so bile vremenske razmere zelo zahtevne. Kljub temu ste na sleherni tekmi prikazali po dva vrhunska nastopa.

Da, skakal sem zares zelo stanovitno. Da me veter zlepa ne vrže s tira, je zagotovo ena od mojih prednosti. Seveda je treba imeti pri tem tudi kanček športne sreče. Toda na splošno se dobro znajdem tudi v spremenljivih razmerah, kar mi na nordijski turneji olajšuje delo.

Kaj je še skrivnost vašega uspeha?

Verjamem, da ključ do njega tiči v dobrem delu čez poletje. Vendar pa mi je – če sem iskren – vseeno, kateri so razlogi za moje zmage. Enostavno uživam in se že veselim poletov v Planici.

Že večkrat ste dokazali, da znate tudi odlično leteti. Konec koncev ste svetovni prvak v poletih iz Harrachova '14, v tej sezoni pa ste ob tekmi na Kulmu v svojo korist odločili tudi nedeljsko preizkušnjo na letalnici v Vikersundu. Če k temu prištejemo še prednost 94 točk, kolikor jih imate pred najbližjim zasledovalcem Petrom Prevcem, si vam verjetno ni treba več razbijati glave glede osvojitve velikega kristalnega globusa. Ali pač?

Že ves čas govorim, da bo imel tisti, ki bo pred velikim finalom v Planici vodil v skupnem seštevku, najboljše izhodišče. Ker sem zdaj jaz spredaj in imam lepo prednost, sem torej v zelo dobrem položaju. Toda vseeno ni še nič odločeno. Peter je navsezadnje v Vikersundu pokazal, česa vse je sposoben na letalnici. V Planici bo prav gotovo znova zelo močan. Da je še vedno v vrhunski formi, je dokazal tudi s sijajnima finalnima skokoma na Holmenkollnu. Kadar na eni tekmi prikaže dva takšna nastopa, se moramo vsi – z menoj na čelu – nadvse potruditi, če se mu želimo približati. Zato bom vse do takrat, ko bo imel še teoretične možnosti, da me ujame, ponavljal, da bitka za veliki kristalni globus še ni odločena.

Ste pa na najboljši poti, da Nemčiji po Jensu Weißflogu (1983/84) in Martinu Schmittu (1998/99 in 1999/2000) spet priskačete veliki kristalni globus.

Čas bi že bil, da ga spet osvoji Nemec.

Kaj boste počeli do odhoda v Slovenijo?

Doma se bom skušal malo odpočiti in obdržati »dinamit« v nogah. V Planici si bom tako kot doslej prizadeval ostati popolnoma osredotočen na svoje nastope, saj se ti lahko – ker je sezona že pri koncu – hitro zgodi, da v določenem trenutku izgubiš zbranost. Ker te lahko to na letalnici drago stane, si tega res ne nameravam privoščiti. Na velikanki pa ne smeš biti zadržan, ampak moraš napasti na polno.