Če narediš napako, si na tej peklenski progi takoj »out«

Ženski svetovni pokal: na Kronplatzu zadnji veleslalom pred SP. Brez Ilke Štuhec. V teh dneh o naših potnikih v St. Moritz.

Objavljeno
24. januar 2017 01.06
regent zlata lisica
Špela Robnik
Špela Robnik
San Vigilio – Kdor je že smučal na progi Erta, na med Slovenci priljubljenem italijanskem smučišču, ve, da danes (9.30) alpske smučarke čaka zelo zanimiva preizkušnja. Izjemno razgiban teren, s tudi prek 60-odstotnim naklonom, bi utegnil biti najboljša veleslalomska generalka pred svetovnim prvenstvom, ki se bo začelo čez točno dva tedna.

Kronplatz oz. San Vigilio tekmo svetovnega pokala gosti prvič, zahtevno progo so v preteklih mesecih redno obiskovale najboljše smučarke. Tudi Slovenke so tam smučale že ob začetku sezone, znova se je tja v prejšnjem tednu podala naša najboljša Ana Drev in dejala, da se ji glavna težava niti ne zdi ekstremna strmina, temveč bi dekletom utegnili več preglavic povzročati deli, kjer teren zelo visi. Za pravi trening med količki so si v zadnjih tednih ekskluzivno pravico vzeli le Italijani in Avstrijci, pred tem je na domač hrib Manuela Möllg povabila tudi Američanko Mikaelo Shiffrin, sicer pa so dekleta lahko progo dobro preizkusila včeraj in se prepričala, da jih čaka lepa tekma.

Kot je poročal Denis Šteharnik, glavni trener slovenske ženske reprezentance, je podlaga odlično pripravljena. »Pred enim tednom so jo polili z vodo, potem je šel čez njo še teptalec. Zgornjo plast ledu so razbili, zato ni brutalno ledena, je pa zelo dobro utrjena,« je povedal in bil zadovoljen, da se prireditelji večinoma držijo nasveta trenerjev o tovrstni pripravi podlage na ženskih tekmah. Šteharnik je seveda tudi poudaril, da je teren v dveh tretjinah precej zahteven, predvsem v srednjem in spodnjem delu, do zadnjih sedmih vrat. »Postavitev je primerna terenu, morda bo nekoliko bolj pisana na kožo tekmovalkam hitrih disciplin, a ne tako izrazito kot denimo v Mariboru. Toda teren je takšen, da postavitev niti ne more biti zelo odprta,« je napovedal. Na selektivni progi se bo lahko pokazala prava kakovost veleslalomistk. »Ni toliko možnosti lepega napeljevanja zavojev, temveč bolj borba za visok ritem in pravo linijo. Če želiš na takšni tekmi zmagati, si ne smeš privoščiti napake. Če jo narediš, si zunaj. Če smučaš z rezervo, ni težav, če pa na meji odstopa, je drugače.«

Nastopilo bo pet slovenskih veleslalomistk, ob Ani Drev, ki se je vrnila v najboljšo sedmerico, imela bo št. 7, in Tini Robnik (38) je Šteharnik priložnost tokrat ponudil še Meti Hrovat (47) in Ani Bucik (52), namesto poškodovane Ilke Štuhec bo nastopila še Katarina Lavtar (34). Slednji v tej sezoni nikakor ne gre. Točke je sicer enkrat osvojila (Sestriere), trener o njej pravi, da v primerjavi z drugimi dekleti v ekipi ni naredila napredka in je zato zdaj tudi ostala brez mesta na tekmah najvišje ravni (četudi ima še vedno dobro štartno številko). Hrovatova in Bucikova sta na drugi strani dobro tekmovali na tekmah evropskega pokala. Lavtarjeva tako tudi še ni v celoti izpolnila kriterijev za nastop na SP v St. Moritzu (uvrstitev med 16. oz. dve med 30), o njenem nastopu bo zato v četrtek odločal strokovni svet. V tehničnih disciplinah so sicer mesta za SP večinoma že zapolnjena, drugače je v hitrih, v katerih ima za zdaj, poleg Štuhčeve, delno izpolnjeno normo le Maruša Ferk (z 22. mestom na kombinacijskem smuku), ne pa tudi Vanja Brodnik.