Ali smo pripravljeni? Saj smučamo vsak dan

Z današnjim ženskim veleslalomom (10) začetek sezone svetovnega pokala 2016/17. Na štartu štiri Slovenke.

Objavljeno
22. oktober 2016 00.15
Ana Bucik, Ana Drev, Katarina Lavtar in Tina Robnik na ledeniku Rettenbach Solden 20.10.2016 [alpsko smučanje,ledenik,solden]
Špela Robnik, poročevalka
Špela Robnik, poročevalka
Sölden – Že pred letom je tekmovalna zima kolesje pognala s precej okrnjenim ženskim veleslalomskim vrhom, nič kaj bolje ni letos. Brez Tine Maze, Anne Veith in Viktorie Rebensburg bodo v boj odšle vse ostale, vključno z našo Ano Drev, za katero bo tokrat že Sölden zelo pomemben preizkus. A glavni soj žarometov bo usmerjen v Švicarko Laro Gut.

Ko je spomladi prišla do velikega kristalnega globusa, resda tudi s »pomočjo« poškodbe Lindsey Vonn, je bila Gutova izmučena. A sezona se zanjo ni mogla končati bolje. Šest zmag, mali kristalni globus v superveleslalomu in še najprestižnejša smučarska lovorika. Po vseh turbulencah, ki jih je že od najstniških let v svetovnem pokalu doživljala Švicarka, se zdi, da je tokrat le na pravi poti. Nekdaj vihrava in odrezava je pred prvo tekmo v Söldnu mirno in preudarno razglabljala o svojih novih načrtih.

»V tem športu je najlepše to, da vsak dan šteje zase. Hitro lahko padeš, ampak se tudi vrneš na vrh. To sem videla v minuli sezoni, ki se je sicer sijajno končala z globusom, toda ni bilo tako enostavno, kot vsi mislijo. Na poti do globusa ves čas doživljaš vzpone in padce. To sem se zdaj že naučila. Ni treba, da je vse vedno popolno, le truditi se moraš vsak dan in vztrajati,« je povedala Gutova.

Preskok ji je v prejšnji sezoni uspel z novo opremo, tudi ob pomoči Didierja Cucha. Kot je dejala, se je z novim materialom odlično ujela, toda zdaj, ko še bolje pozna sodelavce pri Headu, bo v novi sezoni skušala narediti še korak naprej. Te dni je vztrajno ponavljala, kako želi vsak dan smučati bolje. To je njen največji cilj, ne lovorike.

»Lani sem že naredila napredek z materialom, zdaj moram rezerve iskati drugje. Veliko stvari v svojem smučanju še moram izboljšati, v športu pa je tako, da popolnost ne obstaja. Vedno si lahko še boljši.«

Poškodbe so zaznamovale prejšnjo sezono, tudi nova zima se je začela s precej manjkajočimi. Kako te vplivajo nanje in ali vidi v tem toliko boljšo priložnost zase? »Po eni strani se seveda osredotočam le nase, grem na hrib in dirkam. Po drugi strani pa vem, da na tekmi ne bo nekaterih odličnih smučark, kot so Tina, Anna in Vicky. Pogrešala jih bom, a to je pač del igre. Ko sem začela kariero, se je ravno poslovila Janica Kostelić. Čas teče, vrstijo se poškodbe, poslavljajo se starejše in prihajajo mlajše tekmovalke. To je fascinantno v tem športu. Vsak dan lahko pričakuješ nekaj novega in v tem uživam,« je dejala ob včerajšnjem pogovoru na forumu alpinumu.

V tej sezoni jo čaka kup izzivov. Ubranitev velikega globusa je le eden izmed njih. Okoli nje se bo vse vrtelo februarja, ko bo v njenem domačem St. Moritzu svetovno prvenstvo. A o vseh teh ciljih je še pred prvo tekmo nesmiselno govoriti. Raje je pogledala proti ledeniku in si zaželela le čim bolje prebiti led sezone. »Mislim, da moram le ostati zdrava. To je edina dirka, na kateri nas sprašujete, ali smo pripravljeni ali ne. Smučamo vsak dan, seveda sem pripravljena. Dala bom vse od sebe, pokazala, česa sem sposobna. Novembra bom pripravljena za Lake Louise,« je odgovorila 25-letna smučarka in še dejala, da kot skupna zmagovalka ne bo čutila večjega pritiska. Nasprotno, v tem bo črpala motivacijo in zagon. »Vprašala sem se, ali bi morala kot dobitnica globusa narediti kaj drugače. A odgovor na to je: le smučaj. Če bom le smučala, bo vse vredu.«

Ob Gutovi bo danes v središču pozornosti tudi Avstrijka Eva-Maria Brem, dobitnica veleslalomskega globusa v prejšnji zimi, s katero bodo domačini nekoliko lažje preboleli že drugi zaporedni Sölden brez Veithove. Na današnji premieri (ob 10. in 13. uri), ki naj bi bila spet tradicionalno ledena, pričakujejo njen nov naskok na vrh. Se bo v boj tokrat vmešala tudi Drevova? Lani Sölden ni bil pravi pokazatelj. Kaj pa letos?