Cene bi skoraj preprečil nastop bratu Petru

Dawid Kubacki je dobil obe tekmi v Kranju. Peter Prevc tretji in drugi, na odru tudi Anže Lanišek.

Objavljeno
05. julij 2015 18.06
Brata Peter (2D) in Cene Prevc (D) na 3. in 4.mestu tekme celinskega pokala smučarskih skakalcev v Kranju, kjer je slavil Poljak Dawid Kubacki. Slovenija 4.julija 2015.
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Kranj – Veliki junak dvodnevne prireditve v smučarskih skokih za celinski pokal na 110-metrski napravi pod Šmarjetno goro, s katero se je začela nova tekmovalna sezona pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (FIS), je bil Dawid Kubacki. Poljski skakalec je sebi v prid odločil obe preizkušnji v Kranju, kjer je bil po pričakovanju med Slovenci najboljši Peter Prevc.

Kubacki, ki je v soboto najbližjega zasledovalca, Nemca Karla Geigerja, preskočil za 13,8 točke, včeraj pa drugouvrščenega Prevca le za 1,2 točke, je bil seveda vesel uspešnega štarta v sezono. Zanj pa se je moral, čeprav tega od daleč ni bilo videti, zelo potruditi. »Bilo je izjemno vroče, sam pa sem imel težave s (premajhno) težo, zato sem moral popiti ogromno vode,« je razkril 25-letni Poljak, ki je z odličnimi nastopi presenetil tudi našega najboljšega skakalca.

»S Poljaki smo enkrat vadili skupaj v Planici, kjer pa Kubacki ni kazal takšnih predstav kot tu. Očitno se je ujel z napravo, navajen je pristajati z višine, kar je potrdil z lepimi doskoki v telemark, ki pri meni še niso brezhibni,« je pojasnil Prevc, ki je vedel, da lahko poseže visoko, ni pa vedel, kako so pripravljeni drugi. »Pokazalo se je, da so razlike med nami majhne,« je po 3. in 2. mestu ocenil 22-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih in dodal, da bo zelo zadovoljen, če bo nadaljeval tako, kot je začel.

A le malo je manjkalo, pa včeraj ne bi tekmoval. Z glavnim trenerjem Goranom Janusom sta se dogovorila, da bo na drugi preizkušnji nastopil, če bo prvo končal na zmagovalnem odru. Ujel ga je za las, potem ko je za pičle 0,7 točke ugnal mlajšega brata Ceneta in ga potisnil na 4. mesto. »Zadovoljen sem s skokoma in z uvrstitvijo. Tekma nam je pokazala, kje približno smo – v državnem kot tudi mednarodnem merilu. Na brata Petra pa gledam kot na vse druge tekmece, morda sem proti njemu le manj tekmovalen,« je zaupal 19-letni skakalec kranjskega Triglava in besedo spet prepustil starejšemu bratu, ki je na vprašanje, kako vroče je v kombinezonu, odvrnil, da toliko, da ti že po eni minuti, ko si ga oblečeš, po hrbtu teče znoj.

Na novo uvedeni nadzor tekmovalnega dresa, ki so ga na vrhu zaletišča izvajali trije (dva predstavnika FIS in eden iz vrst prirediteljev), mu ni delal težav. »Preizkusil sem ga lahko že pred skokom za trening in pokazalo se je, da je vse v redu. Če so zadeve smiselne, jih podpiram, in ta je zelo smiselna. Pred tem smo se namreč nahajali v sivem območju, vsak je lahko tik pred skokom po svoje 'prikrojil' dres,« je omenil Peter Prevc in se pošalil, da se je treba pač navaditi tudi na vse, kar je hudega.

Na oder za najboljše je včeraj skočil tudi tretjeuvrščeni Anže Lanišek, ki mu po sobotni diskvalifikaciji (med znanimi žrtvami novega merjenja razkoraka so bili tudi Čeh Antonin Hajek ter Poljaka Krzysztof Biegun in Maciej Kot) ni bilo do smeha. »Potem ko sem se moral po zelo dobrem poskusu za trening z vrha zaletišča vrniti s sedežnico, sem bil sprva zelo jezen. Potreboval sem nekaj časa, da sem se umiril in popravil dres, na drugi tekmi pa sem prikazal dva vrhunska skoka,« je bil 19-letni Domžalčan z včerajšnjim dopoldnevom – razumljivo – precej bolj zadovoljen kot s sobotnim popoldnevom.