Čeprav se hitreje umaže, ni »zdržal« dolgo brez nje

Smučarski skakalec Domen Prevc vesel spoznanja, da je lahko na vrhu kljub napakam, iz katerih se modri možje veliko naučijo.

Objavljeno
05. december 2016 22.41
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Potem ko je Domen Prevc po 13. mestu na drugi tekmi za svetovni pokal pred desetimi dnevi v Kuusamu izgubil vodstvo v skupnem seštevku, je na vprašanje, kako mu je všeč rumena majica, ki si jo je lastil manj kot 24 ur, odvrnil, da se ne razlikuje veliko od navadne, da se pa hitreje umaže. Vendar ni »zdržal« dolgo brez nje, saj si jo je že ob prvi priložnosti, ki se mu je ponudila, priskakal nazaj.

Najmlajši slovenski reprezentant je zaostanek 60 točk, kolikor jih je imel po uvodnih dveh preizkušnjah na Finskem za vodilnim Severinom Freundom, po nedeljskem podvigu v Klingenthalu, kjer se je moral 28-letni Nemec sprijazniti z 11. mestom, pretvoril v prednost 16 točk. Na vrhu svetovnega pokala v smučarskih skokih bo Domen Prevc zdaj kraljeval dalj časa kot po krstnem zmagoslavju – najmanj šest dni in zagotovo vsaj do prve tekme v Lillehammerju, za katero bodo v soboto zeleno luč prižgali ob 16. uri. A glede na to, kako je minuli konec tedna letel na Saškem, ne bi bilo presenetljivo, če bi se z rumeno majico vrnil tudi iz Norveške.

Mladi skakalec kranjskega Triglava ima tako na svojem računu že dve zmagi, obe pa je – roko na srce – dosegel tudi s pomočjo boginje Fortune. V Kuusamu ne bi osvojil 1. mesta, če ne bi njegov brat Peter v finalu padel, v areni Vogtland pa je predvčerajšnjim za las dobil tesno igro desetink, saj je imel pred drugouvrščenim Norvežanom Danielom-Andrejem Tandejem na koncu vsega 0,2 točke naskoka.

Toda po drugi strani sreča spremlja pogumne in Domen se čedalje bolj uveljavlja kot skakalec z najbolj drznim odskokom med vso elito. Obenem je treba upoštevati tudi dejstvo, da njegova nastopa tudi v Klingenthalu (še) zdaleč nista bila brezhibna. V uvodni seriji je imel težave po pristanku, v finalu pa je bilo od daleč vidno, da bi ga odneslo še dlje, če ne bi z rokami malce »zavrl« v zraku.

Zaradi tega se je tudi jezil nase. »Malo me je žrlo, ker nisem dal rok ob telo, saj bi me odneslo še dlje. Na ta način sem izgubil dosti metrov,« je pojasnil 17-letnik in zanikal, da bi se v tistem trenutku, ko je dal roki bolj narazen, ustrašil, da bi šlo predaleč. Kakor je pripomnil, ima – kar zadeva položaj rok med letom – še določene rezerve, zato ga glede tega čaka še nekaj dela.

Se je pa razveselil spoznanja, da je lahko spredaj, četudi svojih nastopov ne izvede optimalno. »Lepo je videti, da sem lahko kljub napakam na vrhu,« se je nasmehnil Domen Prevc in ob omembi ne najboljšega prvega poskusa na ekipni preizkušnji priznal, da ga še ni pozabil, ker ga še malo črviči v glavi. V isti sapi je pribil, da se »modri možje iz napak(e) veliko naučijo.«

V Klingenthalu je sicer poskrbel za 61. zmago naših smučarskih skakalcev v svetovnem pokalu, na slovenski lestvici zmagovalcev pa se je z drugim podvigom na 5. mestu izenačil z Jurijem Tepešem. Več od njiju so jih v dosedanjih 37 sezonah med elito zbrali le Peter Prevc (21), Primož Peterka (15), Primož Ulaga (9) in Robert Kranjec (7). V absolutni konkurenci je zdaj Domen na 70. mestu, ki si ga deli tudi s takšnima šampionoma, kot sta Avstrijec Anton Innauer in Nemec Klaus Ostwald.

A mladenič iz Selške doline si s statistikami ne razbija glave. »Upam, da mi bo v tej zimi uspelo še veliko dolgih skokov, s katerimi bom zadovoljen. Navsezadnje sem zaradi njih postal smučarski skakalec,« je še poudaril najmlajši od bratov Prevc.