Četrta ničla Skubeta, četrta ničla Slovenije

Če ne bo močno spremenil nastavitev za tekme, se bo vodilo »zdaj ali nikoli« spremenilo v nikoli.

Objavljeno
11. januar 2016 00.08
Pokal Vitranc
Vito Divac
Vito Divac
Adelboden – Matic Skube je klavrna podoba slovenske slalomske kakovosti. Žal je na tako nizki tekmovalni ravni, da ne zmore osvojiti točk svetovnega pokala. Vsaka njegova ničla je torej tudi ničla slovenske slalomske reprezentance. Če ne bo močno spremenil tehnično-psiholoških nastavitev za tekme, se bo vodilo »zdaj ali nikoli« spremenilo v nikoli.

V Adelbodnu se – od daleč in skozi drobnogled – ni ponovil Val d'Isere, kjer je bil na posameznih delih obetavno hiter, nato pa v finalnem nastopu v slogu mnogih predstav odstopil. Šestintrideseto mesto je bilo slika in podoba Skubetovega smučanja. V zadnjih osmih nastopih je le dvakrat prismučal do cilja, na tekmah evropskega pokala, na štirih svetovnega pokala pa je trikrat ostal brez uvrstitve in enkrat brez finala. Od 12. mesta v Adelbodnu januarja 2012, kar je sicer njegova daleč najboljša uvrstitev v karieri, je le štirikrat osvojil točke, 36-krat pa ostal brez njih. Z Miho Kürnerjem sta po številu ničel rekorderja med tekmovalci svetovnega pokala.

Trenerski štab, ki optimizem in predvsem upanje na boljši celoviti nastop gradi prav na posameznih oziroma delnih prebliskih ter seveda dobrih treningih, kjer je hiter tudi v primerjavi z Italijani in Švedi, je bil po adelbodenski kalvariji razočaran. Prav nič ni bilo obetavnega – ne pristop niti tehnična izvedba, je v nekaj besedah strnil oceno šef moške reprezentance in trener Klemen Bergant. Ker sta Skube in Kürner porabila že ves tekmovalni kredit, je v Wengen poklical Štefana Hadalina, ki bo nastopil v alpski kombinaciji in slalomu. Kdo bo drugi slalomist, bo odločil v sredo, po treningu v Kranjski Gori. Kandidata ostajata Skube in Kürner, ker mladi tekmujejo v evropskem pokalu. Bergant pravi, da ni nujno, da bosta nastopila.

Medtem ko v slalomskem zrcalu Skube nikakor ne najde želene podobe in se mu nenehno odsevajo ničle, pa najlepšo izvedbo ponavlja Henrik Kristoffersen. Norvežan je slavil tretjo zmago v štirih slalomskih preizkušnjah, tako da v dvobojih z rdečo majico svetovnega pokala Marcelom Hirscherjem vodi s 3:1. Zmaga v Adelbodnu je zagotovo najslajša, saj je Avstrijca ugnal za šest stotink. V Madonni di Campiglio in Val d'Iseru je bil odločno premočan in ga je premagal za dobro sekundo. »Če se bo tako nadaljevalo, z menjavo mest na zmagovalnem odru, do konca sezone, bom zelo srečen. V zadnjem delu druge proge sem smučal brezhibno,« je ocenil sedmo zmago v svetovnem pokalu 21-letni Norvežan, ki so ga mnogi mediji po zmagi v Adelbodnu že poimenovali za novega slalomskega kralja.

Kaj na to poreče Marcel Hirscher, ki ima v žepu že sedemnajst slalomskih zmag oziroma enajst več od Norvežana? Ko je na eni najtežjih prog videl, da ga ni premagal, je bil zelo jezen nase oziroma na dve nepotrebni napaki v zadnjem delu (izgubil je prednost treh desetink). Z drugim mestom pa je »na splošno zadovoljen, ker je bila tekma zelo zahtevna zaradi vremenskih sprememb«.