Čez eno leto na trening v Oslo, k Bjørndalnu

Biatlon: po državnem prvenstvu napočil čas za odhod na prvi sneg v Avstrijo.

Objavljeno
21. september 2015 22.41
Tekmovanje za DP Slovenije in Pokal SK Brdo v poletnem biatlonu na tekaških rolkah. Na sliki Jakov Fak. Pokljuka, 19,09,2015. [biatlon,Pokljuka,Jakov Fak]
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Pokljuka – Poletje se preveša v jesen, s tem pa sta na vrsti sklepna dva meseca priprav za najboljše slovenske biatlonce, ki bodo vstopili v novo tekmovalno sezono svetovnega pokala tradicionalno v Östersundu na Švedskem, nakar bosta kot ponavadi sledili postaji v Avstriji ter pri nas na Pokljuki. Tu sta Jakov Fak in Teja Gregorin na poletnem DP potrdila vodilni vlogi pri reprezentanci.

S preizkušnjama v šprintu in skupinskem štartu so pri slovenski biatlonski izbrani vrsti dodali piko na koncu dolgih poletnih priprav, po dnevu ali dveh oddiha pa se bo kmalu začelo odštevanje tudi do zime. Tako bodo prihodnji teden izbranci novega glavnega trenerja Tomaša Kosa, povratnika s Češkega v Slovenijo, prvič po slovesu od prejšnje zime preizkusili sneg na ledeniku Dachstein, v zadnjih letih pogosteje jesenski bazi slovenskih tekačev kot pa biatloncev.

A v teh dneh ne gre le za pričakovanje prvega privajanja na sneg, temveč tudi za soočenje s spremembami pri vodenju zbora za biatlon z novima predsednikom in reprezentančnim direktorjem, nekdanjima biatloncema Markom Dolencem ter Janezom Ožboltom, kot tudi za delo pod Kosovo dirigentsko palico. »O sedanjem glavnem trenerju smo razmišljali že lani, zdaj se je načrt le uresničil,« je ob dveh pokljuških naslovih državnega prvaka, v šprintu in skupinskem štartu, poudaril Fak, ki se je kot branilec lovorike najboljšega na svetu v skupinskem štartu in tretjeuvrščeni v skupnem seštevku sezone ambiciozno lotil tudi priprav na novo zimo. Do avgustovskih dni je vadil sam, zdaj je spet med udeleženci skupnih priprav. Tudi njegov osebni trener Jani Grilc se je pridružil izbrani vrsti, ne bo pa na vseh prizoriščih tekmovalne sezone.

O zapletih v zadnjih mesecih Fak med pokljuškim DP ni hotel razpredati. »Kar je bilo, je bilo. Veliko je bilo razprav, malo pa uresničenih napovedi. Kakorkoli, zdaj se je treba osredotočiti na novo sezono,« je dejal, že zbran za nove izzive. Ni pa skrivnost, da v prihodnje želi trenirati v Oslu, v družbi slovitega Oleja Einarja Bjørndalna.

Kar sicer zadeva slovensko moško vrsto, se zdravstveno stanje Klemna Bauerja po mononukleozi krepko izboljšuje, tako se je že priključil pripravam, med novimi obrazi največ obeta Rok Tršan, dolgoletni »kapetan« Janez Marič se počasi seli k trenerskim vrstam. »Sam ga še prepričujem, naj tudi sam vadi še naprej, saj ga bomo mogoče potrebovali,« pravi trener Kos.


Glede ženske zasedbe ni skrivnosti, Teja Gregorin ostaja udarna slovenska biatlonka, po neuspešni zadnji zimi je bronasta olimpijka zelo motivirana. Novi direktor reprezentance Ožbolt pa vztraja pri visokih ciljih, a ne odriva stran tudi dolgoročne prihodnosti: »Moramo okrepiti delo v klubih, zato bodo poslej na reprezentančnih pripravah tudi klubski trenerji.«