Peterka: Da sem se pobral z dna, je zame tretji veliki globus

Primož Peterka okroglih dvajset let po osvojitvi prvega velikega kristalnega globusa o preteklosti in sedanjosti.

pon, 20.03.2017, 12:00

Planica konec tedna gotovo ne bo doživela takšne norije, kot ko je lani ali pa pred natančno dvajsetimi leti, ko je prvega od dveh velikih kristalnih globusov osvojil Primož Peterka. Zdajšnji pomočnik glavnega trenerja za ženske skoke Staneta Baloha v Planici ni nikdar zmagal, kar ga pošteno boli, glede forme Petra in Domna Prevca pa se mu stanje ne zdi preveč skrb vzbujajoče. 

Bi se strinjali, da se je lažje prebijati na vrh kot pa se na njem obdržati?

Najlažje je napadati, o tem ni dvoma. Ko napadaš, se učiš od tistih, ki so tisti trenutek najboljši. Spremljaš jih, opazuješ; ko braniš položaj na vrhu, pa se drugi učijo od tebe. Ko ugotovijo, kje si boljši oziroma kje imajo še rezerve, ter poizkusijo in te premagajo, tedaj pa je to potem precej zoprno. Normalno, da imaš kot najboljši ves čas na hrbtu tarčo, vsi se pač zgledujemo po boljših, nihče po slabšem.

Kako težko pa je pobiranje z dna? Resda se po veliki krizi nikdar niste vrnili na nekdanje položaje, ste pa še vseeno dosegli dve zmagi v svetovnem pokalu ter na SP in OI osvojili dve ekipni kolajni.

To pa mi je pomenilo toliko, kot da bi osvojil še tretji veliki globus. Resda sta bili zgolj dve zmagi in da moštveni kolajni ne pomenita toliko kot posamični, a to, da sem sebi in vsem, ki so me odpisali, pokazal, da se motijo, je bilo zame ogromno. Borba je bila tri leta zelo velika. Vmes sem padel na klubsko raven, ker si nisem želel ostriči las, začel sem z ničle in se nato prek ekipe B vrnil v A. To ni bilo malo dela, to je bil velik načrt, a to sem moral narediti, da sem dokazal najprej sebi, da še zmorem.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor