Daljša kazen za Johaugovo?

Mednarodna smučarska zveza želi norveški tekačici Therese Johaug podaljšati suspenz zaradi jemanja prepovedanih poživil.

Objavljeno
07. marec 2017 11.59
Canada Cross Country Skiing World Cup
N. Gr.
N. Gr.

Oslo - Therese Johaug je zaradi jemanja prepovedanih poživil februarja prejela 13 mesecev dolgo prepoved nastopanja. Prepovedano sredstvo klostebol naj bi zaužila z mazilom za ustnice, ki ji ga je predpisal zdravnik, zato je tudi prejela nekoliko krajšo prepoved nastopanja.

Mednarodna smučarska zveza (FIS) se je odločila, da se bo na kazen pritožila, ker želi Johaugovo obravnavati enako kot vse ostale dopinške grešnike, ki so prepovedana sredstva zaužili namerno. FIS namreč trdi, da kljub temu, da je Johaugova mazilo uporabljala prvič in da ga je kupila v tujini, krivda leži izključno na plečih Norvežanke, saj ni prebrala opozoril na embalaži. 

Če bo pritožba uspešna, bo Johaugova prejela klasično dveletno prepoved, zaradi česar bo morala izpustiti tudi olimpijske igre v Pjongčangu prihodnje leto. Trenutno 28-letna večkratna svetovna prvakinja v smučarskem teku še ni sporočila, ali bi se v primeru podaljšane kazni še vrnila v karavano ali ne.