Danes dan D za zdravje Jakova Faka

Ob odsotnosti prvega aduta Jakova Faka slaba uvodna slovenska bera na Švedskem.

Objavljeno
05. december 2016 12.51
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Östersund – Podobno kot pred enim letom tudi tokrat za slovenski biatlonski tabor ni prav dobre popotnice k veliki domači predstavi na Pokljuki. Takrat izbrancem glavnega trenerja Tomaša Kosa ni šlo na prvih dveh postajah sezone, tokrat pa je tekma na slovenskem prizorišču en teden prej kot ponavadi, tako da se bo karavana danes iz Švedske že selila v Slovenijo.

Glede razmerij moči v vrhu se kaj prida v primerjavi s preteklostjo ni spremenilo. Resda sta včeraj konkurenco na zasledovalni tekmi presenetila Rusa Anton Babikov in Maksim Cvetkov, a po prvih posamičnih preizkušnjah v sezoni je vendarle na dlani, da bo prvi favorit spet Martin Fourcade, v ženski konkurenci pa bi se lahko vnel novi boj med najboljšimi biatlonkami zadnje sezono – Marie Dorin Habert, Lauro Dahlmeier in češko lastnico kristalnega globusa Gabrielo Koukalovo, včeraj zmagovalko zasledovanja. Le še njenega novega priimka se po poroki morajo dobro navaditi spremljevalci biatlonskega utripa, dasiravno gre le za eno spremenjeno črko – dekliško se je namreč pisala Soukalova.

Slovenski tabor? Rdeča nit pogovorov vseh tistih, ki pri nas odštevajo dneve do nove prireditve za svetovni pokal na gorenjski planoti, od petka do nedelje v tem tednu, je zdravje Jakova Faka. Športnik najvišje ravni, ki je že tolikokrat razveselil športno Slovenijo, med drugim z edinima dvema zlatima kolajnama doslej na svetovnih prvenstvih za naš biatlon, se ob začetku nove sezone, podobno kot tudi nekajkrat v prejšnji zimi, ubada z zdravstvenimi težavami, zlasti z dihali. Zdravniška stroka mu je sredi prejšnjega tedna ob predčasni vrnitvi iz Östersunda predpisala počitek do včerajšnjega dne, današnji novi pregled pa bo morda bolj natančno razkril, kakšno bo nadaljevanje sezone za našega vodilnega biatlonca. Kajpak bi si ga številni navijači želeli na Pokljuki, a vsaj po prvih diagnozah prejšnjih dni bo takšen scenarij težko uresničljiv. Zanj osebno in kajpak za prihodnost slovenske reprezentance je kajpak najbolj pomembno popolno okrevanje in nato seveda umirjena priprava na nadaljevanje sezone. Osrednji cilj tako za Faka kot tudi vse druge biatlonce ostaja svetovno prvenstvo, februarja v Avstriji.

Koliko njegova odsotnost pomeni za naš tabor, pa je bilo še kako vidno tudi ob zadnjem koncu tedna, ko slovenske izbrane vrste še zdaleč ni bilo v soju žarometov. Nekaj točk je osvojila Teja Gregorin, njena tekaška pripravljenost je nemara res na višji ravni kot ob začetku ponesrečene prejšnje sezone, a za izkušeno tekmovalko in tolikokrat natančno strelko je včerajšnja bera šestih zgrešenih tarč v zasledovanju močno moteča. Kajpak je upati, da bodo v prihajajočih pokljuških dneh tako pri njej kot Klemnu Bauerju, ob Fakovi odsotnosti predvidenem udarnem adutu moške vrste, dosežki na strelišču bolj kot v Östersundu v veselje tistih, ki spremljajo slovenski biatlon.

Pokljuka je sicer nared za veliko predstavo, razmere so bile tokrat prirediteljem bolj prijazne kot v nekaterih prejšnjih decembrskih izvedbah. Temperature so bile v zadnjem tednu na Gorenjskem nizke, vnaprej pripravljen in pospravljen sneg v depojih je brez težav zdaj že na tekmovališču. In ne glede na izostanek uvodnih odmevnih slovenskih dosežkov si prireditelji obetajo lep obisk. Gre namreč za uvodno tekmo sezone v srednji Evropi, kar še kako veseli obiskovalce zlasti iz nemškega govornega prostora.