V boj proti ignorantom, ki uničujejo strelstvo 

Rajmond Debevec in kolegi se borijo proti ukinitvi treh disciplin na OI v Tokiu 2020.

Objavljeno
06. december 2016 20.24
Mojca Finc
Mojca Finc

Ljubljana – Da bi zadostila željam Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) po enakosti med spoloma v strelskem programu, se Mednarodna strelska zveza (ISSF) nagiba k ukinitvi treh disciplin v moški konkurenci. Med njimi je tudi puška leže na 50 m, v kateri je slovenski as Rajmond Debevec osvojil olimpijski bron v Londonu 2012. Peticijo proti ukinitvi je podpisalo več kot 5700 strelcev.

Ta čas je v strelskem olimpijskem programu devet disciplin v moški konkurenci in šest v ženski. Da bi dosegli enakost med spoloma že na prihodnjih OI v Tokiu 2020, so se pri ISSF odločili za ukinitev disciplin malokalibrska puška 50 m leže, pištola proste izbire in dvojni trap. Prvi dve naj bi zamenjali z zračnim orožjem, vse tri pa naj bi potekale v mešani konkurenci. Zanimivo, ISSF s črtanjem malokalibrske puške leže 50 m ukinja disciplino, ki sodi med tiste z najdaljšo tradicijo. V njej tekmuje največ strelcev, prav tako beleži največ držav udeleženk. V oči bode tudi ukinitev pištole proste izbire, ki jo je v olimpijski program vnesel francoski prvak v tej disciplini, oče modernih OI Pierre de Coubertin.

Tekmovalci z vseh koncev sveta, med katerimi je završalo na družbenih omrežjih v teh dneh, enakost med spoloma pozdravljajo, a ne na netransparenten način in z zakulisnimi igricami. ISSF je eno leto razpravljala o spremembah v tajnosti. »Samomorilski korak za ISSF. Zveza in komite tekmovalcev sta pripravljeni ubiti sanje Pierra de Coubertina, očeta modernih OI,« se je na facebooku oglasil Madžar Peter Sidi, lastnik petih kolajn s svetovnih prvenstev.

Predstavniki tekmovalcev, združeni v posebnem komiteju, so namreč imeli možnost izraziti svoje mnenje o predlogu ISSF. Čeprav je neobvezujoče, so s 4:2 podprli ukinitev treh disciplin, kar je razburilo strelski svet. »Komite bi moral predstavljati glas vseh strelcev v olimpijskih disciplinah, ne bi si smel dovoliti diskriminacije katerekoli discipline na račun druge. Po mojem mnenju bi se moral komite tokrat vzdržati,« je kolege opozoril Debevec, lastnik treh olimpijskih kolajn in petih odličij s SP. Izid glasovanja, s katerim so predstavniki tekmovalcev podprli namero ISSF, je označil za izdajo.

Kolegom v komisiji je lekcijo očital tudi Norvežan Harald Stenvaag, lastnik dveh olimpijskih kolajn. »To je najhujša odločitev, ki jo je ISSF sprejela kdajkoli. Vse življenje sem strelec, s puško sem vknjižil zmage na SP v skoraj vsaki disciplini. Na podlagi teh izkušenj vidim širšo sliko. In to, kar je storil komite tekmovalcev, ni kolektivno priporočilo,« je dejal in predlagal ustanovitev nove zveze na svetovni ravni kot protiutež ISSF.

Debevec je ISSF opozoril, da se pri uresničevanju načela enakosti v olimpijskem programu 2020, tega ne drži v lastni organizaciji, natančneje znotraj komiteja, ki predstavlja glas tekmovalcev. Pravilnik določa, da morajo izbrani člani predstavljati ravnotežje med celinami, spoloma in disciplinami. Zdajšnja sestava kaže na prevlado moških z razmerjem 5:2, med njimi ni predstavnikov različnih celin, temveč so prisotni le tekmovalci iz Evrope (4) in Azije (3). »Sklepamo lahko, da struktura komiteja tekmovalcev ni legalna, zato ni v duhu MOK in agende 2020, ki stremi k enakosti med spoloma,« je opozoril udeleženec osmih OI.

Legendarni strelec se te dni z reprezentanco mudi na pripravah na Madžarskem z novo malokalibrsko puško. Na streliščih po vsem svetu je v več kot treh desetletjih pustil močen pečat in prav zaradi odgovornosti in pripadnosti ne bo spregledal »s kakšno lahkoto ignoranti uničujejo šport, ki sem mu posvetil praktično vse svoje življenje«, je poudaril. Prekaljeni maček je le eden tistih, ki vodilne pozivajo, naj ne razvrednotijo bistva strelstva. V prvi vrsti pa bi rad videl predlog MOK na papirju, saj ta uradnega dokumenta sploh še ni izdal ...