Deloval je kot stroj, ki je zaznamoval prostor in čas

Kaj o Prevčevi zgodovinski sezoni pravijo Čop, Košir, Nachbar, Bukovčeva, Zavec, Kopitar, Petkovšek, Dugonjić, Debevec?

Objavljeno
24. marec 2016 00.42
Mojca Finc
Mojca Finc
Iztok Čop, nekdanji veslač:

V tej sezoni je prepričal s konstantnostjo, nadgradil je tisto, kar se mu je vleklo iz prejšnjih sezon, stopil je na stopnico višje. Petra ne poznam osebno, a kolikor lahko razberem iz medijev, ima za sabo konstantno delo, nenehno stremi k izboljšavam. Ta pristop mi je všeč, vedno je treba iskati svoje rezerve, kar je izrazito predvsem takrat, ko nisi na vrhu. Kar je namreč danes dovolj za vrh, jutri ne bo več, treba je izpopolniti sebe in svoje predstave. Dvakrat je obtičal tik pod vrhom in tega ni sprejel s popolnim zadovoljstvom, zavedal se je, da zmore še več. Naj ga želja po izpopolnjevanju vodi tudi v prihodnosti. Ali bo to prineslo nove vrhunske rezultate, ne vem. Vsekakor pa se lažje dela, če športnikov ultimativni cilj niso okolica in kolajne, ampak stremljenje k napredku.

Žan Košir, deskar na snegu:

Peter je potrdil, da ga pozornost in breme javnosti le še dodatno motivirata in mu omogočata, da se v ključnih trenutkih – kot sam pravi – prelesiči in zbere za brezhiben nastop. Iz tega, kar smo spremljali v tej sezoni, bi lahko sklepali, da mu je lanski nesrečni ali še bolje krivični razplet v boju za veliki kristalni globus v podzavesti skoval načrt in da drugega kot zmage ni pripravljen sprejeti. Deloval je kot stroj in zanimivo bo opazovati, kam se lahko se razvije. Poznam ga kot skromnega in zadržanega, čeprav v sebi skriva nagajivost, kar se v pogovoru z njim začuti. Cenim ga tudi zato, ker mi je dal občutek podpore pri mojem delu; medsebojno sva vedno gojila spoštovanje. V njem želim opaziti vizionarja, ki bo skoke popeljal v prihodnost in narekoval razvoj. Naj ga ne zavedejo rezultati, ker ti so res vrhunski, bolj naj se poglablja v to, kako bo z nižjega zaletišča letel vsaj enako daleč kot sedaj (nasmešek). Je edini P(e)T(r)IČ, ki zna leteti brez kril.

Boštjan Nachbar,
košarkar:

Resda nisem sedel prav vsako skakalno tekmo pred televizorjem, sem pa vse Petrove uspehe spremljal preko objav na družbenih omrežjih. Navdušila sta me njegova samozavest in konstantnost. Zastavil si je cilj, mu sledil 100 na uro, osredotočen je bil nanj, pri tem ga nič ni oviralo. Ko si športnik postavi visok cilj, mu zmanjka samo še zadnji kroak – Peter je suvereno oddelal vso sezono, bil je dominanten. In vse to skupaj je vredno velikega spoštovanja. Osebno ga ne poznam, sem si pa ustvaril sliko po njegovih nastopih v medijih. Deluje zelo skromen človek v najboljšem možne smislu. Zaveda se svojih uspehov, pri tem pa ostaja realen, trdno na tleh – pa čeprav leti. Izžareva pristnost, to pa ga naredi med ljudmi še bolj priljubljenega. Petru želim, naj uživa v tem, kar počne, še naprej in s tem bodo prišli vrhunski rezultati. S svojim izjemnim talentom nas bo še razveseljeval.

Brigita Bukovec, nekdanja atletinja:

V tej sezoni smo se vsi osredotočili na Petra, mimo njegovih predstav nikakor ne bi mogli, saj je bil tisti, ki je naredil največji pečat v slovenskem športu. Navdušile so me njegova stabilnost, mirnost in resnost. Nekaj posebnega je v Petru. Umirjeno je zdržal vse pritiske. Tudi drugi so na visoki ravni, a on je bil tako dobro pripravljen, tako močno motiviran, da je lahko vso zgodbo vodil. Držal je konstanto, kar je v športu izjemno težko. Čestitam mu za to in želim, da bi tudi v prihodnosti čim dlje letel na zmagovalnem valu. Res pa je, da ne smemo biti sebični. Peter je človek, ni robot. Pomembno je, da bomo vsi z njim, tudi če mu ne bo vedno uspelo.

Dejan Zavec,
nekdanji boksar:

Ni ga Slovenca, ki v tem obdobju ne bi spremljal smučarskih skokov in edinstvenega Petra Prevca. Dominiral je na najvišji ravni skozi dolgo sezono. Peter je športnik s karakterjem in zelo bogatim inteligenčnim kvocientom. Prepričali so me tudi njegov odnos, pristop in spoštovanje športa. Najtežje je biti favorit in to vlogo upravičiti, njemu je to uspelo. Poudariti je treba, da so vrhunski rezultati tudi drugo, tretje in deseto mesto. Včasih pozabljamo, da prvo mesto ni samoumevno. V Petrovih uspehih se skriva ogromno dela. Zaveda se, koliko je moral garati, da je dosegel vrh. In to je sporočilo njegovega uspeha. Zaslužil si je, kar zdaj žanje. Naj obdrži stabilnost tudi v prihodnje in naj ne pozabi nase. Jutri je nov dan!

Anže Kopitar, hokejist:

Med to zimo sem bil vesel in ponosen, ko sem – tako čez Atlantik, daleč od doma – prebiral in poslušal o njegovih super dosežkih, pa čeprav v ZDA smučarski skoki niso ravno priljubljena panoga. Vidim, da v tem zelo uživa, in vem, da bo na takšen način tudi v prihodnje uspešno sledil svojim visokim ciljem. Moram pa priznati, da se s Petrom prav dobro (še) ne poznava, saj se najini karieri križata. Zelo sem bil vesel, ko me je pred leti po koncu skakalne sezone med dopustom obiskal v Los Angelesu, prav tako, ko se je odzval povabilu na moj dobrodelni turnir v golfu, saj dotlej palice za golf še ni vihtel. Ob teh priložnostih sem spoznal, da Peter ni samo dober športnik, ampak tudi en »fejst« človek. Pero, kapo dol in samo še »gasa« naprej!

Mitja Petkovšek,
nekdanji telovadec:

Končno! Če pa Petrov uspeh Slovencem ne vlije samozavesti, potem ne vem, kaj nam jo bo. Takšne vrednosti dajejo rezultate in takšne ase je treba še podpirati – tiste, ki znajo, zmorejo, vlekli nas bodo psihološko naprej, dajmo jim še več in ohranimo samozavest navzven. Na tem je treba graditi. Kakšna osebnost se skriva za Petrom? Videti je kot hud zmogljiv stroj. Že zdaj komaj čakam naslednjo sezono, še bolj bom spremljal in navijal. Če ti fantje kaj potrebujejo, naj povedo, zdaj jim mora Slovenija omogočiti, kar se le da, ne smejo ničesar pogrešati. Če je to področje, na katerem bomo ustvarili prednost pred drugimi, naj bo to štart, z majhnimi koraki pojdimo naprej, do zmage.

Damir Dugonjić, plavalec:

Vsekakor je Peter v mojih očeh izjemen športnik. V tej sezoni se je prebil med najboljše v zgodovini smučarskih skokov. Vse to, kar je naredil, je videti zelo preprosto, kar pa je nek zaščitni znak najboljših športnikov na svetu. Žal sem veliko tekem moral izpustiti zaradi svojega natrpanega urnika. Kadarkoli sem ga lahko spremljal, sem opazil, da je veliko napredoval v tehniki in pri spopadanju s pritiskom. Peter je bil že dolgo časa vrhunski skakalec, v tej zimi pa je postavil piko na i, se naučil in zasvojil z zmagovanjem, kar pa je najboljše za vrhunskega športnika. V naslednjih sezonah mu želim največ zdravja in pa seveda, naj vedno uživa v skokih, saj je na koncu tudi to izjemnega pomena.

Rajmond Debevec, strelec:

Veličastne Petrove nastope sem spremljal skozi vso zimo, kolikor sem le utegnil glede na svoje tekmovalne obveznosti. S sanjsko uspešno sezono je za vedno zaznamoval čas in prostor, ki nas obkroža. Menim, da imamo v Petru Prevcu športnika–osebnost, ki s svojo perfekcijo, neverjetno zbranostjo in umirjenostjo kljub svoji mladosti vpliva na vse Slovence tako neverjetno pozitivno, da lahko pozabimo na vso histerijo, resnične in namišljene tegobe, ki nas težijo. Petru iz vsega srca želim, da ostane tak, kot je, in naj nam še dolgo privablja srečo in nasmehe na obraz.