Direktor Fis razmišlja o SP po koncu sezone in o statusu superveleslaloma

Direktor pri FIS Markus Waldner: "Zaradi mene bi lahko konec tedna v Kvitfjlelu nastopili tudi kakšni vikingi."

Objavljeno
23. februar 2017 18.10
ALPINE-WORLD/WOMEN
A. V.
A. V.
München - Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju bo morda v prihodnje dobilo drugačen termin - po koncu sezone svetovnega pokala. To je ena od zamisli direktorja tekem svetovnega pokala krovne zveze Fis Markusa Waldnerja, ki jih je predstavil v pogovoru za nemški časnik Merkur. Med drugim se sprašuje tudi o smiselnosti izvedbe superveleslalomov.

"Tudi Bayern najprej osvoji naslov prvaka v Nemčiji, potem pa gredo igralci na svetovno prvenstvo," je v pogovoru za münchenski časnik Merkur našel ustrezno primerjavo za morebitno novost Waldner. Moti ga, da je SP kot eden vrhuncev sezone na sporedu najpozneje konec februarja, pozneje pa sledijo še trije tedni tekem v svetovnem pokalu.

SP bi tako po njegovi zamisli lahko izvedli šele v začetku marca, potem ko bi že končali sezono svetovnega pokala. Po njegovem mnenju namreč tekme, ki potekajo po SP, nimajo pravega odziva. "Zdaj to nikogar več ne zanima. Zaradi mene bi lahko konec tedna v Kvitfjlelu nastopili tudi kakšni vikingi. Moramo se vprašati, ali je to še smiselno," meni Waldner, ki je okrcal prireditelje tekem v hitrih disciplinah konec tedna na Norveškem: ker so imeli premalo prostovoljcev na progi, so morali na nekaterih mestih sneg odstranjevati kar tekmovalci sami.

Vprašal se je tudi o smiselnosti obstoja dveh hitrih disciplin. "O smuku kot klasični disciplini ni dvoma, vedno bo ostal. Vprašanje pa je, ali bo tako tudi s superveleslalomom." O spremembah bodo verjetno spregovorili tudi na kongresu Fis po koncu sezone. Direktor tekmovanj meni, da bi bila boljša izbora več paralelnih tekem, pri katerih ni takšnega tveganja za odpoved zaradi slabih vremenskih razmer, pa tudi pravila so povsem preprosta, gledalci pa imajo radi razburljive dvoboje. A za izvedbo posebnega paralelnega seštevka bi morali v sezoni imeti vsaj štiri ali pet takšnih tekem.